back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Z prevencie mestskej polície v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mestská polícia Sereď / Koľko je na svete kamarátov Zippyho a Jabĺčka? Naprieč celým svetom sú to približne 2 milióny. V Seredi ich počas školského roka 2022/2023 pribudlo takmer 300.

Zippyho kamaráti a Kamaráti Jabĺčka sú dlhodobé sociálno-výchovné programy zamerané na duševnú pohodu detí od 5 do 9 rokov. Učia deti rozpoznať svoje emócie, zvládať ich a vyhľadať pomoc, keď už situáciu samy nezvládajú. U detí budujú tiež najdôležitejšie zručnosti pre život – schopnosť identifikovať a zvládať emócie, komunikovať, tvoriť a udržiavať priateľstvá, riešiť konflikty a problémy, zvládať zmenu a stratu, zvládať záťažové situácie. Dalo by sa povedať, že budujú emocionálnu inteligenciu a pôsobia ako „psychická, sociálna a emocionálna imunizácia“ dieťaťa do celého ďalšieho života.

Vznik týchto programov sa spája s výskumným problémom medzinárodnej skupiny odborníkov, ktorá v 90-tych rokoch 20-teho storočia hľadala riešenia, ktoré by vedeli zvrátiť znepokojujúco vysokú a stúpajúcu mieru samovrážd u mladých ľudí a celkového zhoršovania duševného zdravia dospelej populácie. Výskum ukázal, že polovica všetkých psychických porúch dospelých začína pred dovŕšením 14-teho roku života a 75% psychických ochorení dospelých začína pred dovŕšením 18-tich rokov. Výsledkom bol preto záver, že je potrebné vytvoriť preventívny program, ktorý mladých ľudí – najlepšie ešte v rannom veku, naučí ako fungovať v spoločnosti bez ujmy na duševnom zdraví.

Úlohou vytvoriť takýto program poverili britskú organizáciu Partnership for Children. A tak v roku 1998 vznikol program Zippyho kamaráti, ku ktorému v priebehu času pribudli programy Kamaráti Jabĺčka, Passport, SPARK Resiience a najnovšie aj Zippyho kamaráti pre deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami.

Na Slovensku sa vďaka Lige za duševné zdravie a oz Zippy realizujú dva z vyššie uvedených sociálno-výchovných programov. Sú to tie, ktoré sú určené mladším vekovým kategóriám. Od roku 2013 sa na Slovensku realizuje program Zippyho kamaráti určený pre deti od 5 do 7 rokov a od roku 2018 Kamaráti Jabĺčka pre 7-9 ročné deti.
V Seredi sme so zavedením týchto programov nezaháľali. Mestská polícia Sereď ponúka deťom Zippyho kamarátov od školského roku 2015/2016 a Kamarátov Jabĺčka od roku 2019/2020. Samozrejme, nie sme jediní, ktorí sa ich realizácii v základných a materských školách v Seredi venujú. Aj školské zariadenia majú vyškolených pedagógov a odborných zamestnancov, ktorí v rámci svojich možností programy vo svojich triedach a školách s deťmi realizujú.

Koncom júna sme sa so všetkými novými kamarátmi týchto roztomilých zvieratiek stretli v Múzejnej záhrade, aby sme slávnostne zavŕšili prácu počas celého školského roka s deťmi ZŠ J. A. Komenského a ZŠ J. Fándlyho.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ďakujeme za dôveru a veríme, že stretnutia detí so Zippym a Jabĺčkom budú pre všetkých malých kamarátov týchto roztomilých zvieratiek prínosom do budúcnosti.

Foto zdroj: ZŠ J.A.Komennského a ZŠ J.Fándlyho Fb
Text zdroj: Mestská polícia Sereď  Fb
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované