back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Akcia BUĎ ROZUMNÝ: Spoliehať sa na odhad pri zostatkovom alkohole pred jazdou je zradné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM| Preventívna akcia proti alkoholu za volantom “BUĎ ROZUMNÝ“ bude v júli pokračovať kontrolami zameranými na zostatkový alkohol u motoristov v období hudobných festivalov. Nulová tolerancia za volantom sa týka nielen alkoholu vypitého pred jazdou, ale aj toho zostatkového, ktorý šoféri často podceňujú. Keďže odbúranie alkoholu závisí od viacerých faktorov, je veľmi náročné posúdiť, kedy je bezpečné opäť sadnúť za volant. Špeciálne kontroly na zvyškový alkohol u vodičov, za ktoré tí zodpovední získajú aj nealko pivo, či radlery, prebehnú v týždni od 10. do 16. júla.

Leto je bohaté na spoločenské podujatia, či hudobné festivaly, čo môže viesť k podceneniu zostatkového alkoholu u vodičov. Zradný je pocit, keď sa šofér síce cíti v poriadku, no jeho schopnosti sú kvôli zostatkovému alkoholu oslabené dokonca viac ako zvyčajne, pretože sa často spájajú aj s nedostatkom spánku. Ten pritom významne ovplyvňuje reakcie vodičov. V spojení s alkoholom to môže byť o to vážnejšie,“ upozorňuje riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel.

V júli a auguste sa tisíce ľudí presúvajú na hudobné festivaly po celom Slovensku i do a zo zahraničia. Tí, ktorí sa rozhodnú doraziť na podujatie autom, by rozhodne nemali podceniť dostatok času na odbúranie alkoholu pred jazdou. „S letnými festivalmi je neodmysliteľne spojené aj pivo, ktoré je sociálnym nápojom. Všetci si chceme užiť neopakovateľné chvíle s priateľmi, no zároveň sa vrátiť v zdraví domov. Vodiči majú navyše zodpovednosť nielen za seba, ale aj za posádku auta a ostatných účastníkov cestnej premávky a nesprávny odhad môže mať fatálne následky. Preto je lepšie buď siahnuť pred dňom odchodu po nealkoholickom pive, či radleroch, prípadne si naplánovať cestu verejnou dopravou a nespoliehať sa na odhady,“ povedal Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS.

Faktorov, ktoré majú vplyv na to, koľko alkoholu zostane spotrebiteľovi v tele po festivalovej noci, či celom víkende je mnoho. „Muž zvyčajne odbúra alkohol skôr ako žena. No vek, váha, emočný či zdravotný stav, ako aj rýchlosť pitia sú faktory, ktoré znemožňujú uplatniť rovnaký meter na každého. Koľko alkoholu v tele vám zostane po prehýrenej noci zodpovedne zistíte pomocou dychovej skúšky do kalibrovaného alkotesteru. Ak na podujatí takúto službu návštevníci zaregistrujú, určite toto otestovanie odporúčame využiť. Ak však nie je dostupná, musí vodič, ktorý plánuje hneď ráno sadnúť za volant, pristúpiť ku konzumácii alkoholu nanajvýš zodpovedne a s dostatočným predstihom, ktorý neumožní žiadne pochybnosti o zostatkovom alkohole v jeho tele. Žiadny festival alebo iná párty nestoja za nešťastie, ktoré pod vplyvom alkoholu alebo jeho zostatku v tele môže vodič spôsobiť sebe a iným,“ upozorňuje Roman Török, vedúci Oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy SR.

Celoslovenskú akciu „BUĎ ROZUMNÝ“ zameranú na prevenciu proti alkoholu za volantom, či riadidlami, organizujú od mája Policajný zbor so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy SR. Prebiehať bude až do októbra. V rámci akcie už prebehli špeciálne kontroly zamerané na vodičov v máji a na cyklistov v júni. Vodiči, ktorí dodržia zákon, budú odmenení nealko pivom, či radlermi, ktoré poskytli členovia Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované