back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Emeritný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy a bývalý dekan seredskej farnosti sa dožíva 90 rokov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Emeritný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Sokol sa narodil 9. októbra 1933 v Jacovciach. V roku 1953 vstúpil do kňazského seminára a po absolvovaní teologického štúdia na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave a získaní absolutória ho 23. júna 1957 trnavský biskup Ambróz Lazík vysvätil za kňaza. Celý svoj život zasvätil službe Bohu a veriacim. Vo svojej cirkevnej hierarchii zastával niekoľko funkcií a jeho meno je spájané s viacerými farnosťami, kde pôsobil. Medzi nimi bola aj Sereď, kde v rokoch 1970 – 1971 pôsobil ako kaplán a v rokoch 1971 – 1988 ako dekan seredskej farnosti.

Práve v našom meste nastal zlom v živote Jána Sokola. Pápež sv. Ján Pavol II. ho ako dekana zo Serede a administrátora Trnavskej arcidiecézy vymenoval 19. mája 1988 za titulárneho biskupa lunenského, neskôr bol v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave vysvätený za biskupa. Zhruba o rok neskôr bol vymenovaný za trnavského arcibiskupa a metropolitu Slovenska. Počas návštevy Slovenska 22. apríla 1990 mu pápež Ján Pavol II. v Bratislave – Vajnoroch odovzdal symbol metropolitného úradu – arcibiskupské pálium. Viac informácií nájdete na https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Sokol

Jedna z posledných oficiálnych návštev emeritného trnavského arcibiskupa Mons.Ján Sokola v Seredi bola v 11.09.2022 a spája sa s požehnaním obnovených pastoračných priestorov v objekte pod farskou budovou pri Kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi. Stalo sa tak po slávnostnej svätej omši, ktorú celebroval spolu s trnavským arcibiskupom Mons. Jánom Oroschom, za účasti viacerých kňazov a veriacich.

Oslava životného jubilea 90. narodenín a zároveň 66. výročia kňazstva emeritného trnavského arcibiskupa Mons. Jána Sokola prebehne v pondelok 9. októbra 2023 sa v katedrále Chrámu sv. Jána Krstiteľa v Trnave o 10:00 hodine, kedy sa uskutoční ďakovná svätá omša.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované