back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Dreviny mu prekážali pri výstavbe chatky, tak ich vyrúbal. Teraz čelí obvineniu. 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR  |MM|  Vyšetrovateľ oddelenia Trenčín odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ vzniesol obvinenie 39-ročnému M. D. z Považskej Bystrice za prečin porušovanie ochrany stromov a krov podľa § 306 Trestného zákona v súbehu s prečinom ohrozenie a poškodenie životného prostredia podľa § 300 Trestného zákona.

Obvinený muž v máji tohto roku vyrúbal bez príslušných povolení dreviny v k. ú. Prečín, v okrese Považská Bystrica. Tie sa nachádzali v 2. stupni ochrany prírody a krajiny na území Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Po ich výrube na tejto ploche začal neoprávnene stavať stavbu.

Spoločenská hodnota vyrúbaných celkovo 7 drevín (a to 4 ks slivky domácej (Prunus domestica), 1 ks jaseňa štíhleho (Fraxinus excelsior), 1 ks javora poľného (Acer campestre) a 1 ks vŕby krehkej (Salix fragilis), ktoré sa nachádzali v chránenom vtáčom území Strážovské vrchy, ako aj na území regionálneho terestrického biokoridoru a zároveň v bezprostrednej blízkosti regionálneho hydrického biokoridoru Domanižanka, bola vyčíslená Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky na takmer 3.300,- eur.

Obvinený následne na pozemku v k. ú. Prečín, v rozpore s príslušnými právnymi predpismi a bez povolenia stavebného úradu a príslušného orgánu ochrany prírody vykonal vŕtacie práce. Do zeme vyvŕtal sedem dier, do ktorých vložil plastové potrubie slúžiace na vybetónovanie nosných pilierov. Jeho úmyslom bolo postaviť chatku.

Kto v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku lesného hospodárstva alebo všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu prírody a krajiny vo väčšom rozsahu poškodí alebo zničí strom alebo ker, alebo ich vyrúbe, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Ak páchateľ neoprávnene postaví stavbu v chránenom území, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.  

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje občanov, že výruby stromov a krov sú upravené právnymi predpismi a nie je možné ich vykonávať svojvoľne. V prípade porušenia právnych predpisov na úseku lesného hospodárstva alebo právnych predpisov na úseku ochrany prírody a krajiny protiprávnym výrubom stromov alebo krov alebo ich poškodením, sa osoba ktorá takto konala dopustí – v závislosti od rozsahu protiprávneho konania, priestupku, správneho deliktu alebo aj trestného činu.                                                             

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. V tomto štáte si každý robí čo chce, až na výnimky. Prečo by aj nie, veď všetko sa len medializuje a nič rázne sa nerobí, aby k takýmto veciam neprichádzalo. U nás, keď niekto chce postaviť latrínu, vyklčuje pol lesa.

  2. Stačí sa pozrieť aj tu v meste. Istý pán čo vlastní budovu kde je čínsky obchod a šenk zrušil trávnik vysypal ho kamienkami a postavil tam prístrešok pre sanitky. A samozrejme prenajal. Ale to je mestský pozemok. A keď sa na to prišlo, tam mu zo stavebného úradu kamaráti povedali, že to sa spraví. A tak požiadal zastupiteľstvo (pardon nie on, ale prevádzkovateľ sanitiek), aby mu to prenajali, veď je to pre obecné blaho. A mestský poslanci čo ani nevedeli kde to je to prenajali za 1€. Hurá. Ale to že sanitky chodia cez chodník, ktorý vyzerá ako tankodróm je už jedno. Teraz to mesto možno niekedy za nového vedení opraví a on bude vysmiaty mat stále príjem.

    Ozaj a ešte aj Majko o tom písal. Akurát neprešiel za roh budovy a písal o niečom inom. Aha pardon veď zasa kamarát.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované