back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Spýtajte sa primátora – čo zaujímalo občanov do polovice októbra 2023?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Čas beží rýchlo, máme za sebou leto, začala jeseň. Na výzvu zaslať otázky pre primátora mesta Ondreja Kurbela reagovali desiatky občanov. Niektoré z položených otázok pri našom tohtotýždňovom stretnutí už aktuálne neboli, no predložené boli primátorovi všetky a na všetky aj odpovedal.

V nasledujúcom videu prinášame odpovede primátora mesta na otázky občanov zaslané zhruba do polovice októbra 2023.

Primátorovi mesta ďakujeme za komunikáciu s občanmi, o akej za predchádzajúcich 12 rokov sme mohli len snívať. Je mimoriadne dobrým signálom pre verejnosť, že primátor napriek určitým problémom na začiatku volebného obdobia sa komunikácii nevyhýba a pred občanmi sa nemusí skrývať.

Blíži sa koniec prvého roka súčasného volebného obdobia a my pripravujeme reláciu, v ktorej odznejú mimoriadne zaujímavé zistenia týkajúce sa predchádzajúceho obdobia a zároveň hodnotenie prvého roku riadenia tímom pod vedením Ondreja Kurbela.

Najbližšie týždne môžete posielať nové otázky na primátora, na ktoré bude odpovedať v ďalšej relácii.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Konkrétnu otázku môžete položiť tu:

[ANKETA BOLA UKONČENÁ]

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. NECH MI TEN AKTIVISTA ZA LUDI MARCEL SLAVIK VYSVETLI KTO MU DAL PRAVO NA TO ABY ROZHODOVAL O OSUDE LUDI ZIJUCICH ZA MOSTOM??

  2. Je možné podať hromadnú žalobu poškodených obyvateľov (ktorý musia voliť obchádzkové trasy) na pána Slávika, v prípade neopodstatnenych pripomienok k projektu???

  3. Občan slávik už úraduje ? No nič bude treba nad mostom postaviť zelenú strechu a vedľa neho osadiť 10 fontánok.

  4. zvláštne je, že Slávik to vždy dáva v mene občanov SR, ale nikto nikdy si nepýtal v konaní splnomocnenie, ktorých konkrétnych občanov zastupuje? Ak niekto povie, že niekoho zastupuje a vždy pýtajú splnomocnenie, u neho nikto.

  5. Otázka Romanina zo 4. 7. 2023 : Dnes som bol v Seredi pozrieť a na nákupoch a videl som stale vysoku zelinu, trávu, to stále sa stim nic nerobi a nedeje?
    Odpoveď daná 20.10. 2023 ho určite uspokojila.

  6. Inak sa mi páči, aký nezávislý a transparentný je tento pán, čo nám riadi mesto. Hlavne ,že vystupuje v nezávislom a transparentnom médiu. 🤦‍♂️ By ma zaujímalo ,koľko nás to stojí z našich daní tento takzvaný novinár, za to že dovolí vystupovať primátorovi v súkromnom médiu ? Toto je otázka na poslancov, ktorí sa mi zdá ,že sledujú iné priority mesta a nie rozhadzovanie financií . A takto to vyzerá keď si myslím .že som primátor všetkých ľudí a môžem všetko ….

  7. anonym ty si pekny blb mesto to nestoji nič rovnako ako keby poskytol hodinový rozhovor Markize alebo Sme
    Ľudska blbost naozaj nepozna hranic a ty si toho exemplarnxm dokazom

  8. Ja sa nečudujem. Veľmi slušne povedané, typická slovenská rodina je opísaná v ešte stále aktuálnom diele Ťapákovci. Pre dezolé a voličov dnešnej koalície (vlastne je to jedno) sa jedná o literárne dielo od Boženy Slančíkovej Timrava.

  9. Mňa by zaujímalo, kto tu likviduje parkoviská, keď ich potrebujeme stále viac ?! Na Mlynárskej ul, na úrovni trhoviska sú dané lavičky na vyznačenom parkovisku, na slnku kde si v lete nikto nesadne a teraz vidím, že už aj pred MsÚ, niekto postavil držiaky na bicykle, kde si nikto bicykel nedá. Prečo sa to nedalo niekde na námestí, kde ľudia chodia na autobus a vedeli by si tam bicykel odložiť.

  10. Ono to bude aj tým ,že si zvolení ľudia vo vedení mesta myslia ,že mesto vlastnia a nie spravujú. Rozdávajú „svojim “ ľudom a neziskovkám ,ktoré si potom ešte aj vyberajú vstupné. Treba si spomenúť ako otec mocipána na úrade aj s pánom „nezávislým novinárom“ ,pánom MM podávali každú chvíľu nejaké trestné oznámenia, keď neboli spokojní s konaním mesta . Predpokladám ,že aj tomuto vedeniu by to prospelo. Aby nešafárili s peniazmi ako zo svojho.

  11. Anonym 27. októbra 2023, 10:21 Pri – tak podaj trestné oznámenie teraz ty, keď máš na čo. Čo ti v tom bráni?

  12. Mňa by zaujímalo ,či pán poslanec .ktorý má v prenájme kaštieľ, nie je v konflikte záujmu. Nakoľko pýta peniaze od mesta? Sedí tam a sám sebe si prihráva ? Myslím, že poslanci majú aj nejakú komisiu na to vytvorenú ,ktorá toto preveruje. Ale doteraz som nič také nepostrehla, že by sa preverovalo ? Či ruka ruku myje ?

  13. Pokiaľ poslanec je len spoločníkom a konateľom spoločnosti za normálnych okolnosti by v zmysle článku 5 ods.3 citovaného zákona nemohol podnikať ani byť členom orgánu/štatutárnym orgánom obchodnej spoločnosti/. V tejto súvislosti je ale potrebné dať do pozornosti článok 5 ods.6 citovaného zákona, ktorý vyslovene uvádza, že obmedzenia definované v článku 5 ods. 2 a 3 sa nevzťahujú na verejného funkcionára podľa článku 2 ods.1 písm. q) – teda poslanca MsZ. Z uvedeného vyplýva, že poslanec MsZ môže podnikať aj byť konateľom obchodnej spoločnosti a neporušuje ustanovenia zákona č. 357/2004 Z.z. 3.) Zákon priamo nezakazuje, aby poslanci mestského zastupiteľstva (resp. právnické osoby, v ktorých majú účasť) odplatne poskytovali mestu služby, avšak takáto spolupráca musí vychádzať z transparentného výberového konania, najmä musí spĺňať náležitosti v zmysle zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ak sa navyše poslanci, ktorí môžu mať z takejto spolupráce prospech, priamo zúčastnia hlasovania o udelení zákazky svojej firme, ide o konflikt záujmov v zmysle ustanovení ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. V každom konkrétnom prípade je navyše potrebné posúdiť, či právnické osoby, poskytujúce mestu služby, získali tieto zákazky na základe transparentných postupov a či sa osoby, ktoré mohli byť v konflikte záujmov priamo zúčastnili na hlasovaní o pridelení zákaziek týmto spoločnostiam. Treba dať do pozornosti povinnosť verejných funkcionárov v zmysle čl. 6 ods. 1 zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov: „Verejný funkcionár, ktorý sa zúčastňuje na rokovaní orgánu o veci, na ktorej má osobný záujem, je povinný oznámiť svoj osobný záujem o vec predtým, ako na rokovaní vystúpi.“ 4.) V súvislosti s podnikaním poslanca MsZ je potrebné vziať do úvahy ustanovenie § 25 ods. 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, ktoré uvádza „Poslanec nesmie byť pre výkon svojej funkcie ukrátený na právach ani nárokoch vyplývajúcich z pracovného alebo obdobného pomeru“. 5.) Taktiež je potrebné uplatňovať ustanovenia zákona č. 365/2004 Z.z. – Zákon o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon) a to predovšetkým § 2a ods. 9) „Diskriminácia právnickej osoby je nedodržanie zásady rovnakého zaobchádzania vo vzťahu k tejto osobe z dôvodov podľa § 2 ods. 1, ak ide o jej členov, spoločníkov, akcionárov, členov jej orgánov, jej zamestnancov, osôb konajúcich v jej mene alebo osôb, v mene ktorých koná táto právnická osoba“. 6.) Obdobne je potrebné konflikt záujmov posudzovať aj v priamo riadených resp. mestom zriadených organizáciách, kde takáto organizácia má právnu subjektivitu a svojho štatutára.

  14. Áno súhlasím s predchádzajúcim príspevkom ,ale musím pripomenúť aj dodatky v zákonoch, ktoré si každý právnik znalý veci vysvetlí po svojom. Preto odporúčam preveriť konkrétny prípad .. Máme na meste aj šesť právnikov..

  15. Takze svatuskarska poslanecka mafia si uz nadelila 800 eurove odmeny. Za co ich dostali? Asi za tu vyhliadkovu vezu v kastieli o ktorej sniva kurbel.

  16. Ako to tak čítam, tak myslím, že aj tieto otázky sú celkom prijateľné pre kontrolóra mesta a hlavne pre predsedu komisie o nezlučiteľnosti funkcii poslanca a podnikateľa v samospráve !? Veď podnet môže byť aj anonymný. Tak som zvedavá či niekto bude aj konať ? Alebo zasa len, ruka ruku myje, veď to je náš človek… Čo vy na to poslanci ?! Či teraz keď už ste na svojich miestach a dávate si odmeny, tak už ľudí čo vás tam zvolili .nepotrebujete ?!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované