back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Cvičenie seniorov pre zdravie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mgr. Ružena Scherhauferová /   Okrem množstva aktivít, ktoré majú naši dôchodci v dennom centre, patrí aj starostlivosť o svoje psychické a fyzické zdravie. Seniorky začali cvičiť raz do týždňa  s cvičiteľkou Teréziou Nádaskou a zatiaľ sa im darí. O cvičenie bol taký záujem, že museli vymeniť priestory denného centra za telocvičňu v Sokolovni, kde sa k nim pridali aj dôchodkyne z mesta.

S pani Teréziou Nádaskou sme sa stretli pred hodinou cvičenia a položili sme jej niekoľko otázok. Na otázku: Kto vás oslovil, a prečo ste prijali možnosť cvičiť so seniormi, nám odpovedala:

Oslovila ma kamarátka, či by som s nimi necvičila. Mne ako dôchodkyni sa to zdalo lákavé, veď som jedna z nich a okrem toho odjakživa milujem pohyb. Povedala som si, že to niekoľko mesiacov vyskúšam a potom sa niekto nájde, kto bude v tom pokračovať. Necítim sa ako cvičiteľka, ale ako seberovná ženám a cvičím spolu s nimi. Je až obdivuhodné, ako sme si spolu ľudsky sadli a teším sa na každý pondelok, ktorý príde.

Už ste niekedy predtým pracovala s cvičenkami? 

Áno, mám skúsenosti pracovať so ženami. Som pôrodná asistentka. Už pätnásť rokov vediem kurzy prípravy žien na pôrod. Niektoré cviky sú výborné aj pre dôchodkyne, okrem toho mám množstvo cvikov z praxe aj zo života. Najhlavnejšie je, že ma to baví.

Ako vám to ide so seniorkami?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Sme zohratá partia. Medzi cvičením oboznamujem ženy so zdravou životosprávou a čo treba urobiť pre to, aby mali kvalitný život aj na dôchodku. Spoluprácu s nimi hodnotím na jednotku.

Prečo je dôležité cvičiť vo vyššom veku? Čo všetko prináša seniorkám správny pohyb? 

Cvičenie, ktoré preferujem, nijako neohrozí zdravie cvičeniek. Naopak. Pomáha im udržiavať sa v kondícii a napomáha aj k udržaniu si relatívneho zdravia. Necvičíme s náradím. Najdôležitejšia je cievna gymnastika a dýchacie cvičenia, ktoré môžu cvičiť aj ľudia na vozíku. Každá zo žien sa pozná. Vie, čo jej škodí a vie, čo môže zo seba dostať. Celé leto sme cvičili v mestskom parku, od septembra cvičíme opäť v Sokolovni.

Vidíte nejaký posun v cvičení žien? 

Ale áno. Ženy sa rozhýbali a dokonca jednu z nich pochválila pani doktorka, že správne narába s dychom. To ma utvrdzuje v tom, že necvičíme nadarmo. Cvičenky sú poslušné, vidím, že väčšina z nich chodí cvičiť pravidelne a na každú hodinu sa tešia.

Ste veľmi agilná, pohybovo zdatná, temperamentná, ale pritom skromná. Seniori denného centra si naozaj pochvaľujú nielen cvičenie, ale slová chvály padajú aj na vašu osobu. Čo vy na to? 

Veľmi ma to teší. Som rada, že cvičenky tvoria dobrý kolektív a že im moje cvičenie vyhovuje. Naposledy som mala v očiach slzy, keď mi dávali kyticu k narodeninám. Bolo to pre mňa prekvapenie.

Čo vás napĺňa okrem cvičenia so seniorkami?

Sú to budúce mamičky (už som ich spomínala), ktoré pripravujem na pôrod. Na mojom kurze sa za tie roky vystriedalo pomaly pol Serede, takže ma pozná celé mesto. Okrem týchto koníčkov ma napĺňa, samozrejme, moja rodina, občas dobrá kniha, kino, divadlo.

- Článok pokračuje pod reklamou -

A čo nám poviete na záver? 

Budem stručná. Nech nám to aj ďalej takto cvičí a budeme čo najdlhšie zdravé.

zdroj: Mesto Sereď

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované