back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pohľad do života seniorov v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Október je už tradične venovaný úcte k starším. Je to mesiac, ktorý nám pripomína, aký dôležitý je rešpekt a úcta voči starším občanom.

Demografické údaje

V súčasnosti je vo všetkých krajinách sveta badateľný nárast počtu starších ľudí, čo je dôsledok predovšetkým skvalitnenia životosprávy a zdravotnej starostlivosti. Nárast počtu starších ľudí je aj v meste Sereď. V roku 2018 žilo v Seredi 2 554 obyvateľov nad 65 rokov. Ich počet sa postupom rokov mierne zvyšoval a k 31.12.2022 mala Sereď už celkom 2 923 obyvateľov nad 65 rokov, z toho 1766 žien a 1157 mužov. Nad 90 rokov žilo ku koncu roka 68 obyvateľov.

Pomoc, úľava, príspevky občanom vo vyššom veku

Strava
Jednou z pomocí pre nepracujúcich dôchodcov ( nad 70 rokov ) je príspevok na jedno hlavné jedlo denne, ktorého výška od 1.1.2023 činí 1 euro/denne. Príspevok sa poskytuje aj osobám ZŤP, poberateľom dávky v hm. núdzi a osobám odkázaných na poskytovanie sociálnej služby.

Sociálny taxík
Starobný dôchodcovia s nízkym dôchodkom ( nesmú mať iný príjem a nedoplatky voči mestu ) majú v Seredi od 1.7.2023 nárok využívať sociálny taxík. Platí aj pre osoby ZŤP, ktorí sú odkázaní na individuálnu dopravu ( nesmie poberať z ÚPSVaR peňažný príspevok na prepravu alebo na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla). Využívať sa môže na dopravu do zdravotníckeho zariadenia, lekárne alebo vybaviť si úradné záležitosti v rámci mesta Sereď. Jazda taxíkom musí byť realizovaná len cez pracovné dni od pondelka do piatku v čase od 6.00 hod. do 14.00 hod. Výška príspevku je 2 eurá na jednu jazdu taxíkom pre obyvateľov s trvalým pobytom na uliciach: Hornočepeňská, Kasárenská, Bratislavská, Priemyselná, Malý háj, Nový Majer, Poľná, Trnavská, Jarná, Letná ulica a 1,50 eur na jednu jazdu taxíkom pre obyvateľov s trvalým pobytom na ostatných uliciach mesta Sereď. Môže ísť o maximálne desať jázd v kalendárnom mesiaci.

Úľava na dani a poplatkoch
Mesto znižuje osobám nad 65 rokov daň z nehnuteľnosti aj daň za psa a osobám nad 62 rokov poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Opatrovanie
Opatrovateľská služba je meste poskytovaná fyzickej osobe, ktorá
1. je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby podľa zákona o sociálnych službách,
2. je odkázaná na pomoc pri úkonoch sebaobsluhy, úkonoch starostlivosti o svoju domácnosť a základných sociálnych aktivitách podľa zákona o sociálnych službách.
Za poskytovanú opatrovateľskú službu si klient platí úhradu v zmysle VZN vo výške 2 € za hodinu opatrovateľskej služby.  Starostlivosť o klientov zabezpečujú kvalifikované opatrovateľky, ktoré sú v pracovnom pomere s mestom Sereď. Žiadateľ podá žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. K tejto žiadosti sa dokladá vyjadrenie lekára. Následne úrad zabezpečuje vypracovanie posudku.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ďalšie subjekty zamerané na oblasť zdravotníctva
Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti – sídli na Mestskej poliklinike a zabezpečuje odbornú ošetrovateľskú starostlivosť pre klientov na základe odporúčania lekára.

ADOS AVENA – súkromný poskytovateľ, sídli na Železničnej ul. Okrem domácej ošetrovateľskej starostlivosti poskytujú aj inovatívne terapie a požičiavajú zdravotnícke pomôcky.

Gombík pomoci
Trnavský samosprávny kraj spustil v roku 2020 bezplatnú službu domáceho tiesňového volania určenú pre samostatne žijúcich obyvateľov na území kraja, známu pod názvom SOS gombík. Trnavská župa zabezpečuje službu prostredníctvom Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry a v spolupráci s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky. Službu aktuálne využíva 361 klientov na území kraja, v Seredi je táto služba poskytovaná 13-tim klientom.

Domovy dôchodcov
Seniori odkázaní na pomoc iných osôb alebo ktorí potrebujú sociálne služby z iných vážnych dôvodov, ďalej dospelé osoby s rôznym druhom zdravotného postihnutia majú možnosť byť umiestnené v Domove dôchodcov a domova sociálnych služieb na Dolnočepenskej ulici. Viac o zariadení a postupe umiestnenia nájdete na našom webe: https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2022-10-04-postup-umiestnenia-a-zivot-v-domove-dochodcov-a-domove-socialnych-sluzieb-v-seredi. Prevádzkovateľom je TTSK. Ďalej je tu možnosť umiestnenia u neverejného poskytovateľa sociálnych služieb v zariadení Astoria na Hornočepenskej ulici.

Možnosti trávenia voľného času, vzdelávanie, kultúra, šport

Denné centrum pre seniorov
Poberatelia starobného dôchodku (aj osoby ZŤP ) sa môžu stať členmi Denného centra pre seniorov, ktoré sídli na Jesenského ul. 3015 v Seredi. V centre je zabezpečený priestor pre vykonávanie záujmovej a kultúrnej činnosti. V súčasnosti je zapísaných 288 členov. Členský poplatok je 5 eur / rok. Centrum je otvorené v utorok, štvrtok a nedeľu od 14:00 do 18:00 hodiny. Pravidelne sú tu organizované kultúrne akcie, tanečné zábavy, prednášky, športové hry, poznávacie zájazdy aj kúpeľné pobyty. V priestoroch centra si môžete posedieť, zahrať spoločenské hry, porozprávať sa, vymieňať skúsenosti, recepty a dobré rady. Vždy dobrá nálada medzi členmi, ktorá tu vládne Vám zaručí, že tu omladnete, načerpáte energiu, zabudnete na problémy či samotu. O aktivitách centra pravidelne informujeme na webe SN.

Kurz počítačovej gramotnosti
Pre seniorov je v štádiu prípravy počítačový kurz. Riaditeľka CZŠ Ing. Monika Kroláková a vedúci DC Jozef Valábek pripravujú pre seniorov atraktívne medzigeneračné vzdelávanie zamerané na získanie digitálnych zručností. Hlavným cieľom bude seniorom umožniť zdokonaliť sa v digitálnych kompetenciách tak, aby ich život so smart technológiami bol jednoduchší a hlavne bezpečnejší. O termíne, mieste a poplatkoch Vás budeme informovať, keď bude aktuálny.

Cvičenie senioriek
V športovej hale Alberta Kudelu (Sokolovni) začali seniorky cvičiť raz do týždňa ( v pondelok ) s cvičiteľkou Teréziou Nádaskou. Medzi iným oboznamuje ženy so zdravou životosprávou a čo treba urobiť pre to, aby mali kvalitný život aj na dôchodku.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované