back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Od júla budú môcť do Policajného zboru vstupovať uchádzači od 18 rokov, ruší sa štátna služba kadeta

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM|  Od 1. júla 2023 bude účinná novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície.  Novelu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zákonná úprava obsahuje významné zmeny, ktoré smerujú k personálnej stabilizácii Policajného zboru. Prinášame prehľad zmien.

Znižuje sa veková hranica pre prijímanie do služobného pomeru policajta z 21 na 18 rokov, ktorá už platila aj v minulosti. Zároveň sa v tejto súvislosti ruší štátna služba kadeta, ktorá bola určená predovšetkým pre občanov od 18 do 21 rokov. Tí, ktorí boli prijatí do štátnej služby kadeta pred účinnosťou tohto zákona však dokončia túto službu podľa doterajších predpisov.

Od opatrenia sa očakáva, že prispeje k väčšiemu záujmu občanov o službu v Policajnom zbore bezprostredne po ukončení úplného stredoškolského vzdelania, čo bude mať vplyv na kvalitnejšie a taktiež udržateľné personálne obsadenie. Policajný zbor doteraz totiž prichádzal o veľkú časť potenciálnych uchádzačov, ktorí si po strednej škole našli iné uplatnenie.

Vypustením štátnej služby kadeta zo zákona sa odstráni doterajšia dvojkoľajnosť pri získavaní základného policajného vzdelávania, ako i neefektívnosť pri prijímaní do služobného pomeru, ktoré sa v súčasnosti realizuje opakovane.

Novela ďalej precizuje dĺžku prípravnej štátnej služby a skúšobnej doby policajta, ktorý získava kvalifikačnú požiadavku policajného vzdelania denným štúdiom bakalárskeho študijného programu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Príslušníkovi Policajného zboru v prípravnej štátnej službe bude počas denného štúdia na získanie základného policajného vzdelania ponechaný funkčný plat v plnej výške z dôvodu konkurencieschopnosti k nástupným platom v civilnom sektore.

Policajtom, ktorí boli povolaní alebo vyslaní na policajnú školu či Akadémiu Policajného zboru za účelom získania policajného vzdelania alebo na odborný kurz, sa poskytne bezplatné ubytovanie a stravovanie. Ak boli policajti povolaní alebo vyslaní na inú školu za účelom získania špeciálnej odbornej spôsobilosti, poskytne sa im náhrada za ubytovanie a stravné ako pri služobnej ceste.

Mení sa suma maximálnej výšky rizikového príplatku z pôvodných 232,50 eura na 500 eur. Zvýšenie je v gescii ministra a má fakultatívnu povahu. Vhodnejším spôsobom tak bude zohľadnená rizikovosť povolania určitých príslušníkov.

Z 232,36 eura na 500 eur sa zvýši aj maximálna výška príspevku na bývanie. Umožní sa tak flexibilnejšie reagovať na potrebu zlepšenia personálnej situácie najmä v služobných úradoch, ktoré sú prevažne v regiónoch s kritickým nedostatkom pracovnej sily a výrazne stúpajúcimi nákladmi na bývanie. Aj  v tomto prípade nejde o plošné priznanie alebo plošné zvyšovanie príspevku, ale o fakultatívnu možnosť v závislosti od individuálnych faktorov a finančných možností bezpečnostného zboru.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Súčasnú krízu aj policajného zboru už nezachráni ani snaha znížiť vekovú hranicu na 18 rokov. Policajný zbor SR sa stal nástrojom politickej moci a občania cítia nemohúcnosť riešenia ich problémov vo výkone . Aj dnes buzerovali policajti pri kontrole dodržiavania cestnej vyhlášky. Stáli ako symbol zákonnosti na ceste mimo obce , kde široko ďaleko za dlhú dobu sa nič nestalo, ba nie je to ani miesto častých dopravných nehôd, skrátka buzerovali. Bodka, ospravedlnenia niet. Skrátka a jasne – buzerovali a odchytávali za prekročenie rýchlosti.
    No poďme ďalej . Určite mi tu chýba v článku štatistika darebákov, ktorí za peniaze daňových poplatníkov zneužívajú svoje postavenie a spolupracujú s podsvetím. Takže, obyčajní ľudia pri krádežiach ich osobného majetku, či ublížení na zdraví, alebo rušení nočného kľudu , alebo, alebo, alebo len sucho utierajú hubu. Lebo sú tu všakovaké NAKY, BAKY , špeciály, drogisti a občan je stále sorry v rici. Veková hranica prinesie iba veľa otáznikov na nevyzretých, nevycvičených a často nemúdrych príslušníkov polície. Opäť tu budú streľby po občanoch , smrťáky pri zákrokoch a to iba preto, že politici na ulici sú najmúdrejší hlupáci. Chlapcov je mi ľúto, lebo rýchlo dospejú a prídu na to, že zákon má na Slovensku minimálne tri odpovede.

  2. Prezraď nám, ktorú „cestnú vyhlášku“ máš na mysli. Obávam sa, že si zaspal pár rokov.

  3. Ďakujem , ďakujem za zobudenie stále nespajúceho vodiča. Občan, ktorý je neustále bombardovaný iba vyhláškami, zákonmi , či usmerneniami je stále iba laikom, Áno, v právnom svete – neznalosť neospravedlňuje, čo je v poriadku. Ak si si prečítal môj príspevok, nebudeš sa , prepáč, prihlúplo pýtať na znenie vyhlášky, či inej právnej normy, ale sám si dáš otázku, prečo stále títo policajti na Slovensku buzerujú občanov ? Prečítaj si láskavo stanoviská súdov , ktoré o tomto pojednávajú – úsek dopravy a kontroly na mieste . Polícia nie je orgánom buzerovania, má robiť to, čo je jej zákonom prikázané. Nechci , aby som tu prezentoval zanedbávanie povinností policajtov, lebo sa prepadneš od hanby.

  4. Ja sa od hanby neprepadnem. Ale napíš teda čo robí polícia čo nemá zákonom prikázané? Lebo okrem povinností majú aj oprávnenia. Tie nemusia, ale môžu využiť.

  5. Nuž vidím, že opäť alibizmus pre dopravnú, či inú zložku. Popozeraj, ako aj ja , tie stanoviská NS SR o akože kontrolách policajtov. Šikanujú občanov a ešte si myslia, že kto vie čo dobré robia. Ak si provokatér a neovládaš vlastnú reč / teda práva / neotravuje a študuj. Najhoršie je to, že keď je to potrebné , tak darebáci sa oháňajú všakovakými inými povinnosťami. Česť výnimkám. A nebuzeruj aj ty a hľadaj problémy vo svojich radoch. Inšpekcia má asi málo práce, však?

  6. Stále tu argumentuješ nejakými stanoviskami NS SR. Na čo sa vzťahujú? Že policajti nemôžu merať rýchlosť? Lebo toto si zatiaľ skombinoval ako argument. Vraj policajti odchytávali za prekročenie rýchlosti a že existujú nejaké stanoviská NS SR. Čo z toho sa ti dá veriť?

  7. Už je nedeľa, skúsim sa vyjadriť aj pre Anonym 4. júna 2023, 7:49
    Najskôr však cítim povedať toto:
    1. Ak tu debatujem má to za cieľ sa vyjadriť ako občan, nie je cieľom za každú cenu očerňovať , či napádať len tak. Vychádzam teda z toho , že v tomto prípade má slúžiť policajt občanom a nie vyvolávať všakovaké konfliktné situácie.

    2. Vážim si každého občana a nič nemám proti komukoľvek.

    Musím používať odkazy , neviem či je to tu povolené, aby nedochádzalo k hoaxom / Wikipédia – Hoax je anglické slovo, ktoré znamená podvod (klamstvo), obyčajne taký, ktorého cieľom je zo žartu alebo so zlými úmyslami prinútiť niekoho veriť niečomu, čo nezodpovedá skutočnosti, a zneužiť jeho dôverčivosť /.

    V mojom stanovisku využívam článoček -JUDr. Marcel Ružarovský, advokát- uvedený tu https://www.najpravo.sk/clanky/cestna-kontrola-podmienky-a-rozsah-jej-vykonu.html#_ftn1

    Polícia a verejnosť – Ústavný súd ČR rozhodnutie
    dňa 28.11.2017 vo veci I. ÚS 839/17:

    „V demokratickom právnom štáte je celkom nevyhnutné, aby si polícia zachovávala dôveru zo strany verejnosti, ktorej má slúžiť, a naopak sa vyvarovala konaniu a praktikám pôsobiacich svojvoľne, diskriminačne či dokonca šikanózne voči osobám, ktoré sa nachádzajú na území republiky. Za týmto účelom musia policajti okrem iného pri každom svojom konaní dbať na zásadu zákonnosti a primeranosti a nezneužívať svoje oprávnenia zakotvené v zákone.“

    ďalej

    Rozhodnutia Najvyššieho súdu, týkajúce sa zastavovania a kontroly policajtov
    rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (ďalej ako „NS SR“) / Uznesenie NS SR zo dňa 11. mája 2011, sp. zn. 1 Tdo 13/2011 / , podľa ktorého v demokratickej spoločnosti polícia nemôže svojvoľne zastavovať vozidlá či peších občanov.

    ďalej

    Zastavovanie vodičov policajtmi len tak , nuž kuknite

    Uznesenie NS SR zo dňa 29. júna 2009, sp. zn. 3 Toš 7/2008

    V inom rozhodnutí NS SR zas uviedol, že „…nezistil dôvod na zastavenie vozidla obžalovaného…“, pričom v danom prípade bolo vozidlo náhodne zastavené, t. j. bez zákonného dôvodu, vodič nepáchal žiadny priestupok ani trestný čin a policajná hliadka dokonca nemala ani akúkoľvek informáciu o protiprávnej činnosti posádky vozidla.

    ďalej – píše JUDr. Ružarovský

    Zastavenie vozidla nemôže byť bezdôvodné, vykonané iba preto, že právne predpisy oprávnenie policajta dať pokyn na zastavenie vozidla upravujú.

    V konečnom dôsledku pokyn policajta na zastavenie vozidla je služobným zákrokom, teda zákonom ustanovená a v jeho medziach vykonávaná činnosť policajta, pri ktorom sa bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd osoby (ustanovenie § 9 ods. 3 zákona o Policajnom zbore).

    Takže iba toľko o tej úžasnej práci policajtov na našich cestách. Zo svojej životnej praxe som dospel k záveru, že mnohí príslušníci PZ DI vôbec nechápu zmysel svojej práce. S údivom som sa snažil pochopiť obhajobu prehliadania ,,bežných dopravných priestupkov,, ako napríklad
    – jazda v protismere v jednosmernej ceste
    – zákaz zastavenie na zebre
    – státie s naštartovaným motorom /neoprávnené/
    – cúvanie v križovatke
    – vjazd do zákazu
    a ďalšie

    Ale hlavne, keď merajú na úsekoch , kde je to jednoznačne hlúposť. Veď v minulosti sami predstavitelia polície verejne vyhlasovali, že nebudú merať tesne pri vstupe do obce a výstupe z obce.
    A nemôžem sa neusmiať konštatovaniu – príčinou nehody / či škodovej udalosti / bola rýchlosť.

    Pointa článku autora je zdanlivo iná – vstup novelizácie zákona. Sociálne zvýhodnenia sú určite potrebné , ak budú vďaka nim policajti v skutočnosti pomáhať a chrániť. Štúdium zdarma je samozrejmosťou a ubytovanie tiež pri štúdiu. Neviem, ktorý nemúdri politik toto v minulosti zmenil.

    S tým skorým veko 18 rokov mám problém. V minulosti chlapci policajti boli po základnej /náhradnej službe/, teda základy fungovania bezpečnostných zložiek mali už v krvi. Aj disciplínu, či základy chápania svojej práce – služba verejnosti.

  8. Klobúk dole. Súhlasím s tvojim príspevkom. Je jasné, že policajti by nemali svojvoľne vykonávať úkony, ak na to nie je dôvod. Ale poďme trochu späť, stále som sa nedozvedel na základe čoho Anonym 3. júna 2023, 22:20 skonštatoval, že policajti „buzerovali a odchytávali za prekročenie rýchlosti“ a následne poukázal na stanoviská NS SR. Kde zobral istotu, že v tom konkrétnom prípade, keď ich videl merať rýchlosť a následne zastavovať vozidlá, konali nezákonne? Alebo si myslí, že keď existujú nejaké stanoviská NS SR, tak rýchlosť sa nemôže merať vôbec? A to posúdil on ako laik len z toho, že išiel práve okolo? Šikovný chalan…

  9. Anonym 4. júna 2023, 11:55 – skopiroval si tu krasne veci tebe sympaticke… avsak ak prekrocis rychlost, nameraju ta, tak to povazujes za sikanu zo strany PZ SR? Inak si v poriadku?

  10. Keby ste chceli zažiť šikanu, choďte do niektorej západnej krajiny. Známy išiel autom z reštaurácie, prešiel pár metrov a osvietil ho blesk stacionárneho fotoaparátu. Čudoval sa čo to je, veď rýchlosť neprekročil. Vrátil sa naspäť, že to znova vyskúša, dával si pozor na tachometer, zas ho to cvaklo. Potom mu domáci povedali, že to foto ho usvedčilo z toho, že nemal zapnutý pás. A vy tu plačete nad šikanou.

  11. k Anonym 4. júna 2023, 20:35
    Štandardne to nerobím, veď načo, vizitka je už tu.
    Skopírovanie – nie je v živote predsa potrebné vymýšľať nové veci, ak už raz boli vymyslené. Je potrebné ich nájsť, stotožniť sa s nimi a odovzdať ich ďalším – čo som aj urobil. Možno, nič v zlom, ty zostávaš iba pri tom urážaní, nevadí, však aj ty si náš.
    Ak policajti robia svoju prácu a zodpovedne , je to veľmi dobre , nech len tak aj pokračujú. Toto predsa nik a ani ja nepovažujem za nejakú šikanu, asi si zle pochopil moje vyjadrenia. Ale nevadí, uvidíme ako sa s týmto vysporiadajú mestskí pandúri , už právomoci dostali. / meranie rýchlosti a chodenie v službe v civile, už to tu raz bolo, boli to tajní štátni asi budú teraz tajní mestskí – no toto /. Môžme sa tešiť. Inak som v poriadku, naozaj sa teším, že máš o mňa starosť. Neboj sa aj sa o teba bojím.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované