back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Preventívny program dopravná výchova na ZŠ J.A. Komenského

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ZŠ Jana Amosa Komenského Sereď / Na začiatku októbrového týždňa mali žiaci 1. – 4. ročníka možnosť absolvovať zábavný program s mestskou políciou, ktorý sa niesol v duchu dopravnej výchovy.

Počas prechádzky smerom na MsP žiakov spolu s pani učiteľkami snímala kamera, ktorá zaznamenávala ich správanie a prechádzanie cez cestu. Po príchode žiakov privítala pani preventistka mestskej polície Mgr. Karin Kapustová PhD., ktorá pre žiakov pripravila zaujímavé aktivity, ktorých cieľom bolo rozvíjať vedomosti v oblasti dopravnej výchovy.

Žiaci mali možnosť si zatočiť „kolesom šťastia“, prostredníctvom ktorého mali splniť rôzne úlohy zamerané na dopravné značky, semafor a pravidlá pri prechádzaní cez cestu. Počas skupinovej aktivity mali za úlohu v hre „značkové sudoku“ správne zoradiť obrázky dopravných značiek a symbolov. Po absolvovaní všetkých vonkajších aktivít sa žiaci presunuli do budovy mestskej polície, kde v trojiciach vstupovali do tmavej miestnosti, v ktorej boli pripravené reflexné symboly, prostredníctvom ktorých si mali žiaci osvojiť ich používanie a význam na cestách. Na záver sa žiaci presunuli do miestnosti plnej kamier, v ktorej operátori zaznamenávali ich správanie počas prechádzky smerom na MsP. Žiaci si mohli vidieť, aké chyby robili pri prechádzaní po chodníku a cez cestu. Celkový priebeh spomínaných aktivít prebiehal v príjemnej atmosfére, počas ktorej bol počuť smiech, vidieť záujem a nadšenie detí pri plnení úloh. Všetci si odnášali nové skúsenosti a poznatky, taktiež aj maličkosť pre potešenie vo forme reflexných nálepiek s motívom dopravných značiek.

V rámci preventívneho programu dopravná výchova bola pripravená pre žiakov aj aktivita „prechádzka mestom“, ktorá bola plná hádaniek a rôznych indícii. Spolu sa vydali na bezpečnú a zdravú prechádzku mestom, počas ktorej bolo prvou úlohou uhádnuť hádanku, kde sa v našom meste ukrýva ekologický dopravný prostriedok. Následne sa žiaci dostávali k ďalším indíciám, ktoré ich nasmerovali k splneniu úloh, aby sa dostali na úspešný koniec cesty. Celkovo bolo pre žiakov pripravených 16 stanovíšť, počas ktorých sa deťom najviac páčilo odomykanie skriniek s indíciami. Cieľom tejto „prechádzky mestom“ bolo u žiakov podporovať orientačný zmysel, a zároveň všímanie si jednotlivých dopravných značiek, aký majú význam, aké dopravné prostriedky môžeme používať pri premiestňovaní sa po meste, dodržiavanie slušného správania sa v prírode a aké dopravné pravidlá, by sme mali dodržiavať. Žiaci prešli poriadny kus cesty, avšak pátracia akcia s indíciami bola pre nich natoľko zaujímavá, že im to nevadilo a odnášali si zo sebou skvelý zážitok, o čom svedčil aj ich úsmev na tvári.

Ďakujeme pani preventistke Mgr. Karin Kapustovej PhD. za pripravené aktivity, ktoré boli zábavné a obohacujúce pre všetkých.

Mgr. Martina Palečková – sociálny pedagóg

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

zdroj: FB/ZŠ Jana Amosa Komenského Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované