back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zlatý slávik 1966: Marta Kubišová a Karel Gott

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Marta Kubišová bola legendou obdobne, ako Karel Gott. Obaja mali neopakovateľné vystupovanie, hlas a aj repertoár piesní, pri ktorých šaleli ich fanúšikovia.

A obaja mali kariéru úspešného speváka pred sebou…

Písal sa rok  1968. Československo okupovali vojská armád  Varšavskej zmluvy a to bola doba, ktorá formovala charaktery. Počas normalizácie až priveľmi  rýchlo a viditeľne.

Tu sa osudy týchto dvoch Československých speváckych legiend úplne rozišli. Kým Marta Kubišová jasne a zrozumiteľne zaujala svoj postoj, verejne vystúpila proti okupácii Československa a jej legendárna  „Modlitba pre Martu“ sa stala nesmrteľnou, samotná Marta bola režimom „obetovaná“ a jej spevácka kariéra skončila. Marta svoju česť za to, čo milovala  nevymenila.

Karel Gott si ale onedlho uvedomil, že poslušnosť a oddanosť totalitnému režimu mu zabezpečí podstatne lepšiu budúcnosť, ako vzdor, či emigrácia.

Gott následne prehovoril  a verejne odsúdil iniciatívu  Charta  77 a  bez hanby podpísal tzv. „Antichartu“. Pre úplnosť je potrebné uviesť, že chrbát neohol a len on. Urobili tak stovky umelcov. Aj tých najznámejších. Teda česť vymenili za ďalší bezproblémový život v totalitnom režime, možnosť vystupovať, bezstarostne žiť, a podporovali komunistami zavedený systém.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Rovnako ako Gott, aj mnohí ďalší vystupovali aj v zahraničí a zarábali tak peniaze, o ktorých sa miliónom ľudí nesnívalo. A oddane podporovali režim.

Áno, aj taká bola doba. Na nás je pripomínať si ju a zabezpečiť, aby sa na charaktery a morálku týchto ľudí nezabudlo.

V dobovom videu Marta Kubišová a KarelGott Zlatými slávikmi v roku  1966.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Anonym 5. mája 2023, 0:10 – mozno pol percenta populacie. A to staci. To nie su temy pre kazdeho. Ten, kto clanok pozrie, pozriet ho chce, lebo ho zaujima. A ten je cielovou skupinou.

    Zaroven to nie je len pre sucasnu dobu, ale hlavne pre buducnost. Som si toho vedomy a preto tomu venujem cas,energiu a peniaze.

  2. Kuciak mal odvahu pustil sa do rozkrádačov štátu ako skončil? Súčasná doba je podobná tej komunistickej. Budaj, Vlčan, super demokrati.

  3. Gott bol obľúbený v Nemecku,odtiaľ nosil valuty, veľa ľudí robili v zahraničí, zarábali viac,ako väčšina ľudí, čiže aj tí podporovali komunistami zavedený režim, ach jaj a západ nedával peniaze preto,že bol niekto z východu.

  4. Neviem,kto je autorom tohoto článku,ale je to veľmi povrchné,bez akýchkoľvek znalostí.A prispôsobené nejakému mysleniu.Osoba Karla Gotta zachránila v tomto čase veľa umelcov od úplného prenasledovania.Najlepsim príkladom bola skupina Kabát.Preco takto hanobite veľkú osobnosť,mi je záhadou.Nemal dokonca aj štátny pohreb? Takže už neviete od sprostosti,čo by ste napísali.

  5. Anonym 6. mája 2023, 13:13 – vystupenie K.Gotta a podpis Anticharty je na uverejnenie planovany niekedy na jesen, no „velkost jeho osobnosti“, Vas obdiv, neznalost (alebo umyselne ignorovanie) faktov a invektiva voci mne (napriek tomu, ze ide o vaznu vec, akou dokumentacia dejin je) ma presvedcili, ze je potrebne material presunut na skorsi termin.

  6. Najprv si ozrejmimee,čo chcete vlastne dokázať,a čo chcete tu dokumentovat.Ake dokumenty a akta a zápisy a vobecvsetko

  7. Takže ešte raz,to nad týmto príspevkom nebolo ešte dokončené.Ake dokumenty,akta,a svedectvá máte k dispozícii,keď idete dokumentovať históriu.Viete ,ako sa ocitli niektoré podpisy na takzv.anicharte? Bolo by dobré si určite veci najprv naštudovať.Okrem toho,nechápem,čo vy s tým chcete dokázať.

  8. Karel Gott patril medzi osobnosti hudobného sveta, či sa to niektorým tzv. novinárom páči, alebo nie. Žiaľ vždy boli na svete politici, ktorí si ich privlastňovali a mali snahu určovať ich umelecký život. Nebohý Karol Duchoň o tom vedel svoje. Niektorí získali v zahraničí stály angažmán (Edita Grúberová) iným sa podarilo účinkovať viac v zahraničí ako doma (Karol Konárik), Waldemar Matuška požiadal v roku 1986 o politický azyl v USA . Tí čo ostali doma museli sa prispôsobiť. No na ich speváckych kvalitách a ich vklade do histórie hudobného sveta im to neuberá.

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=youtube+Karel+Gott+Ka%C5%A5u%C5%A1a#fpstate=ive&vld=cid:94b0410d,vid:bLyatawTFtI
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=youtube+Karel+Gott+v+Amerike#fpstate=ive&vld=cid:1d755e8a,vid:TQ3Lplw5xYw
    https://www.youtube.com/watch?v=y-LYR9jPIrk

  9. Ľubomír Veselický 6. mája 2023, 18:51 – mas pravdu Lubos, a clanok je presne o tom „prisposobeni sa“ parazitovanim na inych. Na tych, ktori sa prisposobit TOTALITE a diktatu jednej strany odmietali.

    Clanok nie je o Gottovych spevackych kvalitach (tie su vyzdvihnute a nespochybnitelne), ale o jeho moralnom profile.

    To je presne ako s Tebou Lubos. Nespochybnujem, ze za pracu si si odmenu zasluzil. No je AMORALNE roky prijimat odmenu NEZAKONNE !!, ako si to robil Ty. A dalsie benefity k tomu. A je AMORALNE poberat aj stravne listky a nedodrziavat pracovnu napln, ktoru Ti urcil nadriadeny. A to vsetko si robil.

    Parazitoval si obdobne ako on na inych. A robis to stale. To je ta moralka a etika.
    Hovori Ti to este aspon nieco?

  10. Takže,podľa pána Majka Karel Gotta parazitoval, nemal morálny profil,tak,ako by si to pán Majko predstavoval .To je už inakšía teória.

  11. Anonym 6. mája 2023, 20:27 – je uplne nepodstatne, co si predstavujem ja. Dolezite su fakty.

    Ano, Gott svojim vystupenim pri podpise Anticharty AKTIVNE parazitoval na casti spolocnosti, ktora si zachovalacharakter, cest a moralku.

    On nie. Ale aby som bol spravodlivy, Gott nebol sam. Jemu podobnych boli stovky. Ale ved si o tom pozrieme dalsi dobovy dokument. Teda FAKTY.

    A pozor! To neznamena, ze ti, co stratili cest a chrbticu vymenili za peniaze a bezproblemovu existenciu, zle hrali, spievali, alebo napr. malovali obrazy ci robili zle sochy.
    Akurat svojou cinnostou podporovali totalitny rezim, lebo v nom a z neho profitovali.

    A ti s charakterom, ctou a moralkou? Nuz, boli radi, ze mali pracu a mali z coho zit. Ich piesne,obrazy alebo knihy boli totalitnym rezimom zakazane.

    Az November ´89 priniesol zmenu. A ze sme sa v demokracii stratili? Nuz, necudujme sa. Nevysporiadanie sa s totalitnym systemom nemoze dopadnut inak.

    So starymi ludmi nove pravidla nenastavime. Akciastocne ano, nebudu funkcne. Ono ti stari a bezcharakterni jedinci su schopni fungovat len v bezcharakternom a neetickom systeme.

    Zmena asi tazko pride zhora….

  12. No práve že ty fakty tak neboli,ako to vy prezentujete.A čo ste robili vy,alebo respektíve vaši rodičia,no zrejme pracovali.A čo robili ostatní ľudia,tiež pracovali,to je tiež parazitovanie.A ešte raz,naštudujte si,ak to dokážete,ako sa ocitli niektoré podpisy na anticharte.Cirou ľstou a podvodom.Vam vadí Gott,ale nevadí vám Budaj,alebo,ako ste sa vy ocitol na listoch určitej organizacie? Hovoríte,že tiež podvodom, no dobre beriem,nebol ste náhodou vedúci nejakého mládežníckeho krúžku?Alebo nejazdili ste náhodou každý rok na západ. A čo teraz,kto to mohol,mňa ani na pohreb blízkeho nepustili.A s tou moralkou u inych,si dávate nejak veľmi záležať .Gott sa nikdy neangažoval v politike,nikdy,rozumiete,a nechajte láskavo take osobnosti na pokoji.O plagiatoroch ani slovíčko,to sú tí pravý,ktorí tu budú hodnotiť a moralizovať osobnosti,ktoré prinášali ľuďom radosť a aj v tazkych chvíľach.Tu ste ozaj prestrelil.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované