back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Žiadna otrávená krupica z Ukrajiny na slovenských pultoch nie je, žiadna tu ani nebola

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Hoaxy a podvody – Polícia SR |MM|  Facebookový účet „Simona Domová“ zverejnil šokujúcu správu o tom, že otrávené potraviny z Ukrajiny sú hrozbou. V popise konkrétne uvádza, že obľúbené detské jedlo obsahuje nebezpečné toxíny a cituje Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ktorá na svojej stránke tiež uvádza:

„identifikovala nevyhovujúci výrobok kukuričnej krupice. Vzorka výrobku, ktorá bola analyzovaná, prekročila povolené limity mykotoxínu deoxynivalenolu“.

Hoax: https://www.facebook.com/100093273457714/posts/156575030794945/?app=fbl

AKO JE TO S KRUPICOU Z UKRAJINY?

Oslovili sme priamo Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, aby nám vysvetlila, čo bolo na danej krupici problematické, a či ju ešte dostať na pultoch:
Odpovedá nám MVDR. Zuzana Büchlerová:

AKO PREBIEHA PROCES KONTROLY?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Regionálne veterinárne a potravinové správy vykonávajú 100% kontrolu dovážaných potravín a surovín z obilia. Pred uvoľnením na trh sa pri každej zásielke vykoná dokladová, identifikačná a fyzická kontrola spojená s úradným odberom vzorky. Po vykonaní odberu vzorky inšpektor RVPS uloží úradné opatrenie na pozastavenie zásielky do získania výsledkov laboratórnych analýz. Ak analýza preukáže že, vzorka spĺňa parametre pre zdravotnú bezpečnosť, zásielka je prepustená do voľného obehu.

AKO TO BOLO V PRÍPADE KRUPICE Z UKRAJINY?

Pri nevyhovujúcej kukuričnej krupici z Ukrajiny bol použitý uvedený postup a krupica nebola uvedená a uvoľnená na trh a bola zlikvidovaná v zmysle platných predpisov.
K tomuto prípadu je nutné dodať, že krupica nebola otrávená, ako naznačuje príspevok, ale obsahovala mykotoxín deoxynivalenol nad povolené množstvo. Táto látka je produktom plesní, ktoré sa bežne vyskytujú na rastlinách. Prekročenie limitu býva spôsobené zvýšenou vlhkosťou produktu, časté zistenia bývajú v prípade vlhkého počasia v čase zberu.

KRUPICA NIE JE NA TRHU

Na svojej stránke jasne uvádzajú, že „Predmetný tovar nebol uvoľnený do režimu „voľný obeh“ a bol v celom dodanom množstve zlikvidovaný“. Autorka príspevku nielen že klamala, že krupica bola otrávená, ale aj o tom, že nás môže stále otráviť. Už aj zo zdroja, z ktorého vychádzala, je jasné, že na trhu nie je – https://www.svps.sk/potraviny/info-2023-08-07.asp

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. O tom,že v Čechách prepustili na slobodu ukrajinca, ktorý dobodal nožom róma, nám pán Majko nenapíšete,či stále budete obhajovať tú skorumpovanú Ukrajinu? Veľa ukrajincov tu nemá čo hľadať,tak šup šup, späť na Ukrajinu, veď v Odese im dokonca otvorili pláž.

  2. O tom,že v Čechách prepustili na slobodu ukrajinca, ktorý dobodal nožom róma
    .
    .
    aj napises podrobnejsie alebo len vytrhnes nadpis z kontextu?

  3. Všade samá ukrajina… a čo náš most už môžu po tých fošnách chodit aj lampasáci na prage v3s

  4. Jasné že tu nijaká otrávená múka už nie je . Dávno skončila v chlebe a ten sme skonzumovali

  5. Tieto naše dohliadajúce a overovacie štátne inštitúcie považujú aj vodu zo Seredského vodovodu za nezávadnú a pitnú, aj keď 3/4 roka tečie hrdzavá…Pite zdravú vodu, nápoj z vodovodu…plnú špiny

  6. Ukraji je ako narod otravena, uz nech skonci Ukrajina a bude pokoj, ked ju konecne nenuvidim na ziadnej mape

  7. a teraz tú o červenej čiapočke. a čo takto ukrajinské maso?všetko ukrajinské by malo byť označené velkým výkričníkom!!!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované