back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vzdajme česť a posledné zbohom poslednému lídrovi veľmoci, ktorá nás okupovala, ale vďaka ktorému skončila vyše 40 rokov trvajúca Studená vojna

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Gorbačev bol prvý vodca ZSSR, ktorý – podľa dostupných informácií – nemal na rukách krv a tak sa stalo, že všetky tie socialistické frázy, ktorými maskovali jeho predchodcovia svoju krutovládu, začal brať vážne. Vážne chcel stranu, čo by komunikovala s robotníkmi a motivovala ich ku náprave hospodárstva (perestrojka) . Vážne chcel otvorenosť moci (glasnosť) voči verejnosti, Možno trochu bojazlivo ale vážne chcel opraviť ten starý totalitný kolos, ZSSR. Pamätám si jeho návštevu Slovenska, bolo to dva roky pred Nežnou revolúciou. Vtedy sme všetci čakali, že nám pomôže zbaviť sa okupačnej komunistickej garnitúry – ale tú úlohu sme mohli splniť iba my, sami. Napokon sa odvážil na reformy ZSSR, ktoré sa vylučovali s jeho totalitným charakterom. Totalitné impérium nebolo reformovateľné. Jeho zrútenie v r. 1991 stiahlo z politiky aj jeho, Gorbačeva.
Dnes celý svet ešte raz – a pre dejiny – ocení, že tento vodca jadrového, po zuby ozbrojeného impéria nepodľahol pokušeniu zabrániť rozpadu ZSSR, aj túžbe ľudí po slobode tak, ako to robili jeho predchodcovia, – prelievaním nevinnej krvi.
Osoba M.S.Gorbačeva neprestala byť symbolickou ani neskôr. Varoval , keď neskorší populistickí politici začali ťažiť volebné hlasy oživovaním falošného sentimentu za Sovietskym zväzom. Čím viac sa im tento hazard vyplácal, tým viac kydali na Západ aj na Gorbačeva.
Čím viac si ruská spoločnosť nevážila tohto muža, tým viac prepadala sebaklamom a opájala sa imperiálnymi ilúziami, ukuchtenými v putinovských kabinetoch Kremľa.
Prvý a posledný prezident ZSSR tak zomiera v dobe, kedy pohrobok totalitného režimu, Putin, vzýva ZSSR a vracia aj jeho zločinnú prax : rozpútal krvavú vojnu , napadnúc svojho nič netušiaceho slovanského suseda. V Rusku dnes vládne sieť politicky vytvorených boháčov ovládaných Putinovou politickou elitou, ovládajúcich najväčší štát sveta za pomoci štátnej lži, vojnovej propagandy a násilia voči oponentom.
Michail Sergejevič Gorbačov zomiera v dobe , v ktorej sa Kremeľ vrátil k tým najhorším momentom svojej histórie – vohnal Rusko do vojny.
Gorbačev – po jednom z rodičov Ukrajinec, po druhom Rus – sa dožil už pol roka trvajúceho krviprelievania medzi týmito dvomi slovanskými národmi. Musel so smútkom prežívať, ako začal svet odmietať – spolu s režimom Putina – aj ruskú kultúru a národ. ešte aj športovci začali globálne odmietať ruských kolegov. Musel sa dožiť, ako najslávnejšie pódiá sveta začali rušiť predstavenia ruského baletu… a pri tom sa dívať, ako sa v Moskve podnecuje nenávisť ku Západnej civilizácii a ako sa osobnosti opozície vraždia a prenasledujú ako za režimu totality.
Pre zostarnutého prezidenta Gorbačeva to boli určite veľmi ponižujúce a trpké momenty. Raz Rusi spoznajú ako mu krivdili, aj to, ako boli klamaní a oklamaní Putinom preto, aby ich vtiahol do vojny. Raz sa Rusi určite zbavia mámenia imperiálneho revizionizmu, aj putinizmu.
Verím, že sa budú za zákerné prepadnutie suseda ospravedlňovať – práve tak, ako to kedysi urobil Gorbačev kvôli zákernému prepadnutiu Československa v r. 1968.
Dnes sa ale jeho pozemský príbeh skončil, on už pri tom nebude. Verím ale, že zomieral v nádeji, že ani v ruskej duši nebudú navždy dominovať pýcha a agresivita nad dobrom a súcitom.
Vzdajme česť a posledné zbohom poslednému lídrovi veľmoci, ktorá nás okupovala, ale vďaka ktorému skončila vyše 40 rokov trvajúca Studená vojna (aj naša okupácia) bez toho, aby svet spálila tretia svetová vojna. Tým pomohol aj nám, Slovákom, aby sme získali šancu žiť v slobodnom štáte, kde sa nevnucuje ideológia a kde môžeme užívať všetky ľudské a občianske práva.
R.I.P., Gorbi. Ďakujeme.
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. S tou krvou na rukach to nie je take jednoznacne p. Budaj. Treba sa spytat obcanov Tbilisi, Baku aj Vilnius, ci si pamataju tych mrtvych pri potlaceni protestov.

  2. Budaj keby nekomentoval veci o ktoruch nema ucelene informacie. Radsej keby sa naplno venoval agende ktora mu nalezi. Pred casom sa s rukami vo vackoch fotil na halde luzenca v nasom meste. Co urobil aby nastal posun, co vybavil aby sa zacalo s odvozom, co nariadil v tejto veci? Je to jasne ze?

  3. Budaj napísal pravdu ktorá prišla neskoro, ale uctil si človeka ktorý nas oslobodil od komunistov. A vždy sa nájde chuj čo všetko spochybňuje a znevažuje. Keby nebolo Gorbačova, Budaj ani Knažko by neorganizovali žiadnu nežnú revolúciu. To je môj komentár pre chujov.

  4. @Anonym 31. augusta 2022, 23:28
    Klud senilko, uz nemame tvoj vysnivany socik, ludi nezatvaraju len tak 😀

  5. Jano, aj bývalé VPN, aj tvoj akože kamarát Fedor G. ale aj iní vyvinuli dostatok úsilia aby si v tom období nemohol dostať žiadnu funkciu vo vláde ale ani v žiadnej inštitúcii. Poznali totiž tvoj (ne) charakter, tvoje mizerné vzdelanie a absenciu odbornosti pre riadiace funkcie. Podarilo sa ti to len v bande psychopata kde ťa seberovní vyzdvihli a dostali na piedestal, po ktorom si celý život túžil.

  6. Je to velky uspech ze sa v Rusku dozil tolko rokov, bezne sa rus dozije len 66 rokov a ak je vo funkcii sa tam casto stava obetou seriovych samovrazd, napr ze vypadne cez okno.

  7. klasik z Pelíškov by povedal,že „rozmohl se nám tady takový nešvar“,začali sa nám nejako zasamovražďovať ruskí oligarchovia

  8. Gorbacov
    -narodil sa za Stalina
    -sef regionu za Chrusceva
    -clen politbyra za Brezneva
    -postupil za Androtova
    -nahradil Cernenka

    Dnesny mlady rus:
    -narodil sa za Putina
    -zacal chodit do skoly za Putina
    -vystudoval univerzitu za Putina
    -zacal pracovat za Putina
    -zomrel vo vojne za Putina

    Ano v rusku dnes je demokracia

  9. Vďaka Dubčekovi a spol tu bola nádej na lepší život. A vždy sa nájdu ľudia čo to spochybňujú . Dubček a spol riskovali svoj život . Gorbačov dal slobodu štátom východného bloku a vždy sa nájde chuj čo to spochybnuje.

  10. Gorbacovovi na pohreb nepride ani Putin vraj ma ine povinnosti. Ale sefovi Lukoilu ktory vypadol z okna pojde tam si to vedel dopredu naplanovat..

  11. Gorbačovovi sa treba poďakovať za zamlciavanie černobyľskej tragédie, vďaka čomu boli následky výbuchu násobne väčšie,

  12. Policisté od začátku války na Ukrajině dostávají desítky oznámení o možném spáchání trestného činu kvůli schvalování ruské invaze. Část případů však končí bez postihu. Za své výroky o Ukrajině nejsou mnohdy potrestáni ani politici. Před postihy přitom v únoru varoval nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Ten pro iDNES.cz nyní uvedl, že policie od začátku konfliktu eviduje celkem 254 trestných činů.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sireni-dezinformaci-statni-zastupce-ivan-striz-policie-postih-ulozeni-pripadu.A220825_125246_domaci_vank
    Komunisti v ČSSR trestali ak niekto nesúhlasil s okupáciou vojskami krajín Varšavskej zmluvy.
    Takže komunisti trestali a tzv. demokrati trestajú za prejavený názor. Je to rovnaká smradľavá svoloč.

  13. Anonym 3. septembra 2022, 15:56 – vazne smutny pohlad jedinca majuceho cez 30 rokov od revolucie volebne pravo…

    Kto zlyhal? Rodina, skola, politici, system?

  14. majko u vas zlyhali cele generacie,vsetci su hlupaci podla vas, vsetkym zoberte volebne pravo a dajte ho len vyvolenej rase,takto rozmyslal hitler.

  15. Asi som nedostatočne vzdelaný, ale p.Budaj spomína nejakého Gorbačeva, pričom zosnulým je Gorbačov. Mýlim sa?

  16. Miloš Majko 3. septembra 2022, 18:29
    Napadnutie ČSSR v 1968 a napadnutie Ukrajiny v 2022 sú svinstvo, ale trestať za vyjadrený názor o okupácii je podľa mňa neakceptovateľné a nebojte sa u mňa nezlyhal nikto.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované