back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Škoda, že tie kúsky nevedia rozprávať

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

OZ Vodný hrad / Nálezy z grófskej ľadovne z júla 2023 odkazujú na to, čo sa kedysi nachádzalo v interiéri seredského kaštieľa. Pamätajú na časy kňažnej Angeliky aj baróna Ohrensteina. Boli súčasťou pozláteného kovového lustra z konca 19. storočia. Koncom druhej svetovej vojny alebo krátko po vojne luster niekto zničil a jeho kúsky sa dostali medzi odpad do ľadovne.

Nálezy z grófskej ľadovne zároveň pripomenuli iný podobný luster, zo seredskej synagógy. Časť z neho našiel v roku 2002 na zbúranisku Sokolovne Mgr. arch. Rastislav Petrovič, predseda oz VODNÝ HRAD. Ležal pod podlahou telocvične, bývalej ortodoxnej synagógy. Aj osud tohto lustra je rovnaký ako lustra z kaštieľa. Pán Petrovič ho vtiahol zo stavebnej sute a OZ VODNÝ HRAD ho dalo do rúk profesionálnej konzervátorky. Výsledok vidíte na obrázku.
Môžete si urobiť predstavu, ako z časti vyzeral aj luster z kaštieľa.

Info a foto Mgr. arch. Rastislav Petrovič, predseda oz VODNÝ HRAD

zdroj: Občianske združenie Vodný hrad Fb
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Vážení páni, vy ste našli sošku Antona Paduánskeho t. j. presný názov. Patrón stratených a nájdených vecí. Ten titulek v predchádzajúcom článku nie je správny.

  2. Anton Padovský rod. Fernando Martins de Bulhões (bežne aj sv. Anton Paduánsky, Anton z Padovy, Anton Lisabonský;
    takze tak vazena Gabika

  3. Nasli ste akurat tak prd. Smetisko co ma s kastielom spolocne jedine to, ze bordel z celej serede nahadzali do prepadnutej pivnice..

  4. Smetiska boli a budu vzdy najzaujimavejsimi archeologickymi naleziskami, nakolko sa v nich nachadza mnozstvo artefaktov, ktore dokumentuju bezny zivot v danej lokalite a takisto vedia plasticky dotvorit zvyky, zivotny styl a standard v akom sa zilo. Samozrejme ze to nebude Stonehenge alebo Mayska pyramida, ale je to naozaj velmi dobry prierez 19 az 20 storocia fungovania kastiela.

  5. Otázka pre redakciu prípadne pre chlapov čo to robili. V článku – Panská ľadovňa – Kde niečo končí, niečo iné začína – sa píše o povolení prác, ale nedá sa tam diskutovať preto to píšem sem. Zaujímalo by ma ako také povolenie prebieha a kto ho vydáva?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované