back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pred 33 rokmi na Deň ľudských práv sa Slováci vybrali za Železnú oponu, aby povedali „Haló Európa“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pochod takmer 200 000 Slovákov spoza ostnatých drátov do slobodného sveta za Železnou oponou sa odohral iba niekoľko dní po Nežnej revolúcii a to v najstudenšom dni toho roka. Bolo -11 C a napriek tomu sa práve tento okamih do pamäti všetkých účastníkov zapísal mimoriadne pozitívne. Spolu sme sa prihlásili k hodnotám slobodnej a demokratickej Európy vo viere, že v krajine bude už len lepšie.

Drvivá väčšina, snáď 99% účastníkov tohto historického pochodu, nikdy za skutočnou Železnou oponou, na slobodnom západe nikdy nebolo. A presne ten počet ľudí pozeral na obchody vtedy „rakúskej dedinky na konci sveta Wolfsthal“ a malinkého provinčného mestečka Hainburg s vytreštenými očami a nepochybne aj nemalou závisťou.

Čakal nás nový svet, nový život.

Pred 33 rokmi som do Hainburgu išiel so svojim otcom. čím sme mali možnosť zúčastniť sa na tejto dôležitej takmer celonárodnej akcii. Najznámejší protagonisti Nežnej revolúcie Milan Kňažko a Ján Budaj sa prítomným prihovorili z traktorovej vlečky spolu s Helmutom Zilkom, starostom Viedne. O štvrťstoročie neskôr som po rovnakej trase do Hainburgu zobral svojho syna, aby sme sa presne na rovnakom mieste symbolicky dali do reči s Jánom Budajom.

Viac čítajte tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

http://archiv.seredonline.sk/clanky/pred-25-rokmi-ma-do-hainburgu-zobral-otec-dnes-som-tam-zobral-ja-svojho-syna-aby-sme-pochopili-vyznam-pozdravu-ahoj-europa/index.html?fbclid=IwAR3OzpU3JDDDCtMk55J4OmZJNvDkp2bxQtzqV7XYtvSOQiL81MED_y_vQiE

Fotografie z pochodu do Hainburgu na výročie Dňa ľudských práv z pred 33  rokov:

Foto: (C) Milos Majko

Pred týmto významným výročím som rozmýšľal koho oslovím, aby sa vyjadril k minulosti a k súčasnosti a typ padol na umelca Petra Kalmusa. Dohoda bola, že sa stretneme u nás v Múzeu totality, no pracovné vyťaženie nás oboch spôsobilo, že sme krátky rozhovor absolvovali v jednej z piešťanských kaviarní, ktorá žiaľ čo do svetelných podmienok nie je vhodná na filmovanie.

V tomto prípade však dôležitým nie je obraz, ale obsah samotného rozhovoru, za ktorý Petrovi ďakujem.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. A Európa nám odvtedy hovorí, Haló lacná pracovná sila a naše smetisko. Demokracia a rozšírenie EÚ bol super biznis. Robíme na západné rite za 1/4 platy, kvalitné výrobky vyvážame preč a dovážame sem predražené sračky. Protagonisti nežnej revolúcie si žijú ako prasce v žite a väčšina Slovákov len prežíva. No nekúp to. Prečo nebol 17. novembra nikto štrngať v uliciach? Už sa vám rozsvietilo do akého hovna ste stupili? Ďakujem vám, že ste pomohli rozjebať celú republiku. Ale môžete chodiť do Parndorfu na akcie.

  2. Anonym 11. decembra 2022, 1:57 – nie, nesposobili sucasny stav ani hlavni protagonisti Neznej revolucie, ani ludia, ktori na namestiach strngali s klucmi.

    Ak teda vynechame NEzaujem ludi o spravu veci verejnych.

    Tento stav sposobili ludia, ako uz nastastie nezijuci Paska, ktory sice nestrngal a obhladal si kupelnu obkladackami, no nasledne to, co ludia na namestiach ziskali, ON a jemu blizki ZNEUZILI.

    A tu uz vidim aj vinu v erejnosti a to prave v uz spomenutom NEzaujme o spravu veci verejnych.

    Vinni su Meciar, Fico, a vsetci ti, ktori hrubo a arogantne nabalili a nabaluju na nasich peniazoch a praci. Ti, ktori z politiky chcu odchadzat v rovnakom datume, ako zo sveta.

    Nezna revolucia bola prilis nezna a to sa nam vypomstilo a nasledky zhovievavosti s komunistami a pracovnikmi STB, budu citit este nase deti, mozno vnuci.

    Co sa tyka toho ostatneho, je to vylucne nasa chyba. Robia iba to, co im ludia dovolia…

  3. Aj ja som sa zúčastnil toho pochodu,z odstupom času to hodnotím ako čierny deň našej histórie.

  4. Zaujímalo by ma koľko z tých účastníkov pochodu ukončilo svoj život samovraždou, majú problém nájsť si prácu alebo robia za minimálnu mzdu.

  5. rok 1989 bol rokom kedy sme sa dali oklamať tomu ryšavému, skapatému českému psovi …. a potom to s nami ide už iba dolu vodou ….

  6. Vidis to mic cierne…samovrazd je o dost menej ako bolo za minulého režimu (data NCZI),..prácu si môžeš vybrať aku chceš a je jej toľko že sem treba voziť ľudí z balkánu aby mal kto robiť…na profesií máš tisíce ponúk a aj so zárobkami v tisícoch eúr..závisí len na tvojich schopnostiach….vsetko máš vo vlastných rukách…

  7. Mna by zaujímalo koľko detí tých čo štrngali na lepšiu budúcnosť majú dnes úver ?
    A nedajbože keď sa im niečo pokazí napr pračka alebo ladnička či to v pojode dokážu zaplatiť z mesačného príjmu alebo musia siahnuť na úspory (vlepšom prípade) alebo na spotrebiteľský úver/na splátky…

    Takže asi tak

  8. Anonym 12:15h uz to v diskusii deklaroval aj Scholz,uz sa nestitia absolutne nicoho ,ale hlupakov je este dost co veria na spravodlivu demokraciu a tu na sol je liahen tupych somarikov,pekne vsetko spapaju co im mainstream naserviruje.

  9. Majko,ja by som rád vedel,z akého dôvodu sa práve ty,vyvysujes nad ostatných ľudí,veď tá poznáme.

  10. @Anonym 11. decembra 2022, 1:57
    Nejde o to aby sme mohli ist nakupovat do Rakuska. Ale aby sme nemuseli zit v state s takymi kokotmi ako si ty 😀

  11. Ľudia istotne nechceli zmenu,ako tu predstavuje hrabľozubý premiér,ktorý tvrdí,že jeho vláda je proeuropská,proukrajinská..

  12. Ahojte priatelia,
    Volam sa Danny Kollar a nenavidim demokraciu a EU. Rozmyslal som nad pracou v zahranici a kedze milujem Rusko tak som chcel ist tam. Ale mzda pre mna ako pre nekvalifikovaneho a nevzdelaneho pracovnika v Rusku jd ze zarobim v cistom asi 300 eur. 🙁

    A tak som siel do prehniteho upadajuceho United Kingdom zarabat 7 krat tolko a stazovat sa na americkej socialnej siete na chlebodarcu.

    Ale kedze som dezolat zostal som nezamestnany, tak vycuciavam Britsky socialny system.

  13. Ludia chcú mať za prácu slušne zaplatené poväčšine živoria. Najlepšie sa darí vládnucej triede. Máme demokraciu, zlodejsko užernický režim. Za cocializmom neplačem.

  14. Proste je to pánska vláda ktorá si za nič nerobenie nadelila veľké platy A zdierajú pracovití národ Slovenska a otrokárstky využívajú Kapitalizmus je hladná sviňa vychudnutá ktorá má stále málo

  15. Historicky dokazatelne skutocnosti podpisane autorom su pre teba hluposti? Tak daj nieco mudrejsie! Alebo dokazes iba tarat?

  16. Za komousou ľudia zarábali 2500kcs z toho náklady na stravu a bývanie vyšli na 1000kcs Teraz zarobí robotník 800 e a náklady na bývanie a stravu ho vydu 750 e to sme si polepšili bežte do prdele aj s vašou demokraciou

  17. „Demokracie v zásadě znamená vládu lidu, od lidu, pro lid… ale lidé jsou retardovaní. Takže řekněme, vláda retardů, od retardů, pro retardy.“
    Osho106 indický mystik 1931 – 1990

  18. Synku poď domov zabudol som ti dať lieky na prostatu! Takto ti prebytočný tlak v krvnom riečisku stúpa do hlavy miesto do tvojho k🆗Ota…

  19. Miloš Majko 12. decembra 2022, 0:15

    33 rokov od socializmu sa naň stále vyhovárať…. Tým posocialistickí mocipáni len demonštrujú svoju neschopnosť vykonávať svoju prácu v prospech krajiny a obyvateľstva. Takže som presvedčený, že za tieto problémy socializmus už nemôže. Ale u nás je to taká tradícia, vyhovárať sa na tých pred nami namiesto toho, aby svoju energiu nasmerovali pozitívne k tomu, aby sme napredovali. Nájsť 1000 výhovoriek ako to nejde dokáže každý, ale nájsť ten správny spôsob ako to ide to dokáže len macher.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované