back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nový portál ukazuje, kto platí slovenskú politiku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Transparency International Slovensko |MM| Z aktuálne činných strán dokázalo za posledné dve dekády získať z neštátnych zdrojov najväčšiu sumu KDH. Najviac darcov oslovilo, aj napriek kratšej existencii, Progresívne Slovensko. Dary a pôžičky za takmer štyri milióny eur eviduje aj Smer, hoci od volieb v roku 2016 sa spolieha už len na príspevky od štátu. Ukazuje to nová online databáza protikorupčnej organizácie Transparency International Slovensko spracovaná z výročných správ strán a hnutí. 

Politické strany a hnutia minuli na kampaň pred nedávnymi predčasnými parlamentnými voľbami minimálne 22 miliónov eur, ktoré k dnešnému dňu evidujú na svojich transparentných účtoch. Stále ide o neúplne číslo, ku ktorému v záverečných správach ešte pribudnú údaje o predkampaniach.

Už dnes je však jasné, že väčšinu z týchto zdrojov získali strany zo štátnych príspevkov. Aj v nasledujúcom volebnom období medzi ne ministerstvo financií rozdelí  bezmála 100 miliónov eur. Aj v týchto voľbách však hrali dôležitú úlohu privátne financie. Hoci tieto informácie z transparentných účtov nie je možné presne odčítať, z darov, úverov a pôžičiek strany odhadom získali až 40 percent zdrojov na kampaň.

Údaje z transparentných účtov, ktoré po voľbách strany spravidla rušia, Transparency od roku 2022 zálohuje na portáli https://volby.transparency.sk/. Pre lepšiu kontrolu financovania politiky verejnosťou sa organizácia aktuálne rozhodla vytvoriť a sprístupniť aj databázu neštátnych príjmov strán a hnutí za desaťročia dozadu.

Na podstránke portálu https://volby.transparency.sk/financovanie Transparency dosiaľ zhrnula údaje o darcoch a veriteľoch 21 prevažne stále aktívnych strán za dve dekády dozadu. Tieto údaje boli dosiaľ dostupné iba v stovkách výročných správ rôznych politických subjektov, neraz v podobe naskenovaných obrázkov bez možnosti vyhľadávania a kopírovania.

Medzi rokmi 2002 a 2022 zmapovaných 21 strán a hnutí získalo mimo štátnych príspevkov na činnosť najmenej 43,5 miliónov eur. Celkovo ide o takmer 14-tisíc príspevkov od takmer 6700 fyzických osôb či firiem. Dary a pôžičky stranám poskytlo aj takmer tristo jednotlivých právnických osôb, vrátane 21 úverov od šiestich bánk.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na zháňanie financií sú odkázané predovšetkým nové strany, ktoré ešte neprešli voľbami a tiež mimoparlamentné strany, na ktoré sa ujde iba menšia časť z celkového koláča štátnych príspevkov. V najväčšej miere sa ich darí získavať vo forme pôžičiek od súkromných osôb a úverov. Takýmto spôsobom zabezpečili strany viac ako polovicu zmapovaných oficiálnych zdrojov (23 miliónov eur). Štvrtinu tvorili  dary (11 miliónov eur).

Portál umožňuje darcov a veriteľov filtrovať a zoraďovať podľa preferencií, napríklad podľa názvu strany, donora či výšky transakcie. Obsahuje aj údaje o kumulatívnych sumách poskytnutých subjektami a osobami, ako aj príznak v prípade darov a bezodplatných plnení nad 10-tisíc a pôžičiek nad 100-tisíc eur (netýka sa bankových úverov). Pri každej transakcii je dostupný aj odkaz na zdrojový dokument s ďalšími dodatočnými informáciami.

Pomocou databázy sa tak dajú identifikovať aj najštedrejší darcovia či veritelia slovenskej politiky. V desiatke najväčších individuálnych podporovateľov strán sú takmer výlučne bývalí či súčasní predsedovia strán: Michal Truban (PS), Ivan Štefunko (PS),  Alojz Hlina (KDH), Andrej Danko (SNS), či Béla Bugár a László Sólymos (obaja Most-Híd). Historicky najväčšími veriteľmi sú zakladateľ strany Za ľudí a bývalý Prezident SR Andrej Kiska, spolu so zakladateľom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. Obaja úspešní podnikatelia investovali do vlastnej politickej kariéry cez 1,7 milióna eur.

Na rozdiel on mnohých západných krajín na Slovensku zatiaľ nie je rozvinutá tradícia mecenášov, ktorí by oficiálne štedro dotovali politiku. Najväčším podporovateľom politiky je spolumajiteľ siete elektroobchodov NAY Peter Zálešák, ktorý stranám Za Ľudí, Progresívne Slovensko a Team Bratislava požičal dovedna cez milión eur.

Pohľad na rebríček Top 10 darcov ukazuje okrem politikov aj ďalších podnikateľov, napríklad Miloša Jarošku, ktorého médiá v minulosti označili za blízkeho veľkopodnikateľovi Vladimírovi Poórovi, a ktorý pred voľbami 2020 podporil stranu Spolu (dnešní Demokrati) finančnými darmi v celkovej výške 160-tisíc eur. Medzi najväčšími darcami v priebežne budovanej databáze sa aktuálne vyskytujú aj podnikatelia Ján Ružička, ktorý podporil sumou 150-tisíc Most-Híd a Ľubor Benkovič so 134-tisícovými darmi v prospech SaS.

Dlhodobo najúspešnejšie v získavaní privátnych zdrojov  je KDH, ktorému patrí každé piate zmapované euro. Z celkovo viac ako 8 miliónov eur, ktoré sa kresťanským demokratom podarilo  získať, tvoria tri štvrtiny úvery a pôžičky. Za dve desaťročia KDH podporilo aj unikátnych 930 väčších darcov (najmä straníkov) s priemernou výškou daru 994 eur. Dlhoročná členka KDH, dnes predsedníčka Kresťanskej únie, Anna Záborská, darovala na politiku už 209-tisíc eur.

Najštedrejší darcovia sú však za stranou Most-Híd, pri ktorej databáza mapuje najviac darov až za 2,62 milióna eur, na ktoré sa vyskladalo iba 194 unikátnych darcov. Výška priemerného daru v tejto strane je až 8215 eur. Súčasný šéf László Sólymos daroval vlastnej strane už 229-tisíc eur.

Účinný fundraising, teda oslovenie širšej bázy drobných podporovateľov, dokázalo doteraz predviesť najmä Progresívne Slovensko.  Na necelý darovaný milión do konca roku 2022 sa strane vyskladalo 1168 jednotlivých darcov, priemerná výška daru je 252 eur.  Pomerne vysoké sumy od bánk sa podarilo získať aj Smeru, ide však ešte o úvery z obdobia 2002 až 2011.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Sumy v databáze nemusia byť konečné, keďže zákon stranám prikazuje uvádzať vo výročných správach iba zmluvných darcov a teda najmä dary nad 1000 eur. Negatívnym aspektom zostáva technická stránka oficiálneho zverejňovania príjmov politických strán a hnutí. Vytvorenie databázy veriteľov a darcov analytikom a dobrovoľníkom Transparency súhrnne zabralo stovky hodín, keďže výročné správy v drvivej väčšine nie sú zverejnené v strojovo spracovateľnom formáte. Databázu plánuje organizácia postupne dopĺňať aj o ďalšie významnejšie strany z minulosti ako SDKÚ, HZDS či Vlasť, ako aj každoročne aktualizovať o údaje z nových výročných správ.

Pre viac informácií kontaktujte: Ľuboš Kostelanský, lubos.kostelansky@transparency.sk, 0948/003 625, Martina Hilbertová, martina.hilbertova@transparency.sk, Michal Piško, pisko@transparency.sk

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované