back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

„Bola Sereď oslobodená až rok po skončení vojny?“ – pýta sa umelec Peter Kalmus

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Áno, takú otázku mi položil umelec Peter Kalmus začiatkom týždňa. A nie z rozmaru, ale na základe faktov, ktoré dohľadal z verejných zdrojov.

Počas týždňa som ním poskytnuté informácie overil v Mestskom múzeu, dnes som vyhotovil aktuálne fotografie a porovnal ich s tými na internete dostupnými desaťročia.

Keďže sa podrobne nezaujímam o 2. Svetovú vojnu, pomôžem si  preukázateľnými údajmi z histórie.

Buďme vecní a tak použijem niekoľko citátov:

Región juhozápadného Slovenska oslobodzovali vojská Červenej armády v zostave 2. ukrajinského frontu na prelome marca a apríla 1945 v rámci Bratislavsko-brnianskej útočnej operácie, ktorá začala 25. marca a skončila 5. mája 1945. V zostave 27. gardovej tankovej brigády 7. gardovej armády bojoval proti aj rumunský 2. tankový pluk. 31. marca 1945 bol rozmiestnený pri Mladom háji a Hájskom, odtiaľ pokračoval do Diosegu (dnes Sládkovičovo) a zúčastnil sa na oslobodení Bratislavy. Sereď bola oslobodená 1. apríla 1945 jednotkami v podriadenosti 1. jazdeckej mechanizovanej skupiny pod velením generálporučíka Plijeva, ktoré svojím rýchlym postupom od Nitry a Galanty prekvapili jednotky nemeckej 8. armády aj napriek tomu, že ustupujúci Nemci zničili všetky mosty cez Váh.“

Zdroj: https://www.archiv2.seredonline.sk/2020/05/07/udalosti-2-svetovej-vojny-v-seredi/

- Článok pokračuje pod reklamou -

Je potrebné všimnúť si dátum: Sereď bola oslobodená 1. apríla 1945

Na pamätníku v Seredi sa nachádza tento text:

„SOVIETSKEJ ARMÁDE VĎAČNÁ SEREĎ“

Kedy vznikla Sovietska armáda, sa dozvieme napr. tu:

„Sovietska armáda (rus. Советская армияSovetskaja armija; skratka: rus. САSA) bola armáda Sovietskeho zväzu od roku 1946 až do roku 1993. Napriek rozpadu ZSSR v roku 1991, Sovietska armáda fakticky existovala naďalej, pričom od 14. februára 1992 bola súčasťou Spojených ozbrojených síl Spoločenstva nezávislých štátov. Od roku 1918 do roku 1946 jej predchádzala Červená armáda.“

Zdroj: Wikipedia.org

Pozornosť si v kontexte s pamätníkom osloboditeľom vyžaduje tento údaj:

- Článok pokračuje pod reklamou -

Sovietska armáda bola armáda Sovietskeho zväzu od roku 1946 až do roku 1993.“

A zdôraznenie dátum vzniku Sovietskej armády, ktorým je rok 1946.

Čo to znamená v praxi?

Nuž, pamätník v Seredi,ku ktorému sú desiatky rokov na výročie oslobodenia kladené vence, je venovaný v čase oslobodenia mesta  Sereď  čo do oficiálneho označenia nejestvujúcej armáde !!

Sereď totiž oslobodili vojaci  Červenej armády. Sovietska armáda podľa dobových prameňov ešte neexistovala.

Existencia 1918 – 1946
Vznik 28. január 1918
Zánik 25. február 1946 (premenovanie na Sovietsku armádu)

Dôkaz:

Červená armáda alebo presnejšie Robotnícko-roľnícka Červená armáda (rus. Рабоче-крестьянская Красная армияRaboče-kresťanskaja Krasnaja armija; skratka: rus. РККАRKKA) bol oficiálny názov armády Sovietskeho zväzu (resp. do roku 1922 Ruskej SFSR) od septembra 1918 do októbra 1946. Armáda sa zúčastnila predovšetkým bojov počas ruskej občianskej vojny v rokoch 1918-1922. Približne od 30. rokov 20. storočia bola jednou z najväčších armád na svete.

Červená armáda je považovaná za hlavnú silu, ktorá prispela k víťazstvu Spojencov na európskom bojisku počas druhej svetovej vojny, keď bojovala proti 80% nemeckých ozbrojených síl (Wehrmachtu a Waffen-SS) a jeho spojencom na východnom fronte.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zdroj:Wikipedia.org

Niečo o pamätníku osloboditeľom v Seredi z informácie poskytnutej Mestským múzeom:

„Pamätník oslobodenia – Nám. slobody, kompozícia v tvare kosáka a kladiva s reliéfom postupujúcej Červenej armády, odhalený v r. 1973, autormi sú Ing. arch. Krajíček a akademický sochár František Draškovič.

Zdroj: Dom kultúry – Mestské múzeum, Ul. M. R. Štefánika 8, Sereď: Súpis pamiatok a pamätihodností v meste Sereď podkladový materiál na zostavenie sprievodcu po kultúrnych a prírodných pamiatkach a pamätihodnostiach v meste Sereď“

Ako ďalej?

História by mala byť históriou faktov. Hlavne na pamiatkach, ktorými máme formovať povedomie o mimoriadne závažných skutočnostiach týkajúcich sa dôležitých dobových udalostí.

Netušíme, prečo sa na pamätníku osloboditeľom mesta nachádza nesprávny názov armády – možno propaganda, možno sa niekto v roku  1973 chcel zapáčiť komunistickému režimu a bol až príliš politicky aktívny.

Faktom je, že by nebolo dobre spochybňovať zásluhy vojakov Červenej armády a ich Ukrajinského veliteľa na oslobodení štátu a nášho mesta. Deťom ale odovzdávajme pravdu. Nesnažme sa klamať ani samých seba.

A snažme sa nebyť iným na posmech.

Bol to významný sovietsky vedec, ktorý v súvislosti s tragickou haváriou atómovej elektrárne v Čenobyle povedal: „Každým klamstvom, ktoré povieme, si robíme dlh voči pravde. A ten skôr či neskôr budeme musieť splatiť…“ – Valerij Legasov

Čím skôr si to uvedomíme a napravíme chyby minulosti, tým menšie škody budeme musieť sanovať v budúcnosti.

Aj, resp. hlavne morálne…

Viac k téme sa dozviete tu v odbornom článku:

Udalosti 2. svetovej vojny v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Kalmus je ten chorý jedinec čo sa hrá na umelca tak že si ľahol do špinavej vody s volantom v ruke ? Sorry ale toto nie je umelec ale osoba ktorá už dávno mala byť v Pezinku

  2. ved je to jedno, cervena armada bola armada statov sovietakeho zvazu.. tot je taka malichernost…

  3. V roku 1945 ziadna Sereď neexistovala.
    Existovala len SereD.
    A takto sa mozeme hrat s pismenkami donekonecna.
    Mame Slovenskú armádu alebo ozbrojene sily slovenskej republiky?
    Ps: Na pomniku nieje nikde napisane, ze sa dany napis SOVIETSKEJ ARMÁDE VĎAČNÁ SEREĎ sa vztahuje prave k oslobodeniu mesta v roku 1945.
    A kedze v danej vete nieje vrocenie, je absolutne gramaticky spravne 👍
    Ps: povodny pomnik stal pred progresom, pamatnici pametame

  4. to teda je fakt problém, ale asi iba pre slušných demokratov typu „Kalmus a pod.“. nemalo by nás viac trápiť kám doviedla Slovensko vládnuca luza ? Citujem eReport :
    Eurokomisa šokuje
    Podľa najnovších dát, ktoré zverejnila Európska komisia v apríli 2023, je stav verejných financií na Slovensku najhorší zo všetkých členských štátov Európskej únie a Slovensko je tak najviac ohrozené bankrotom. Uviedol portál Kryptomagazin.

  5. 50 rokov to nikomu nevadilo. Ale potom je tu jeden, ktorý nemá čo na práci 🤔 ale ak mu to vadí, tak nech zaplatí opravu tohto nápisu zo svojho

  6. Takže vlastne ani Sládkovičovo nebolo nikdy oslobodené, lebo vtedy to bol Dioseg. Sládkovičovo je doteraz pod nadvládou Hitlerovského Nemecka. Vyhnite sa mu !
    Úžasná logika týchto kvázi „umelcov“ darmožráčov.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované