back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Slávnostné otvorenie výstavy dobových obrázkov „Sereď v minulom čase“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mestské múzeum v Seredi pripravilo v spolupráci so zberateľmi zo seredského regiónu výstavu dobových obrázkov starej Serede. Slávnostné otvorenie výstavy sa konalo v piatok 9. júna 2023. Výber historických pohľadníc poskytli zberatelia: Patrik Eckert, Richard Hričovský, Dušan Irsák, Ján Kohút, Rastislav Petrovič, Miroslav Petruška, Dušan Slahučka a Marta Šimeková, manželka zberateľa Ota Šimeka (†).

„Podujatie je organizované pri príležitosti 710. výročia najstaršej písomnej zmienky o Seredi. Ide o neopakovateľnú výstavu, ktorá je pripomienkou na históriu mesta. Vystavených je vyše 90 zväčšenín pohľadníc vydaných v súkromných tlačiarňach v rokoch 1899 – 1950. Na pohľadniciach sú zachytené seredské ulice s ľuďmi, námestia, kostol, verejné budovy, železničná stanica, lodné mlyny, podniky, tiež mariánsky stĺp so sochami a pamätníky,“ uviedla vedúca múzea Mária Diková. Mnoho zo zachytených budov ešte stále existujú, niektoré sa naopak nezachovali alebo prešli výraznou obnovou. Práve tieto pohľadnice umožňujú sledovať zmenu nášho mesta v priebehu času.

Kurátormi výstavy sú Rastislav Petrovič, ktorý poskytol mestskému múzeu už pri vzniku múzea v roku 2004 veľkú časť jeho zbierky pohľadníc pre stálu expozíciu a vedúca múzea Mária Diková. Výstavu, ktorá prezentuje len časť z veľkého množstva doteraz známych pohľadníc Serede, pripravili spoločne v spolupráci so súkromnými zberateľmi. Práve im poďakovala aj viceprimátorka Mária Fačkovcová za to, že sa podelili s verejnosťou o vzácny pohľad do histórie mesta Sereď prostredníctvom ich zbierky.

Rastislav Petrovič v príhovore oboznámil hostí so stručnou históriou vzniku a vydávaním dobových obrázkov v Seredi. Ako povedal, kult pohľadníc začal koncom 19. storočia. Okolo tohto dátumu vznikali tzv. litografie, resp. kreslené pohľadnice. V období monarchie vydávali v Seredi pohľadnice viacerí vydavatelia: Móric Schreiber, David Sterner, Maximilán Klug, Leopold Grosz a ďalší. Prostredníctvom pohľadníc sa ľudia informovali, blahoželali a posielali pozdravy. Po vzniku Československa ich vydával Žigmund Gross, pražský tlačiar Václav Neubert ale aj napr. seredské vydavateľstvo Moderna. Neskôr v povojnovom období to boli vydavateľstvá Slovakotour a Tatran.

Jedným z vystavovateľov je Dušan Irsák, ktorý nám prezradil, že zberateľstvo je jeho vášňou. Vo svojej zbierke má množstvo historických obrázkov, ktorých hodnota je nevyčísliteľná: „Pravidelne navštevujem burzy starožitností v širšom okolí. Zaujímavé sú napr. na Červenom kameni, Trenčíne alebo v Nitre. Ak objavím zaujímavé obrázky starej Serede, neváham za ňu zaplatiť aj vyššiu sumu.“

Archív ďalšieho zberateľa Miroslava Petrušku je taktiež bohatý. Aj on navštevuje burzy a to ako osobne, tak aj tie v online svete. K niektorým obrázkom dávnej Serede prišiel pri svojej práci. Od roku 2005 je totiž vydavateľom kalendára mesta Sereď a na jeho tvorbe spolupracuje s mnohými obyvateľmi, ktorí vlastnia dobové obrázky.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Výstavu svojimi pohľadnicami obohatil aj Richard Hričovský. Jeho zbierka síce nie je veľká ale je o to cennejšia. Niektoré historické obrázky získal od známych, ktorí o jeho záľube vedeli. „Pravidelne navštevujem antikvariáty, burzy, sledujem aukcie. Veľkým pomocníkom pri zberateľstve je v súčasnosti internet, kde sa na niektorých stránkach dajú objaviť doslova skvosty.“

Hudobnými hosťami slávnostného otvorenia boli žiačky Základnej umeleckej školy J. F. Kvetoňa v Seredi Lenka a Hanka Dúdikové. Na klavíri zahrali skladby od Claude Debussyho a Antonína Dvořáka. Výstava potrvá od 9. júna 2023 do 31. októbra 2023 a rozhodne sa ju oplatí navštíviť. Každý obraz je totiž oknom do minulosti a umožňuje nám vidieť ulice, domy, módu či prírodu, ako sa rokmi menili. Je pripomienkou toho, že aj malé mestá majú bohatú históriu, ktorá si zaslúži byť zachovaná pre budúce generácie.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované