back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Akcia ŠTB „Kamen“ – najpodlejšie akcie komunistickej bezpečnosti proti občanom vlastného štátu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mimoriadne podlá a zákerná spravodajská akcia bývalej ŠTB voči nielen ľuďom túžiacim po živote na slobode a mimo totalitný režim, ale aj voči ich rodinám, známym a dokonca tým, ktorí im v úteku za hranice  bývalého socialistického Československa pomohli.

Čo sa dozvieme z Wikipedie?

Akcia Kamene (po česky Akce Kámen, chybne Akce Kameny) bola provokačná metóda, ktorú využívala Štátna bezpečnosť (ŠtB) proti tým česko-slovenským občanom, ktorí sa po februári 1948 snažili odísť bez vedomia komunistických úradov do zahraničia.

Konkrétne išlo o tých, ktorí použili najbežnejšiu cestu, teda pešo cez štátnu hranicu do americkej okupačnej zóny Nemecka.

Akcia Kamene (pohraničné kamene) sa začínala tzv. podstavením tajných spolupracovníkov, či kádrových príslušníkov ŠtB v úlohe prevádzačov cez hranicu záujemcom o odchod z Česko-Slovenska.

Tieto osoby boli dovezené do pohraničia priamo z Prahy vo vozidlách ŠtB alebo boli v oblasti vyzdvihnuté na dohodnutom mieste a dovedené na „štátnu hranicu“, ktorá bola ale len |inscenovaná v bezpečnej vzdialenosti od skutočnej hranice. Pritom ŠtB využívala nočnú tmu a neznalosti terénu prevádzaných osôb.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na účely akcie Kamene bola využívaná napríklad lokalita v okolí Všerub pri Domažliciach. Tu pri „hranici“ došlo buď k predstieranému dolapeniu skupiny pohraničnou hliadkou, pri ktorom sa podarilo prevádzačom „uniknúť“ do zahraničia, alebo akcia pokračovala zložitým divadlom.

Utečenci „prekročili“ štátnu hranicu, kde boli zastavení údajnou hliadkou nemeckej hraničnej polície a dovedení do falošnej úradovne poľného dôstojníka americkej vojenskej kontrarozviedky.

Tu boli v aranžovanom prostredí údajnej americkej kancelárie podrobení spravodajskému výsluchu, pri ktorom vypovedali o svojej činnosti proti režimu, o spolupracovníkoch pri tejto činnosti žijúcich doteraz v ČSR, niekedy aj napísali pre tieto osoby listy odporúčajúce doručiteľa a odovzdali prípadné zbrane.

Po výsluchu na úradovni utečenci odchádzali do tábora, pritom však „zablúdili“ na územie ČSR, alebo boli na „nemeckom území“ prepadnutí hliadkou Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), boli zatknutí a „unesení“ do ČSR.

Potom boli „utečenci“ vyšetrovaní ŠtB s využitím informácií, ktoré o sebe sami dobrovoľne vypovedali na „úradovni“ a odsudzovaní k vysokým trestom väzenia. Informácie získané pri akcii potom ŠtB ďalej využívala proti ľuďom doteraz žijúcim v Česko-Slovensku.

Príslušníci ŠtB aj ich tajní spolupracovníci sa pri akciách Kamene obohacovali okrádaním zatknutých, niekedy na vlastnú päsť organizovali aj súkromné úniky tohto druhu, pričom dochádzalo aj k vraždám utečencov.

Viac informácií nájdete tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Akce_K%C3%A1men

A tiež tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

– – –

Tieto podlé a zákerné eštébácke metódy likvidácie vlastných občanov komunistickou štátnou bezpečnosťou sú pomerne dobre zdokumentované historikmi a brutálne metódy príslušníkov  ŠTB vydané knižne viacerými autormi.

Najznámejšou autorkou venujúcou sa práve tejto časti temnej histórie  ČSSR je Václava Jandečková. Výbornou a takpovediac jedinečnou knihou je  „Akce kámen“, v ktorej je téma spracovaná netradične pútavo v komikse.

Nahliadnutie do knihy zakúpenej pre MÚZEUM TOTALITY prinášame nižšie. Kniha si môžete objednať nielen v českých kníhkupectvách, ale aj na Slovensku.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality:

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ako by povedal nas znamy udatny strazca hranice- vsetko to boli darebaci a zasluzili si smrt v dratoch. Ved vsetci slusni, ci poslusni mohli odist cez cervene slavobrany.

  2. Strasne co sa dialo pred sedemdesiatimi rokmi. Ale o tom ako za feudalizmu bili drabi poddanych na deresi o tom na SOL nikto nenapise.

  3. Máme demokraciu a jeto horšie ako za komunistov, vražda Kuciaka a jeho priateľky sú dôkazom ze hovädá ovládajú demokraciu.

  4. Dnes uz chvala bohu nemusi nikto riskovat zivot ked chce ist prec. A ked uz nevie ten skvely slobodny zivot vydrzat prejde z neznamych pricin do protismeru akurat nejakeho kamiona.

  5. Inak nemali by sme zabudat ani na nevinne obete cirkevneho teroru ktorej boli upalene. Vtedy ale bolo drevo lacne!

  6. Co tu vsetci pindate? Budte radi ze vrazdu desiatich junakov v Dunajskej Strede uz po 24 rokoch objasnili.

  7. Teror na hraniciach Mexika a USA je aj dnes. To uz UPN neeviduje. V septembri 2022 tam pri nelegalnom prechode zahynulo osem ludi.

  8. Spravne. Tuto podlost spachal Jan Langos byvaly clen KDH neskor DS neskor SDK ako zakladatel Ustavu pamati naroda.

  9. Drahí spoluobčania! Ja už mám len jednu otázku. O čo lepší sú dnešní mocipáni v porovnaní s komunistami, ktorí vládli v rokoch 1945 – 1955?

  10. Mylis sa, boli tri – muzske, zenske a bolsevicki chuji. To boli ti, ktori ti zazvonili o tretej rano s otazkami do kvizu, kde vyhra bola plny servis v kupeloch jachymov. Druha cena pobyt na hrade Leopoldov.

  11. Nikto sa nepoučil zo stránok ÚPN, zakernosti majú svoje pokračovanie. Teraz tie zákernosti robia demokrati vraždia novinárov.

  12. prasatá boli aj budú , boli pomocníci VB a dnes sú demokrati a vlastnia média . predsedovia SZM , komunisti ako hrom sedia v SAV a dnes vykladajú o demokracii . niekedy sa vravelo „prostitútka je povolania ale k..,,,a je povaha“ .

  13. Čestní ľudia prechádzajú śtätne hranice cez hraničné prechody na to určené!!! Vsgabundi, darebäci prechádzali, prechádzajú a budú prechádzať štätne hranice mimo k hraničné prechody … vie mi oponovať niekto rozumný ???

  14. Inak to mali premakane ti stb-aci. Toto by dnesni politici nevymysleli – nemaju na to bunky -)
    A naivni hlupaci im na to pekne poskakali. Neviem, ci je naozaj potrebne lutovat tychto hlupakov.

  15. podľa môjho názoru ešte príde čas, keď skonštatujeme, že komunisti boli iba amatéri … :):):):):):):)

  16. Uz sa stalo. V rozkradnuti majetku status by vsetky vlady od roku1989 vyhrali majstrovstva sveta.

  17. Citát z 18. storočia
    V živote stretnete dva druhy zlodejov. Obyčajného, bežného zlodeja, ktorý vám ukradne peniaze, vašu náprsnú tašku, hodinky, vášho koňa atď.
    Druhým typom je politický zlodej. Ten vás pripraví o vašu budúcnosť, o vaše sny, o vaše znalosti, ukradne vám váš zárobok, vaše vzdelanie, vaše zdravie, zbaví vás sily a energie a nakoniec aj vášho úsmevu.
    Veľký rozdiel medzi týmito dvoma druhmi zlodejov spočíva v to, že obyčajný zlodej si vyberá vás, aby vás pripravil o to, čo vám patrí, zatiaľ čo politického zlodeja, ktorý vás pripraví o všetku vašu životnú perspektívu si vyberáte vy sami. Ďalší veľký rozdiel, (nie však posledný) medzi nimi je ten, že bežný zlodej je obvykle políciou stíhaný, zatiaľ čo politický zlodej je obyčajne políciou chránený.

  18. Anonym 25. januára 2023, 9:51 – zial, presna definicia platna desat, resp. storocia.

    Vyzera to ale tak, ze nespokojnost mas lusi nielen na Slovensku, ale v Europe, resp. vo svete je znacna a skor ci neskor pride k nejakej zmene. Netusim, ci bude kladna alebo zaporna, no ze bude vyznamna je prakticky iste.
    Takto totiz svet fungovat pri takto vyraznej informovanosti (zial aj tuposti) ludi – nemoze.

  19. Slováci sú pre západ len lacná pracovná sila , nič iné a keď bude západ bude chcieť použije nás aj na inú spotrebu ….

  20. Ty joo, dobry matros. Alebo si az tak tupy?
    Preco tieto drble telce maju potrebu siahat inym debilom pod opatky?
    Milos, stale tvrdis, ze tu nestriekas?

  21. Sereďan 17:13
    Jasne že Majko nie je nijaký Slovák. Teda je, ale iba na papieri. V skutočnosti jeho srdce bije niekde inde. Komunisti mu nevyhovovali,pretože ho nútili chodiť do práce,to len za týchto takzvaných demokratov sa má ako prasa v žite…

  22. Pre Anonym 1. februára 2023, 11:43

    Idiot, čiže podľa Teba smeráci sú zodpovední za Budajovú minulosť pred rokom 1989.
    Nefetuj a daj sa liečiť.

  23. Domovník 1. februára 2023, 11:40 – je len dobre, ze sa nejaky (hodne dolezity) fragmnent spisu konecne nasiel. Este by bolo dobre, keby sa nasiel CELY SPIS vedeny STB, ktory niekto ukradol. O motive asi hovorit netreba…

    Pre ludi studujucich problematiku to ale novinka nie je. Pisali sme o tom davno a niekolkokrat v minulosti. Najdete v historii SOL.

  24. domovnik, ty si debil, alebo len debil?
    a mimochodom, aj ten idiot bol tvoj rodic. ale ty to nepochopis, lebo si debil.

  25. aj ten musel niekomu veľmi ležať v žalúdku,keď mu posielali takéto ODKAZY:
    Praha (TASR) – Neuveriteľné šťastie v nešťastí mala v Prahe Gabriela Langošová, manželka bývalého federálneho ministra vnútra Jána Langoša. Podľa TV Nova jej vo štvrtok v Prahe 6 dvaja zlodeji na ulici ukradli kabelku. Dnes ráno sa pohodená kabelka našla a chýbal v nej starší mobilný telefón, ale zlodeji si vôbec nevšimli tlstú obálku s čiastkou dvoch miliónov českých korún. Manželka exministra však reportérovi televízie nechcela vysvetliť, prečo nosila milióny v kabelke.

    Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/4619671/okradli-manzelku-exministra-langosa.html

    Väčšinou zlodeji dva milióny okradnutému nenechávajú 😀

  26. Až náhodou niekto otvorí Múzeum psychopatovej totality, som zvedavý, či tam bude zmienka, že dali strielať do ľudí pri pokojnej demonštrácii. To nerobili ani komunisti.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované