back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Od 15. augusta možno žiadať o dotáciu na stravu pre školopovinné deti, ktorým sa poskytuje sociálna služba v zariadení

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ÚPSVR SR |MM| Od 15. augusta možno požiadať o jednorazovú dotáciu vo výške 160 eur na pokrytie výdavkov na obed či iné jedlo pre školopovinné dieťa, ktorému sa poskytuje  sociálna služba v zariadení. Vzor žiadosti zverejní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej webovej stránke. Žiadosť je potrebné podať na príslušný úrad práce do polovice septembra.

Niektorým deťom, ktorým sa poskytujú sociálne služby v ambulantných alebo pobytových zariadeniach, a popritom si majú plniť povinné predprimárne vzdelávanie či povinnú školskú dochádzku, nie je poskytovaná dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom. Na Slovensku evidujeme približne 500 takýchto detí. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny preto pripravil náhradný spôsob, ako takýmto rodinám čiastočne kompenzovať náklady na ich stravovanie, a to aj z dôvodu zvýšenej inflácie.

Od 15. augusta do 15. septembra bude môcť rodič dieťaťa  alebo osoba, ktorej bolo dieťa zverené rozhodnutím súdu podať žiadosť o jednorazovú dotáciu na čiastočnú kompenzáciu výdavkov za obed a iné jedlo vo výške 160 eur na úrad práce, v ktorého územnom obvode má žiadateľ trvalý alebo prechodný pobyt. Dotácia má pokryť náklady na stravu v období štyroch kalendárnych mesiacov od septembra do decembra 2023.

Podmienky pre získanie dotácie upravuje § 3t a § 3u nariadenia vlády SR číslo 131/2022 Z. z.z. Dotáciu možno poskytnúť rodičovi dieťaťa alebo osobe, ktorej bolo dieťa zverené rozhodnutím súdu, ak dieťa v období od 1. septembra do 31. decembra 2023 plní povinné predprimárne vzdelávanie alebo povinnú školskú dochádzku v základnej škole individuálnym vzdelávaním, ktoré sa uskutočňuje bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v škole, alebo je oslobodené od povinnosti dochádzať do školy a jeho zdravotný stav mu neumožňuje vzdelávať sa a súčasne sa dieťaťu poskytuje sociálna služba v zariadení opatrovateľskej služby, rehabilitačnom stredisku, domove sociálnych služieb, špecializovanom zariadení alebo dennom stacionári. Ďalšou podmienkou je, že žiadateľ platí úhradu za stravu poskytovanú v zariadení, ktoré poskytuje sociálne služby jeho dieťaťu a dieťa nie je uvedené v aktualizovanom zozname detí podľa § 4 ods. 10 písm. b) zákona č. 544/2010 Z. z.

Schválenie dotácie na obedy a iné jedlo úrad práce neoznamuje. Dotáciu na obedy a iné jedlo vyplatí v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom na účet žiadateľa v banke. Neschválenie poskytnutia dotácie na obedy a iné jedlo úrad oznamuje žiadateľovi písomne.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ja teda neviem. Keď som ja chodil do ZDŠ ky, tak rodičia platili tuším jednu korunu za desiatu a plnú úhradu za obed. Dnes tu má daňový poplatník na miestnej, či celoštátnej úrovni zaplatiť papanice detí za rodičov, resp. ani neviem za koho. To potom nie len, že vypadá , ale je to tak, že kto pracuje musí platiť za tých, čo nepracujú, resp. neužívajú si napríklad inú hodnotu pracujúceho človeka, tak to pŕ. Kto nepracuje nech neje, bolo heslo minulosti a platí to aj dnes. A vôbec, to nie je o chudobe. A pozor, už vôbec nie o rasizme.

  2. Anonym 12. augusta 2023, 22:28 – clanok sme citali, ci len nadpis?

    500 deti…

    Len ty jediny pracujes? Rodicia tych 500 deti nie?

    Ako si sa dozil do produktivneho veku ty, ked “kto nepracuje nech neje”?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované