back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Dnes si pripomíname aj Deň Slovákov žijúcich v zahraničí

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Koľko Slovákov a Sloveniek žije v zahraničí?

5. júl si každoročne pripomíname ako Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Je ich možno viac ako by ste čakali*:

🇺🇸 Spojené štáty 750 000
🇨🇿 Česká republika 200 000
🇬🇧 Spojené kráľovstvo 135 000
🇨🇦 Kanada 100 000
🇩🇪 Nemecko 80 000
🇭🇺 Maďarsko 75 000
🇮🇱 Izrael 70 000
🇦🇹 Rakúsko 65 000
🇷🇸 Srbsko 40 000
🇦🇷 Argentína 30 000
🇳🇱 Holandsko 25 000
🇨🇭 Švajčiarsko 25 000
🇫🇷 Francúzsko 20 000
🇮🇹 Taliansko 20 000
🇮🇪 Írsko 19 000
🇦🇺 Austrália 15 000
🇪🇸 Španielsko 15 000
🇷🇴 Rumunsko 13 000
🇧🇪 Belgicko 10 000
🇸🇪 Švédsko 7 000
🇺🇦 Ukrajina 6 700
🇳🇴 Nórsko 6 000
🇭🇷 Chorvátsko 5 000
🇵🇱 Poľsko 5 000
.
.
.
🇷🇺 Rusko 350

Pamätný Deň zahraničných Slovákov pripadá symbolicky na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda – oslavujeme ho od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993.

❝Slovákom žijúcim v zahraničí❞ je osoba, ktorá nemá trvalý pobyt na území SR a je štátnym občanom SR, alebo nie je štátnym občanom SR, ale uchováva si národné povedomie a on alebo jeho predok v priamom rade má slovenskú národnosť.

*zdroj: Odborné odhady počtu osôb, ktoré sa hlásia aj k slovenskému pôvodu – Správa za rok 2022 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí a návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2024 Sprava-za-rok-2022-o-statnej-politike-vo-vztahu-k-Slovakom-zijucim-v-zahranici-a-o-poskytnutej-statnej-podpore-Slovakom-zijucim-v-zahranici

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

zdroj:  Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Fb
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. No toto snáď nie je možné…státisíce Slovákov a Sloveniek na tom krachujucom, dekadentnom, upadajúcom, liberalno-demokratickom západe a na tom bohatom, mudrom a krásnom východe pár stoviek?…No to je záhada…

  2. Ratafak,si obyčajny hlupák.Za každú cenu konfrontáciu.Co chces zase dokázať.Cely problém dnešnej doby jednoducho zužujes na nejaké ideologické rozpory.Vsade žiju ľudia ty somár,všade vychovávajú deti,a jak na východe,tak i na západe existuje strašne veľa problémov,tak prosím ťa už prestaň s touto hlupou a neznesiteľnou propagandou.Hecujete ľudí a defakto im chcete zatvarat hubu,ak sa pokusaju kritizovat nejaké nedostatky tu u nás.Chod do riti,ľudia ako ty boli v každej dobe to najhoršie v spoločnosti.Tvoja zákernosť je už ozaj neznesiteľná.

  3. No vidíš, na rozdiel od teba tu nikoho neurážam ( ak nezačne prvý)…
    Nikomu hubu nezatvaram, naopak sa vždy slušne pýtam na názor…
    X krát som sa ťa pýtal v čom je ta propaganda…nikdy neodpovedas..
    Kľudne si kritizuj, vyjadruj názor..vecna kritika a nespokojnosť je jedným z hnacích motorov spoločností ktoré chcú rásť..takze do toho….nikto ti to tu nezakazuje, ja už vonkoncom nie…ale nechaj toto právo aj ostatným a nie že im za názor začneš nadávať a posielať do riti tak ako si to previedol v tvojom príspevku…
    Ty mi tu za nazor vynadas a pošleš do riti a ešte sa ty stazujes že ti chce niekto zatvárať hubu…a ešte ma nazves že ja som zákerný…
    Keby si sa namiesto mne venoval obsahu člankov nemusel by si byť neustále takto nahecovany…mier s tebou

  4. Dva miliony Slovakov – a to je len oficialny udaj – zije mimo SR. Tretina republiky, to keby mohlo volit.. Myslim nejak jednoduchsie nez je to teraz nastavene.

  5. Áno Ratafak,ty nič,ty muzikant,mám dosť takých ľudí,či z východu,alebo zo západu,alebo severu,alebo z juhu.Kto má rád východ,nech ma rád východ,kto západ,nech západ.

  6. A koľko indiánov žije na SK? Čoskoro sa budeme musieť asi premenovať na Novú Indiu?

  7. Priatelia ,blížia sa voľby ,tak nám chcú ukázať zavádzajúcim prieskumom, koľko hlasov je možné dostať /alebo nedostať/ zo zahraničia. A naraz zistíme, že voľby vyhráva PS 🤦‍♀️😂..

  8. Ratafak uraziť sa dá aj bez vulgarizmov a ty to robíš, tak sa nehraj na anjela.

  9. Ty sa robíš najmúdrejším a pritom si úplne nechápavý. Nemá cenu ti vysvetľovať. Ty si z tých čo nikdy neuznávajú, že aj iní môžu mať pravdu. Niekto by to nazval, že si sebavedomý, ale ty si neuveriteľne sebestredný. Najprv ty, potom zase ty, dlho nič a potom zase ty a až kdesi v nedohľadne možno ak to povolíš niekto iný. Chcem ťa poprosiť radšej nič neodpisuj.

  10. A toľko milovníkov Ruska to vidíme na diskusii, ale žije ich tam 5 a pol to mi je záhada, čím to len je.

  11. Pre nehehe,ty blbeček,nenazyvaj má milovníkom Ruska.To je všetko čo viete,ak nemáš argumenty,tak si myslíš,že pod týmto sa dá schovať všetko.Predstav si,že existujú ľudia,ktorí ešte vedia myslieť,a sú kritický,a nie takí primitivi,ako si ty,ktorí nič iné nevedia len dávať ľuďom prívlastky.

  12. Anonym 6. júla 2023, 10:32..každý z nás sa môže mýliť a rozhodne nemám ani ja patent na rozum..koľkokrát som písal že sa môžem mýliť a kľudne ma môžete opraviť ci doplnit..snazim sa pýtať a neurazat…bohužiaľ často to končí práve tak ako si to predviedol ty…pozri aj na túto diskusiu…stazujete sa že vás urazam(ale neviete napísať ako a čím) a že vám zátvara ústa…no nie ste to práve vy kto píše že som hlupák, somar, mám ísť do riti, som sebestredny a už nemám odpisovať…?…ja tu musím znášať tieto otvorené urážky a výzvy na odchod niekam a vy sa ešte cítite ukrivdení…

  13. Ratafak plachta 6. júla 2023, 11:17
    Zase tá sebestrednosť, všetci len mne ubližujú, urážajú ma, krivdia mi, sú na mňa zlí ja som hromozvod pre všetkých a len ja si to za všetkých odnesiem. Toto som už počul od jedného, čo pochádza z Trnavy…

  14. ty mas evidentne problem s pochopenim pisaneho textu. alebo si len blby a chces sa s RP hadat za kazdu cenu.

  15. Ale veď to vy ste sa začali sťažovať že vás urazam, že som na vás zli, ale nevedeli napísať ako…tak som vám vypísal vase slová na moju adresu, aby si ste sa zamysleli ci to nahodou nebude naopak….a ty to zase otocis…tak napísali ste ich alebo nie?…Či zase som vás urazil tým že som vám pripomenul vaše slová?…
    Nie ste schopní napísať ako vás urazam, nie ste schopní napísať v čom je vlastne problém a v kuse sa motate len okolo mojej osoby namiesto toho aby ste sa venovali téme článku… čo vás tak urazilo?….že mi je divný ten nepomer medzi slovákmi žijúcimi na západe a východe….Toto vás tak výtoči?….mne príde že ste konštantne nasrani a výtoči vás úplne všetko…už som vám písal: skúste sa venovať téme článku a nie mne, naozaj o to nestojim aj keď sa mi tu snažíš vnútiť nejaku sebestrednost…téma sú slováci v zahraničí a nie Ratafak…

  16. Ratafak plachta 6. júla 2023, 11:54
    Najmúdrejší, kto ti nahovoril, že urážaš ako ty píšeš nás? Existuje aj téma, ku ktorej sa nevieš vyjadriť? Česi takým ako si ty hovoria brouk Pytlík. A mohol by si aspoň slovo Slováci a odvodeniny písať s veľkým S. Tak sa to píše.

  17. Anonym 6. júla 2023, 13:13..
    Konkrétne tu:
    Anonym 6. júla 2023, 9:18
    Ratafak uraziť sa dá aj bez vulgarizmov a ty to robíš, tak sa nehraj na anjela.

    Momentálne je na hlavnej stránke asi okolo 20 článkov-tém a ja sa zucastnujem diskusie pri jedinom. Takže je veľa tém ku ktorým sa neviem vyjadriť a aj tu som viacmenej nejak nevyjadroval, iba zacudoval.

    Máš pravdu spravil som gramaticku chybu, asi ich tam bude viac. Píšem rýchlo na mobile, stane sa. Ďakujem za upozornenie.
    Nechceš sa aj ty radšej venovať téme článku než mne?

  18. Pre Anonym 6. júla 2023, 11:00
    Tupelko, trafená hus zagágala čo a keďže ťa to tatko dostalo tak som trafil iba klinec po hlavičke 🙂 keďže to bolo mierené všeobecne na veľa invivíduii ktorý si tu to s*urvene Rusko budú zastávať aj keby rakety lietali od nich na nás. Nemám viacej čo s tebou riešiť ani sa o čom baviť, pekný deň.

  19. Anonym 5. júla 2023, 20:31 – preco osocujete a urazate cloveka odvolavajuceho sa na fakty?

    Ziaden argument a text uplne nesuvisiaci s jeho argumentami a obsahom clanku.

    Nikpredsa nespochybnuje fakt, ze vsade ziju ludia a vychovavaju deti.
    Dolezite al je,kam ich deti v momente,kedy im to zacne mysliet idu studovat, pracovat a zit.
    A akosi to v prospech Ruska nevyzera…

    Vidim to tak, ze vela priemernych Slovakov nie je len hlupych, ale este aj pokrytcov. Ich rodiny ziju z utierani prdeli rakuskym a nemeckym dochodcom, decka im umyvaju taniere v anglickych restauraciach, alebo makaju na stavbach na Zapade, no oni tu velebia rozvojove a zial stale zaostale Rusko schopne inym krajinam poskytnut akurat tak strach z jadrovych zbrani a okupaciu ich vojskami.

    To ste naozaj tak blbi, alebo sa nechate vyklatit do prdele len preto, aby vam nafetovany rusky chudak prvy raz vidiaci splachovaci hajzel, neprevrtal hlavu gulkou zo samopalu?

  20. Rusko bolo, je a bude najvacsia hrozba pre nasu krajinu. Este sme nezabudli na komunisticky teror trvajuci desiatky rokov po vojne. Mozme byt radi, ze tu uz nie su a mali by sme spravit vsetko preto, aby sa sem uz NIKDY nevratili.

  21. Ratafak plachta 6. júla 2023, 13:28
    Kde je v príspevku o 9:18 napísané, že urážaš ako ty píšeš nás. Ja tam množné číslo nespomínam.

  22. Majko,kde sa a hlavne kto tu velebí Rusko,to je totižto ten váš problém,že máte zásuvky a do tých zaraďujete ľudí.Ano,článok bol o faktoch,ale to si hneď zadrel Ratafak,veď on zmenil tému.Cynicky sa vyjadril o nejakých imaginarnych vyznávačov východu.Ked je aj východ zaostalí( podľa vás),to ešte dlho neznamená,že sa musím klanať západu.To on začal konfrontáciu.Je to primitívne,povrchné a k ničomu to nevedie.

  23. Ty mi chces napísať ze nemáme vyznavacov putina a vychodu a zároveň ľudí čo vo veľkom kydaju na západ ?..že su len imaginarni?….tak tu máš priklad nejakého imaginarneho vyznavavaca vychodu(stačí prvych 10 sekund z videa)…mal desaťtisíce obdivovatelov na fb ktori mu vo veľkom obdivovali aj toto video, v nasledujúcich voľbách bude mať aj státisíce hlasov…citoval som jeho slová…
    https://m.youtube.com/watch?v=PrZMk1EIZgI

  24. Ratafak,zase to isté,začínaš zase všeobecne a zhladiska globálneho a hlavne úplne nie čo iného,ako o čom bol ten článok.Takze čau.

  25. rusko je zaruka mieru a bezpecnosti,hoci ich ekonomicka vyspelost nie je zatial taka vysoka.

  26. Anonym 6. júla 2023, 18:58 – o co sa tu snazis? Preco taketo piruety?

    Zjavne sa teba a ostatnych co sa tu navazate do Ratafaka dotkol jeho spravny postreh ohladom “dekadentneho” zapadu a “bajecneho” Ruska.

    Keby nie nereagoval by si ani. A vzhladom na to, ze ano, cisla a pointa clanku odporuje tvojmu videniu sveta, reagujes ako vies – urazkami v osobnej rovine a vzdalujes sa od temy.

  27. Takže podľa tohoto zdroju,žije cez milión a pol Slovákov v zahraničí,neviem,či tomu tak je,ale jedno viem určite,všetci budu chcieť voliť,a hádajte koho budú voliť.

  28. Žiadny Slovák žijúci v zahraničí nemá morálne právo voliť a tým rozhodovať o krajine, v ktorej nežije.

  29. Pravo volit sa odvija od obcianstva alebo od adresy. Nie od narodnosti. V USA 750,000 obcanov SR urcite nezije. To su cisla o ludoch, ktori si ako svoju narodnost uvadzaju slovensku. Obcianstvo slovenske mat mozu aj nemusia.

  30. Ty bezmozgový psychopat 11:54 kedy už konečne napíšeš aspom jedinú zmysluplnú vetu ?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované