back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pravda o socializme

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Vychádzajúc z nálad a názorov značnej skupiny občanov v súčasnosti je vidieť trend určitého „velebenia“ socializmu a kritizovania súčasnej doby. Ľudia rokmi akosi vytesnili negatívne spomienky na dobu tvrdého totalitného režimu, zabudli na nedostatok ovocia, mäsa, elektroniky, áut. Keď sa pre nich stredobodom zemegule stalo sídlisko na ktorom bývali, im dokonca nemusela prekážať ani Železná opona obkolesujúca Československú socialistickú republiku. A strieľanie ľudí pokúšajúcich sa ju prekonať v túžbe opustiť totalitný režim útekom na slobodný Západ.

Ľudia akoby úplne zabudli na rady ktoré boli bežné pri čakaní na cement, stavebné materiály, ale aj toaletný papier a hygienické vložky.

Je dobre, že si môžeme slobodne pripomenúť dobu minulú a najlepšie je, keď túto dobu pripomenieme aj ľuďom túžiacim po návrate socializmu a totalitného zriadenia (jedno bez druhého by nebolo) a to dokumentami danej doby. Teda tými dokumentami, ktoré aj v spomenutej totalitnej dobe vzniknúť mohli. Sú síce jemné a poplatné režimu, no i tak kritizujú. Svojsky, ale zrozumiteľne.

Každodenný život za socializmu:

Takto sme nakupovali osobné autá za socializmu:

A takto sme mali problém zakúpiť toaletný papier:

- Článok pokračuje pod reklamou -

A čo služby za socializmu?

A ako to bolo s výstavbou bytov za socializmu?

Aby toho nebolo dosť, chýbal aj obyčajný kečup…

Ako to bolo s hygienou predaja za socializmu?

Veľa ľudí porovnáva súčasné potraviny s kvalitou tých za socializmu. Že boli lepšie… Je to naozaj tak?

Problémy boli aj pri výrobe áut FAVORIT:

Aj socialistické strojárstvo malo vážne problémy. Strojové vybavenie z predvojnových čias, chýbali moderné technológie…

Ani motoresty neboli v poriadku a nebolo tak sa čím chváliť:

A ako nás vnímali turisti zo zahraničia?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Tak ako, ešte stále si myslíte, že za sociku bolo lepšie?

Aké sú teda najčastejšie mýty o socializme?

Nežná revolúcia priniesla slobodu a demokraciu. Je len na nás, aké pravidlá si nastavíme a aké morálne a etické hodnoty budeme rešpektovať. Je na nás, koho si zvolíme do čela spoločnosti, aby ju viedol.

Už starí indiáni na čelo rady starších posadili najmúdrejších spomedzi seba. Nevinme iných za to, že sme to doteraz nedokázali aj my…

– – –

Ak sa chcete oboznámiť s tým, ako sa žilo za socializmu a máte záujem vidieť originálne artefakty z doby z pred Nežnej revolúcie, dohodnite si návštevu MÚZEA TOTALITY, alebo sa zúčastnite niektorej z akcií, ktoré pre verejnosť poriadame.

https://socializmus.sk/

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Toto je pre mňa šok.Aj ja som vypustila z pamäti to čo som zažila.Zostali len tie lepšie spomienky.Na deti,na školu,na mladomanželskú pôžičku a odpustené splátky za každé dieťa.Ďakujem za pripomenutie tej zlej stránky komunizmu.

  2. Tu sa vypichujú len zlé stránky socializmu. Niektoré veci, ktoré sú pod obrázkami zarážajú, lebo napr. služby za socializmu: neboli práčovne, čistiarne, oprava obuvi… Nebol kečup? Životne dôležitá vec, bez ktorej sa nedá žiť? Bol rajčinový pretlak. Kvalita potravín? To nemyslíte vážne. Bola mrkva, ktorá vám zhnije, zemiaky, mäso…? Teraz je všetko nasiaknuté vodou, že miesto produktu kupujete vodu, nehovoriac o mrazenej rybe. Keby sa mäso balilo do papiera, tiekol by za nami Dunaj. Deti v obchodoch vozené v nákupných vozíkoch so špinavými topánkami. Byty? Určite to bolo neporovnateľne lepšie. Boli tzv. štátne, podnikové a družstevné. Vtedy sa nemusel báť, že nebude mať kde bývať. Robili sa opravy napr. chladničiek, žehličiek…Nemuseli sa vyhadzovať ako teraz, keď sa na chladničke praskne tesnenie, aby ste kupovali novú chladničku… Nič nie je celkom dobré, ani zlé. A keď chceme porovnávať, tak aj klady, aj zápory. Inak je to zavádzajúce. A keď p. Majko píše o socializme, tak len uvádza negatíva.

  3. Porovnajte dostupnosť bývania pre mladých vtedy a dnes. Porovnajte ceny domov a bytov a platov vtedy a dnes. Porovnajte pocet lekarov a sestier na obyvatelov vtedy a dnes. Porovnajte pocet deti na rodinu vtedy a dnes. Porovnajte pocet domacich vyrobkov vtedy a dnes. Porovnajte pocet slovenskych zavodov vtedy a dnes. Porovnajte pocet kulturnych a sportovych podujati vtedy a dnes. Porovnajte pocet psychicky chorych ludi vtedy a dnes. Porovnajte pocet bezdomovcov a narkomanov vtedy a dnes. Porovnajte pocet uradnikov vtedy a dnes v statnej sprave.

  4. socializmus 17. novembra 2022, 21:10 – mylite sa, tentokrat to nie je o osobnych nazoroch, aj ked ja som v socializme zil, ale o FAKTOCH uverejnenych za socializmu v SOCIALISTICKOM SPRAVODAJSTVE SOCIALISTICKEJ TELEVIZIE vedenej KSČ.

    Povedane inak, toto su nepochybnitelne dokazy o tom, ako socializmus vnimal socializmus.

    Umyselne som sa vyhol novym materialom vyhotovenym sucasnymi televiziami a dokonca aj nazorom beznych ludi dnesnej doby. Ciste fakty.

  5. pre upresnenie: socializmus bola cesta ku komunizmu, ku ktoremu zial, sme sa nedopracovali.
    Mal to byt svet bez penazi a pracujuci ludia by si mohli zobrat od statu tolko co potrebovali pre svoju potrebu. Kto pracuje ma, kto nepracuje – neexistovalo.
    Svet bez penazi nas caka aj o niekolko rokov – bude to podobne – o obmedzovani a kontrole obyvatelstva.
    Takze ak cheme kritizovat minulost, nehovorme len /A/, ale povedzme si aj /B/.

  6. pre 22:00 – a ešte si zisti priemerný vek dožitia vtedy a dnes, keď už tu teda velebíš to socialistické zdravotníctvo a potraviny.

  7. Kde sme asi mohli byť nebyť tohoto fenomenálneho komunizmu možeme len hádať.

    Československo patrilo v rokoch 1918 až 1938 podľa údajov HDP na obyvateľa medzi 20 najvyspelejších ekonomík sveta, pričom malo vtedy mierne nižšiu, resp. takmer identickú ekonomickú úroveň ako Rakúsko a vyššiu úroveň ako Fínsko. Po 2. svetovej vojne malo mierne nižšiu úroveň HDP na obyvateľa ako Fínsko, dobehlo vojnou zdecimované a predtým výkonnejšie Nemecko a predbehlo aj zdecimované Rakúsko.
    Od uchopenia moci komunistami vo februári 1948 však nastal zvrat a ekonomické nožnice medzi socialistickým Československom a týmito a inými západnými krajinami sa čoraz viac roztvárali v neprospech Československa.

  8. Bol som vo Švajčiarsku, potraviny väčšinou z domácich zdrojov,žiadny palmový olej,ktorý je horší než mazut, čo spaľuje kontajnerový tanker a porovnávať potraviny za socializmu a teraz,myslím si,že teraz sa predáva,či servíruje viacej sračiek, pamätám si,že keď sa otvorili hranice,tak rakúski návštevníci vo veľkom nakupovali naše kurčatá, mäso..zaujímavé za socializmu bolo to,že na Slovensku bol nedostatok toal.papiera,oleja,ženských vložiek, ale v Česku to nechýbalo,no niekedy to aj tam chýbalo,keď to vykúpil Slováci:))

  9. Neporovnávajte Československo a Nemecko ako tam je V Československu po vojne pracovali nie komous a nie úradníci ale cest a sláva našim pradedom robotníkom čo dokázali z ničoho Bez dotácie od Ruska práve naopak ešte museli aj dať Nemecko Adolf nahnal vážnou a postavili 1975 km diaľnic Potom tam bola veľká podpora USA volalo sa to Marshallov plán nech komous sa ďalej nedostane Keby že Nemec si to má výstavyt sám doteraz chodia na kococh a Nesmieme zabudnúť na rabovanie zlatá či Nemec či rus Tak veľký obdiv našim Prarodicom čo dokazali

  10. Dobry je aj dokument o vyvoji automobilov. Taka skoda 1203. Nie a nie ten shit vyrobit tak aby sa to nepokazilo na ceste z vyroby do mototechny.

    O elektornie audio/tv sa nebudeme bavit vobec.

    Boli sme len na smiech svetu kvoli sialenemu rezimu

  11. Skusim znovu a o nieco pomalsie – uverejnene su ORIGINALNE VIDEA zo socializmu natocene pre spravodajstvo VTEDAJSEJ SOCIALISTICKEJ TELEVIZIE kontrolovanej totalitnym rezimom.

    Toto nie je o odlisnych nazoroch na danu dobu, o tom, ze niekto preferuje dobu minulu, alebo opacne tu sucasnu. Ide o pohlad samotneho rezimu na svoje VLASTNE FUNGOVANIE. Ide o reportaze, ktore presli prisnou cenzurou.

    To len pre tych, ktori zabudli, alebo zabudnut chcu. Alebo vtedy nezili, len si chcu vsugerovat, ze bolo nieco lepsie, ako to dnesne…

  12. Dostupnosť kvality potravín, dostupnosť dobre platenej práce (nie ako teraz,kde tisíce pracujúcich dostáva minimálna mzdu na papieri a zvyšok na ruku),takisto dostupnosť bývania pre mladé rodiny bola lepšia,technika,autá boli šrot.

  13. O akej dobre platenej prace za socializmu hovorite? Vsak to bolo len na prezitie, vsetci rovnako chudobni. Ci ste boli sikovny alebo lajdak, vsetci rovnako. Teraz podla zasluh a sikovnosti, kto je pre firmu viac prinosom a osohom, ten ma vyssi plat, kto len pride, ledva odrobi minimum, ten dostane nizsi plat a to je spravodlive. Snaz sa a zarobis viac, bodka. Vedomosti alebo zrucnosti su zaplatene. Nestazujte sa, pracujte na sebe a budete sa mat lepsie.

  14. anonym 16,41h to pises o rakusku,nemecku? ked som pracoval v rakus tam to tak bolo ako pises,ale urcite nie na slovensku.

  15. Pozrite sa na dejiny Slovenska,a prestaňte tu kecat čo je lepšie a čo je horšie.Hlavne má serie tie drísty,aké bolo Slovensko rozvinuté pred vojnou,no NEBOLO.Obdobie po druhej svetovej vojne malo rozlicny vývoj.Ked sa pozrieme,v akej biede žila väčšina obyvateľstva pred vojnou druhou a hlavne pred vojnou prvou,bolo Slovensko po prekonaní povojnových problémoch,na tom veľmi dobre a z výsledkov práce ľudí v 60,70 ,80 tych rokoch profitujeme dodnes.Taketo porovnania sú čisto ideologické sračky a nemajú žiadne opodstatnenie.

  16. Máte pravdu, že tu sa prepierajú nepodstatné veci, čím sa odvádza pozornosť od súčasnosti. Zlodej kričí : chyťte zlodeja. poukazuje sa na to, čo bolo v minulosti zlé a na súčasnosť, čo je dobré. Už sa z toho človekovi žalúdok obracia, z týchto táranín. Plné je toho v rozhlase, v televízii…, ako keby sme nemali iné problémy. A vôbec, čo s tým sledujú?

  17. No a teraz daj videá ako sme stali v zime v rade v kasárňach na testovanie, ako si kúpime kvalitnú elektroniku (ladnička calex 20 rokov vs ladnička samsung 2 roky a K.O.) ako si kupujeme kvalitné potraviny ( druhotriednej kvality lebo máme iné chuťové poháriky a germáni) ako čakáme na doktora špecialistu 3 mesiace a viac a podobné sračky… no a cestovanie ?! Som zvedavý koľko ľudí bude cestovať budúci rok “na úver”

  18. Prosím ťa nerev. Zober si teda úver a odleť niekam do prdele, kde si pripomenieš starý dobrý socík.

  19. Ok zvážim tvoju radu! A ty skús ísť do USA pozri hore do neba a ovor ústa no a keď ti miesto pečených holubov padne do gárora lajno tak si v centre menom demokracia

  20. Keby ste aspon v tej USA niekedy boli, ked ju tak hanite. Ja ano, davno, ale bol a sanka nam vsetkym padala, nestacili sme sa divit, kto nevidel na vlastne oci, nepochopi. To je iny svet. A teraz to porovnajte s Vasimi socialistickymi krajinami ako Severna Korea, Kuba. Ha? Ahaa, tak potom uz neplati ze prehnity zapad a zlaty socializmus. Staci trochu vycestovat po Europe po zapadnych demokratickych krajinach a uvidite ako sa zije na zapade….Mame este vela toho zlepsovat u nas, ale zaklad sme polozili pred 33 rokmi. Demokracia sa buduje dlho, ak sa raz zbavime komunistov (smer, hlas) a pridu k moci skutocni profesionali a nie populisti (olano, sme rodina) a fasisti (lsns, republika), potom bude lepsie. Mame to v rukach, vo volbach mozeme volit zmenu.

  21. Bohuzial stale sme schopni uverit slubom. Slubom roznych prospecharov a zmrdov, ktori chcu len nase dobro. A my im to nase dobro davame. Opakovane kazde styri roky.

  22. Verim tomu, ze pred buducimi volbami pride k spajaniu prodemokratickych zapadne orientovanych stran, ze zahodia svoje velke ega a nedovolia vyhrat lavice a extremu, lebo nas presmeruju na proruSSku stranu, nedajboh vystupenie z NATO a EU. Dopadli by sme ako Bielorusko a podobne vazalske krajiny. To by tu este len bol prepad ekonomiky, odchod zahranicnych investorov, vysoka nezamestnanost, hotovy kolaps ekonomiky. Dufam, ze sa to nikdy nestane a preto musime volit rozumom a nedat sa nechat nabalamutit populistami a extremistami. Verim v Slovensko, komunalne volby ukazali ze to nie je vobec take zle s nami, ze prisli volit hlavne demokraticky zmyslajuci obcania, extremisti prepadli vo volbach.

  23. Za problem sucasnej politiky povazujem absenciu skutocnych moralnych elit s istotou, že sa neohnu pred tlakmi oligarchov a vplyvnych zaujmovych skupin. To dokaze len clovek, ktory nie je vydieratelny, nemaju na neho kompro materialy a nikomu nie je nicim zaviazany.

    Kolko takychto ludi dokaze za desatrocie vygenerovat tak skorumpovana spolocnost, ako ta nasa? Kde sa ludia s korupciou uz naucili zit a povazuju ju za normu a standard?

    Ako chceme novy system riadenia spolocnosti so starymi strukturami, ktore sklamali vsade, kde sa vyskytli a napriek tomu dostanu dalsiu sancu sokonca aj v uplne novych politickych subjektoch?

    Do dnesneho dna sa spolocnost nedokazala vysporiadat s byvalymi komunistami, pracovnikmi STB a potomkami ludi, ktori spolocnost doviedli do moralneho bahna, z ktoreho sa vyhrabava tazko. To vidime dnes a denne.

  24. Pravdu o socializme si prečítame. Dnešná pravda je o vláde kokotov a ta sa zahmlieva. Čo to bolo aké zemetrasenie v rtvs. Cenzúra? Hlupák šéfuje rtvs a nevie co sa dude vysielať?

  25. pre Miloš Majko 19. novembra 2022, 10:51
    A kde by sme tie morálne elity nabrali? V mimovládkach typu Globsec a pod.? Vidíme čo odtiaľ prišlo. Títo smradi nikdy nebudú hájiť záujmy občanov ale svojich financmajstrov. Bohužiaľ, Európa už lídrov nemá, len kolenačkových lúzrov.

  26. Čítal som komentár: Keby ste aspon v tej USA niekedy boli, ked ju tak hanite…

    šuhajko tebe to pekne kúruje, asi si v tej amerike bol ale len na miestach ktoré sú propagované, ako napr. na dovolenke so sprievodcom, skús sa ísť pozrieť do tých zón kde výjazd polície v priemere trvá cez 40min (napr detroit)

  27. takto si myslite,ze funguje politika p.Majko? tak to vidite iba po dvere parlamentu .KAZDY CLOVEK A POLITIK je vydieratelny,uz len ked ma rodinu,ale aj ked nebude mat ziadnu rodinu a bude cisty ako budhisticky mnich.
    Pride za poslancom,ministrom mala skupinka ludi a oznamia mu,ze tento zakon sa takto a takto schvali,on im povie ,ze nesuhlasi a nic nebude schvalovat,tak mu jednoducho zdoraznia ak nebude spolupracovat tak ho moze zrazit auto,stalo sa to istemu ministrovi na slovensku,radsej odstupil. Brigita Smognerova tiez opisovala tieto praktiky.v politike uz davno nejde o to kto je ako cisty a pravdovravny,ale kto je ako financne silny.

  28. Anonym 14 45 vidím že históriu máš dobré naštudovaní a dvaja buzeranti 14 53a 15 38 nepoznajú dejiny z vlády naštudujte si to a neosierajte človeka ktorí to pozná

  29. Marshallov plán bol podpora USA finančná všetkých západných štátov aby komunisti sa ďalej neroztahovali Preto sú nemci rakúšania tak v popredí Ináč fakt oklepavaju tehly

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované