back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Výstava Slovenské pečivárne, n. p. – 70 rokov od založenia podniku v Mestskom múzeu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mária Diková, vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi /   Mestské múzeum v Seredi pripravilo po septembrovej výstavke exponátu mesiaca k výročiu založenia Pečivární v Seredi rozšírenú výstavu s touto témou pod názvom „Slovenské pečivárne v Seredi, 70 rokov od založenia podniku“.

Kultúrnymi partnermi výstavy sú I.D.C. Holding, a.s., Prevádzkareň Pečivárne v Seredi a súkromní zberatelia, prevažne z radov pracovníkov, terajších i bývalých. Na výstave sú tak vystavené exponáty nielen zo zbierky múzea, ale i exponáty, ktoré poskytli z tohto závodu  v Seredi a z rodinných zbierok pracovníci.

Zo zbierky Mestského múzea v Seredi, sú to napr. publikácia 30 ROKOV, Tridsať úspešných rokov n. p., Pečivárne v Seredi, ktorú vydalo vedenie podniku v auguste 1983

v Trnave, kronika Pionierskeho domu v Seredi z rokov 1960 – 1961, v ktorej sú zápisy seredských pionierov, okrem iných aj z návštevy pečivárenskej továrne v Seredi spolu

s nalepenými fotografiami a ochrannými známkami výrobkov. V ďalšej časti výstavy sú prezentované fotografie a dokumenty zo zbierky múzea – Fond Dom kultúry v Seredi, kde sa nachádza súbor fotografií z výrobného podniku a fotografie zamestnancov, ktorí súťažili v seredskom kultúrnom dome v rámci súťaží BSP (Brigáda socialistickej práce).

Spoločnosť I.D.C. Holding, a. s., prevádzkareň Pečivárne Sereď poskytla na výstavu exponáty z archívu, ako napr. album s ochrannými známkami výrobkov, fotografie z výroby

- Článok pokračuje pod reklamou -

a skupín zamestnancov z výrobných liniek, výstrižky z novín a časopisov, tabuľa a brožúry informujúce o sortimente trvanlivého pečiva, kronika Zväzu žien pri n. p. Pečivárne v Seredi, katalógy výrobkov I.D.C. Holding a. s., Pečivární v Seredi a Figara v Trnave.

Zo súkromných zbierok sú vystavené fotografie zo schôdzí, slávností a brigád, odznaky a publikácie, ktoré poskytla Elena Števčíková, reklamné šálky s logami od Petra Kapoša a fotografie poskytla rodina Bilková – Ulehlová. Zo zbierky Milana Zindra je vystavená aj pôvodná tabuľa závodu Slovenské pečivárne z roku 1953.

Na výstave sa môžu návštevníci oboznámiť so sortimentom výroby závodu aj v súčasnosti a ochutnať priamo na výstave ich výrobky. Výstava potrvá od 3. októbra 2023 do 2. novembra 2023.

 

– – –

Usporiadateľ:  DK – Mestské múzeum v Seredi

Kultúrni partneri: I.D.C. Holding, a.s., Prevádzkareň Pečivárne v Seredi a súkromní zberatelia

Názov výstavy: Slovenské pečivárne v Seredi, 70 rokov od založenia podniku

Miesto: Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8

- Článok pokračuje pod reklamou -

Trvanie výstavy: 03. 10. 2023 – 2. 11. 2023

Kurátori výstavy: Mária Diková, vedúca Mestského múzea v Seredi

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované