back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Policajný zbor a ministerstvo vnútra štartujú masívnu kampaň proti dezinformáciám: Zapojte sa do nej aj vy!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM| „Hoaxy sa na mňa nelepia“je novou preventívno-vzdelávacou kampaňou Ministerstvo vnútra SR a Policajného zboru, ktorú podporili významné slovenské osobnosti. Verejnosť sa bude môcť stať jej súčasťou prostredníctvom nálepiek a odznakov.
Slovenská republika je dlhodobým cieľom pôsobenia rôznych druhov dezinformácií, ktorých cieľom je vytváranie napätia v spoločnosti, nárast nedôvery v štátne inštitúcie a polarizácia spoločnosti.

COVID-19 A VOJNA NA UKRAJINE

Polícia sa pôsobením dezinformácií začala intenzívne zaoberať najmä po vypuknutí pandémie, kedy nastal prvý významný nárast vplyvu nepravdivých správ. Zmanipulované informácie bezprostredne ohrozovali životy a zdravie všetkých občanov krajiny. V roku 2022 sa nosnou témou dezinformátorov stala vojna na Ukrajine a obhajovanie vojenskej agresie cudzej štátnej mocnosti.
Ministerstvo vnútra rieši problematiku dezinformácií ako súčasť aktivít zameraných proti hybridným hrozbám a od roku 2022 zriadilo aj špecializované Centrum boja proti hybridným hrozbám.

KAMPAŇ PODPORILI ZNÁME OSOBNOSTI

Hlavná časť kampane „Hoaxy sa na mňa nelepia“ bude komunikovaná formou krátkych videí so známymi osobnosťami, ktoré sa zamerajú na špecifické hoaxy.
Kampaň polície sa rozhodli podporiť reper a komik Bekim Aziri, prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, emeritný biskup Róbert Bezák, 96-ročný lekár Karol Mika a cestovateľ Martin Navrátil. S ďalšími známymi osobnosťami, ktoré by sa mohli do kampane zapojiť, polícia aktívne komunikuje.

“Hoaxy tu boli už od nepamäti, už pred dve tisíc rokmi. Dokážu ublížiť, dokážu zabíjať. Musíme si naozaj dávať pozor. Nedovoľme, aby nás zničili,” povedal Róbert Bezák.
Videá bude mať verejnosť možnosť vidieť na sociálnych sieťach polície a ministerstva vnútra, ale aj vo vysielaní RTVS (televízia, rozhlas) a televízií JOJ a Markíza. Uvedené televízne stanice kampaň odvysielajú bezodplatne.
Kreatívne stvárnenie kampane, vrátane výroby a spracovania videí je výsledkom práce Policajného zboru.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Známe osobnosti neboli za svoje vystúpenia honorované.
Šírenie kampane na sociálnych médiách a v offline priestore formou nálepiek a odznakov bolo podporené zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci programu Efektívna verejná správa.

AKO SA MÔŽETE ZAPOJIŤ VY?

Verejnosť sa do kampane bude môcť zapojiť prostredníctvom nálepiek a odznakov s logom a heslom kampane. Nálepky budú k dispozícii od budúceho týždňa vo verejných priestoroch Prezídia Policajného zboru, policajných krajských a okresných riaditeľstiev, klientskych centier a okresných úradov. Zamestnanci Informačných kancelárií Prevencie kriminality ich budú distribuovať v rámci prednášok na školách a seniorom.
Limitovaný počet nálepiek a odznakov bude k dispozícii prostredníctvom facebookovej stránky “Hoaxy a podvody – Polícia SR”, na ktorú sa záujemcovia budú môcť obrátiť formou súkromnej správy.

PROTI HOAXOM BOJUJEME ROKY

Policajný zbor začal boj proti dezinformáciám ako prvá inštitúcia na Slovensku v roku 2017. Nasledujúci rok bol spustený špecializovaný profil na facebooku „Hoaxy a podvody – Polícia SR“, ktorý sa v danej oblasti stal vďaka viac ako 150 000 fanúšikom najsledovanejším informačným kanálom, a taktiež získal niekoľko ocenení.

Polícia o téme dezinformácií publikovala niekoľko verejných správ – prehľad hoaxov za roky 2022 a 2023, ako aj detailnú analýzu informačnej operácie Ladomirová, na ktorej sa podieľalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave (odkaz na publikácie: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=policia-zverejnila-prehlad-o-tvorbe-vyvoji-a-sireni-dezinformacii-a-manipulacii-na-slovensku-v-roku-2022).

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Píšu – Hoax je anglické slovo, ktoré znamená podvod (klamstvo), obyčajne taký, ktorého cieľom je zo žartu alebo so zlými úmyslami prinútiť niekoho veriť niečomu, čo nezodpovedá skutočnosti, a zneužiť jeho dôverčivosť. Slovo sa začalo na začiatku 21. storočia v médiách a na internete používať aj v slovenčine, ale jeho význam nie je jednoznačný. Podrobnosti o význame pozri nižšie v časti definícia.
    odkaz tu + pokračovanie významu https://sk.wikipedia.org/wiki/Hoax
    No priznám sa vôbec netuším čo sa to ide diať. Možno to naznačí, ak položím otázky:
    1. Ktorá tá pravda je tou skutočnou pravdou? Na pomoc možno -absolútna a relatívna pravda.
    2. Kto je zárukou, že zrovna tá pravda, o ktorej sa píše, hovorí, či ju vidíme je ona?
    3. Prečo mám veriť tej pravde, ktorú niekto iný hlása?

    No a je možno klásť ďalšie a ďalšie otázky. Takže, mocne pochybujem, že tento fenomén /hoax/
    je vôbec potrebné nejako riešiť. Osobné a spoločenské pravdy si každý predsa nosíme v sebe a riadime sa nimi. Napomohlo nám k tomu štúdium v školách, rodičia, rodina, životné osudy, či prax. A mnohé a mnohé. Nechcem tu nikoho uraziť /vierovyznanie / , ale napríklad ako sa píše v článku podporil ho aj biskup Bezák. Ja v žiadneho boha neverím a všetko čo bude tento človek o Bohu hovoriť považujem za Hoax. Alebo v inom článku tu sa zas čitateľ rozhorčuje nad pravdou a hoaxom vlády, ktorá raz, potom onak tvrdila niečo o tých z Veľkého Krtíša. No priznám sa a očakávam, či toto nepovedie zas k nejakej diktatúre, to usmerňovanie hoaxov…

  2. najlepšie čo môže každý občan urobiť v boji proti Hoaxom je prísť k volebným urnám a podľa svôjho svedomia odvoliť.

  3. Ohováralo a klamalo sa v minulosti, ohovára a klame sa teraz a ohovárať a klamať sa bude aj v budúcnosti. Takže sú to vyhodené a premrhané peniaze zo štátneho rozpočtu.

  4. Môžete začať hoaxom poslanca Žiaka na Ľuboša Blahu. A pokračovať ďalšími, ktoré sa napr. po covide ukázali ako pravda, ktoré sama polícia nazývala hoaxmi, tak o čom idú oni poúčať. Nech poučia najskôr sami seba dezoláti.

  5. Ziak dostal info a preveroval. Sam povedal k akym zisteniam dosiel.
    A s tym covidom to bol zaberak na mozgove bunky dezolatov. A co teda bola praUda?
    By ma tiez zaujimalo

  6. Vladolf doteraz verí tomu, že kto mal covid, už sa nenakazí. Vladolf doteraz verí tomu, že kto sa zaočkuje, ten sa nenakazí. Vladolf doteraz verí tomu, že zaočkovaný neprenáša covid.

  7. Prečo má niekto potrebu, keď už chce nadávať a urážať, zaťahovať do toho aj rodinných príslušníkov? Nie je ti blbo?

  8. Prečo má niekto potrebu, keď už chce ..
    mudrovat a poucat niekoho, byt blby jak tago a pouzivat klamstva a polopravdy?
    a potom sa cuduje. ze ho maju za bula mamkinho
    a skus si zistit, co to znamena byt bulo mamkin. to nie je urazka mamky.

  9. Ale ved ho nechaj, on sa určite zaočkovať nedal, lebo Blaha, Fico a Kotleba mu povedali, že vakcína je smrť, veď minimálne polovica zaočkovaných už zomrelo, čo nevieš? Či tak nejako to vtedy mudrlanti hovorili a predsa, čo povie súdruh FIco, to musí byť pravda, jedine, že by nebola… Fico za celú politickú kariéru povedal pravdu len vtedy, keď sa pomýlil, očividne sme taký jednoduchý národ, že to stačí na bohatú politickú kariéru. To je slovenská politika v praxi, útočiť na primitívne pudy primitívneho národa, vyťahovať témy, ktoré sú aktuálne, aj keď nepodstaté a to stačí 🙂

  10. Hovorim stalle nasa tupa luza nepochopi to ze napriklad covid mutuje . A tym ze je dalsi variant ta vakcina vytvorena na mieru na predosli variant je menej ucinna.

    Lebo da sa dohladat zas statistika o umrtnosti ockovany/neockovany a ucinnosti vakcin..

    Ale to uz su cisla a fakty ktore dezole neznasaju lebo im rozptyluju tu bublinu v ktorej ziju.

  11. Vladolf 7. septembra 2023, 22:18 Pri 22:18
    Najprv mal preveriť a potom by to klamstvo nevypustil. Nie najprv vypustiť a potom preveriť. Chráň nás Pán Boh pred takými „politikmi“.

  12. Anonym 8. septembra 2023, 10:02 Pri 10:02….áno, mal to tak spraviť a vo finále spravil zo seba vola on…v momente keď zistil pravdu tak sa opravil a ospravedlnil…celá afera trvala pár hodín….
    a teraz ten protiklad proti Ficovi, Blahovi atď….roky tvrdia bez akéhokoľvek dokazu a bez toho aby podali trestné oznámenie že Čaputová je americký agent….roky vypúšťajú klamstvá, ktoré nemajú ako dokázať,…pred týmito nás nemá chránit „Pán Boh“?…

  13. Ja si myslim, ze o tom Ziak vedel vopred a mal to premyslene. Pekne vytrollil majstra hoaxov a ukazal ako sa to ma robit podla vyroku sefa: “Takto sa to robi do psej matere!” Ziak predbehol ucitela.

  14. Ratafak plachta 8. septembra 2023, 10:19 Pri 10:19
    Keď niekto takto poukazuje na druhých ako teraz ty (Fico, Blaha), tak im odpíšeš, že to je „ačohentizmus“. Jaj zabudol som, ty môžeš poukazovať na druhých, iní nemôžu, pardon teda môžu, ale hneď sú onálepkovaní. Inak pre mňa je poukazovanie na druhých ( napr. čo robí bývalá koalícia vo vzťahu k svojím politickým súperom a naopak, čo robia USA vo vzťahu k Rusku a naopak atď…) nie „ačohentizmus“, ale poukazovanie na kontext vecí a ich súvislosti. A okrem toho Žiak a spol. sa prezentujú ako záchrana Slovenska pomaly pred všetkými možnými aj nemožnými pliagami. Tak ak toto má byť tá záchrana, tak ako som napísal, nech nás Pán Boh chráni.

  15. Anonym 8. septembra 2023, 12:27 Pri 12:27…ja neviem ktorý presne anonym si ty, a kedy a v akom kontexte som ti napísel niečo o „ačohentizme“…kludne to sem daj a možeme sa o tom baviť, alebo mi pripomeň pod akým článkom to bolo…..teraz k veci: v celej tej afére Žiaka figuruje práve súdruh Blaha, preto som o ňom písal a zároveň celý ten článok je o dezinformáciach ktoré sú práve jedným z nástrojov Blahu či Fica – viz. spomínaná „agentka“….je to aktuálna téme, je to dezinformácia a viaže sa to k téme článku aj k niektorým príspevkom..ak tu niekto spomína Žiaka a jeho obvinenie Blahu ktoré je aktuálne, tak proste nejde nepísať o tom Blahovi, ktorý je momentálne jedným z najvačších dezinformátorov u nás..rozumieš tomu?

  16. Ratafak plachta 8. septembra 2023, 13:03 Pri 13:03
    Ja neviem, kto si ty, jedine, že to Ratafák plachta máš ako meno a priezvisko od pokrstenia, alebo od narodenia. Ak to máš ako meno a priezvisko tak ti k nemu gratulujem a si jeden z mála, kto tu nevystupuje anonymne.

  17. Anonym 8. septembra 2023, 15:12 Pri 15:12…pod tou prezývkou tu vystupujem roky, takže presne vieš čo som písal minulý týžden, mesiac, rok, 3 roky dozadu….keďže ty nie si schopný si vymyslieť ani jasne identifikovatelnú prezývku (alebo si ju radšej po 24.2.2022 prestal používať) a odkazuješ na nejaké naše minulé diskusie tak preto ti píšem „ja neviem ktorý presne anonym si ty“…takže netuším kedy som ti k čomu napísal „ačohentizmus“….upresníš kedy som v suvislosti s tebou použil ten pojem?

  18. Ratafak plachta 8. septembra 2023, 15:33 Pri 15:33
    Ja som napísal toto: …., tak im odpíšeš, že to je…..
    Takže som nepísal, že mne odpíšeš. Skús čítať s pochopením ty génius. A tá narážka s dátumom 24.2.2022 je neuveriteľne tupá. Nie nadarmo sa hovorí, aký pán, taký krám.

  19. Tak komu som to odpísal?…šak daj sem už konkrétny článok/diskusiu kedy sa to stalo ..

  20. Ratafak plachta 8. septembra 2023, 19:34 Pri 19:34
    Pamätám si, že Čubírková bola vrahyňa, ale dátum kedy vraždila si fakt nepamätám, takisto si pamätám, že ty si to v diskusii napísal, ale presný dátum si fakt nepamätám a hľadať to určite nebudem.

  21. Anonym 7:07. Máš pravdu. Je to už pár rôčkov dozadu čo Majko kandidoval do mestského „parlamentu“.
    Ochotne som mu dal hlas. Vtedy sa javil ako čestný,férový a hlavne nestranný chlap.Reku ten bude spravodlivo rozhodovať v prospech mesta a občanov.
    Dnes by som mu hlas nedal ani keby mi za to zaplatil !
    Ukázal sa ako silne jednostranný,proamerický a hlavne sčaputizovaný !
    Očakávam že tento môj príspevok onedlho zmizne…

  22. A kedyže to kandidoval do mestského parlamentu? Nebolo to náhodou VÚC? Teraz ti tam sedí tvoj kamarát, tak sa ho spýtaj čo robí ako poslanec VÚC pre svoje mesto a jeho občanov. Prípadne aby sme boli bližšie, tak čo robí pre svoje mesto a občanov jeho klabzubova jedenástka v našom mestskom parlamente, okrem teda toho, že sú z trucu proti všetkým a všetkému. Som zvedavý, čím sa budú chváliť pred budúcimi voľbami o 3 roky, ako zdôvodnia ich sabotáže.

  23. hlavne sčaputizovaný
    co to asi tak v ponimani hentoho kotneho nacka znamena?
    zase sa mu pokazil vozik a nudi sa?

  24. opakuje po svojom stáde.
    nechci od neho vysvetlenie , spytaj sa skor jeho rodiny kde a kedy jeho nastala vyvojova chyba.
    Teraz za vsetko moze Caputova

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované