back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Minimálne v socialistickom Československu medzi turistami dobre známy seredský autokemping, po revolúcii rozpredali a zlikvidovali

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sereď / Už dlhšiu dobu s pomernou pravidelnosťou prinášame články o niektorých nehnuteľnostiach nachádzajúce sa na území mesta Sereď, ktoré za socializmu fungovali a do súčasného stavu ich priviedli viacmenej súčasní alebo ich minulí vlastníci.

Nedávno sme uverejnili ďalšie zo série článkov o Milexe, z ktorého sa za posledné zhruba dve desaťročia (možno o niečo viac) stala ruina obývaná bezdomovcami, feťákmi a v poslednej dobe aktívne nezákonne zapĺňaná rôznym odpadom, v niektorých prípadoch bez najmenších pochýb pochádzajúcim z protizákonného dovozu zo zahraničia.

Dokonca dnes už vieme, že minimálne dekádu niektoré odpadkami výrazne znečistené pozemky pri areáli bývalého MILEXu a priamo v ňom spolu s bratom Vladimírom vlastní aj súčasný primátor mesta Ing. Martin Tomčányi. Primátor mesta Tomčányi aj pri priamej otázke  týkajúcej sa vlastníctva znečistených pozemkov v tejto lokalite, svoje vlastníctvo tajil.

Obdobne, možno ešte horšie skončil počas socializmu určite jeden z najznámejších autokempingov v Československu – autokemping na „Ostrove lásky“ v Seredi.

Pripomeňme si niečo zo zachovanej faktografie:

- Článok pokračuje pod reklamou -
  • autokemping Sereď – kategória B
  • prevádzkovateľ reštaurácie, podnikové riaditeľstvo Galanta
  • doba prevádzky – celoročne
  • rozloha – 20 000 m2, priestor pre stanovanie a karavany s možnosťou elektrických prípojok 5 000 m2
  • parkovanie pri chatách a stanoch
  • ubytovanie – chatky Junior a 4-5 lôžkové zruby – chatová osada A (celkom 232 lôžok), hotelové a posteľné prádlo, elektrické vykurovanie a osvetlenie, zásuvky, bez vody a WC
  • spoločné vybavenie – WC, kryté umyvárky a sprchy s teplou vodou, 2 kuchynky, spoločenská miestnosť 180 m2, televízor, hudobná skriňa, spoločenské hry, priestor pre táborový oheň s 20-30 miestami, pieskovište, stánok s občerstvením a reštaurácia 3-tej cenovej skupiny s kapacitou 120 miest, bufet 60 miest a stála služba
  • poloha – v Podunajskej nížine, na pravom brehu rieky Váh, na severnom okraji mesta Sereď. Areál je oplotený a osvetlený, strážený, obklopený lesom, parková úprava a skupinky stromov a spevnené vnútorné komunikácie.

V rubrike rekreácie a turistika vtedajšie cestovateľské bedekery spomínajú kúpanie a vyhliadky na loďkách po Váhu, prírodnú trávnatú pláž, hĺbku vody do 2 metrov, kamenité dno. V areáli priestor pre loptové hry a opaľovanie. Rybolov vo Váhu a v slepom rameni v lesnom prostredí. Ďalej sú spomínané okolité mestá Trnava, Galanta, Sereď so Zámockým parkom, vodná nádrž Kráľová nad Váhom vo vzdialenosti 10 km, poskytujúca možnosť vodných športov a športového rybolovu.

Treba povedať, že v štandardných brožúrach slúžiacich najmä československým turistom bolo autokempingom na Slovensku vyhradených cca 20% z hrúbky brožúry. Jednoducho Česi vedeli ako na to vtedy za socializmu a vedia to aj dnes. Z týchto 20% z brožúry, presnejšie 70 strán bola prakticky jedna strana venovaná práve autokempingu v Seredi.

Seredský autokemping bol a na veľa mapách je doteraz značený veľmi výrazne a to na úrovni Sĺňavy v Piešťanoch, Slnečných jazier v Senci či autokempingov pri vodných nádržiach na Slovensku. Jednoducho autokemping v Seredi mal medzi turistami vybudované veľmi slušné meno.

Ako dopadol autokemping po revolúcii?

Úplné podrobnosti nám známe nie sú, no vieme, že autokemping mal odkúpiť od jeho vlastníka galantský podnikateľ František B. Je potrebné pripomenúť, že k takémuto biznisu boli nutné kontakty, ktoré on vzhľadom na svoje predrevolučné pôsobenie v SZM mal. Človek by očakával, že demokracia, konečne zrušené prekážky v cestovaní a trhový mechanizmus umožní podnikateľské aktivity v turistickom ruchu na „Ostrove lásky“ v Seredi významne rozšíriť, autokemping bude zmodernizovaný, prípadne rozšírený o ďalšie ubytovacie možnosti.

Stalo sa tak?

- Článok pokračuje pod reklamou -

My, čo si na túto dobu pamätáme vieme, že nový majiteľ nový lukratívny biznis v Seredi nadlho nerozbehol. Asi po piatych rokoch činnosť postupne utlmil až ukončil a charakteristické  chatky boli na predaj. Konieckoncov dodnes ich je možné vidieť v mnohých súkromných záhradkách v okolí. Ostatné priestory rýchlo schátrali, až z nich zostali v podstate len základy.

Spôsobila toto nežná revolúcia a príchod demokracie, neschopnosť podnikať alebo len nenažratosť, pažravosť, arogancia a nulový vzťah k slušnému podnikaniu a pravdepodobne mimoriadne lacno v privatizácii nadobudnutý majetok?

Je na škodu veci, že v tradícii ubytovávania spôsobom autokempingu nepokračovali iní podnikatelia v meste, ktorí by ťažili minimálne z mena vybudovaného kempingom počas obdobia z pred novembra 89. Faktom je, že obdobne aj keď podstatne neskôr dopadol aj jediný hotel v Seredi, o ktorom si ale napíšeme nabudúce.

Pomerne slušný archív materiálov viažúcich sa ku kempingu sa nachádza aj v našom múzeu. Keďže úplne presné informácie z danej doby nemáme, prosíme obyvateľov mesta a znalých vtedajšej situácie o poskytnutie informácií z fungovania tohto známeho zariadenia vtedajšieho turistického ruchu, ako aj doby po novembri 89.

V jednej z diskusií už padla aj otázka, kde skončil MIG, po ktorom sme ako deti lozili. Prilepšil si niekto jeho odvezením do zberných surovín?

Práve o lietadle MIG sme písali na SOL tu:

http://archiv.seredonline.sk/clanky/historia-nasho-mesta/index.html

Fotografie z roku 1971 nám poskytol fotograf  Jaroslav Hrušovský.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zároveň v múzeu uvítame reklamné predmety, vlajky, pohľadnice, odznaky a podobne viažuce sa k autokempingu, ako aj výpovede bývalých zamestnancov, či pamätníkov, ktorí s týmto zariadením prichádzali do blízkeho kontaktu.

Ďakujeme.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Autor článku je prekvapený, že za demokracie nefunguje to čo fungovalo pred r. 1989? Na Slovensku sú tisíce takých príbehov.

  2. Sa mylis, autor clanku je prekvapeny, ze taky dement ako 9.05 nie je zatvoreny v izolacii a ma moznost trepat tie jeho bludy.

  3. Politici sa snažia budiť dojem, že bez eurofondov by sme chodili po blate a cesty by boli vysypané kamením. Pritom veľa z toho, čo bolo vybudované našimi rodičmi, starými rodičmi doslova zmizlo. Takzvané spoločné peniaze (dane) miznú na účtoch oligarchov, politikov a ich známych. Snažia sa to prekrývať slovami ako lobing, provízia, dodatok k zmluve, odmeny, vratky DPH atď. Vnímame to tak, že zo spoločného nechýba, však odrbali štát, nie nás. Rozrátané na drobné, koľko občanov by platilo dane, keby každému mesačne prišiel šek napr. na 20 eur, lebo niekto potrebuje štadiôn, ďalšich 20 eur na rekonštrukciu hradu, ďalších 50 na dôchodky, ďalších 50 na platy štátnych zamestnancov, sociálne dávky, ďalšie a ďalšie šeky na rôzne sumy a účely. Starali by sa ľudia o verejné financie (spoločné peniaze) viac? Kto by koľko šekov zaplatil, keby vedel že mu z 50 eur niekto 20 doslova ukradol? Blížia sa voľby, tak sa zamyslite. Šeky platíte štátu, aj samosprávam.

  4. Anonym 10 04preco hneď niekoho hneď urazas keď napísal anonym 9 05pravdu ten dement si ty lebo nevidíš čo sa deje v tomto štáte po 89

    00

  5. Čo znamená fungoval? Ak sa na to pozrieš cez peniaze, tak fungoval lepšie ako dnešné zriadenie. Napriek tomu, že sú k dispozícii aj eurofondy, nevie sa nič väčšie vybudovať. A záhadou je, že sme čím ďalej viac zadlžení. To je merítko fungovania?

  6. Pre nás mnohých znamenal camp život. Hrávali sme tu stolný tenis, chodili na volejbal, realizovali sa tu svadby; vo vedľajšom „bufete“ sa hral bulík, mariáš, poker, šachy, v „záhrade“ sme počúvali hardrock… Nedá sa zabudnúť ani na zamestnancov, na „ťahačky“ na Váhu, člnkovanie v jeho ramenách, rybačky s otcom… Díky za článok a spomienky.

  7. Musím Vám všetkým povedať, ale fakt v dobrom, že sa nikdy nepobavím lepšie ako v komentároch na seredonline, ja už síce v Seredi nebývam ale milujem to naše Sereďské malomeštianstvo vo všetkých podobách… všetci si síce nadávajú ale pritom sa majú radi.

  8. Ako je možné že za socializmu fungoval camping celoročne. Dnes v tej oblasti kde bol camping funguje predaj drog.

  9. Čo je to malomeštiak, toto slovo som počul od sráča čo okrádal mäsopriemysel za socializmu a to bol ešte socializmus.

  10. Vieme kto ovládol camping aj hotel či nie. Štát po revolucii ovládli zlodeji a zlodeji predali majetok štátu zlodejom. Dá sa tomu rozumieť?

  11. Treba si naliať čistého vína a pozrieť sa na to aj z iného uhla. Camping mal svoje „čaro doby“, radi sme tam s rodinou chodili, ako aj množstvo návštevníkov z iných miest SR, ČR a aj Maďarska. No napriek tomu, jednoducho neprežil porevolučné roky a nie pre „privatizáciu“, ale pre nezáujem ľudí. Pár krát do roka si tam ľudia vyrazili zo zvyku, na 1.mája či pečivárenskú akciu sa tam šlo z nostalgie, ale to nemohlo patrične takýto areál s vysokými nákladmi na údržbu uživiť. V roku 1995 som ani nepomyslel na nejaký camping v Seredi (a nielen ja), keď zrazu som si mohol vďaka CK Koala Tours (ktoré malo pobočku aj v Seredi) váľať šunky na pláži v Španielsku. Jednoducho sme boli campingu prejedený a chceli sme zažívať konečne niečo nové, čo sme dovtedy nemohli. Je to smutný fakt tej špecifickej doby. Areál následne postupne chátral, bol rozkradnutý a rozpredaný, výsledok dnes vidíme. Ale teraz, keď je znovu po tomto druhu rekreácie dopyt, to už nie je jednoduché dať do pôvodného stavu. Vstupné náklady na obnovu areálu by boli tak vysoké, že to si mnoho podnikateľov vzhľadom na náročnosť a návratnosť dva krát premyslý. Nehovoriac o prípadnej potrebe vysporiadania vlastníckych vzťahov.

  12. Zodpovedný občan 21. augusta 2022, 15:32 – suhlasim, prvotny vyvoj po Neznej revolucii skutocne smeroval hlavne k spoznavaniu dovtedy zakazaneho Zapadu.

    No to neznamena, ze kempingy zanikli. Zanikol ten Seredsky…

    Kempovanie je zivotny styl a v tomto sa dokonca az tak velmi nemenia ani naroky kempujucich.

    Kemping si vyzadoval priebeznu modernizaciu, investicie do chatiek, restauracie a marketing smerom nielen k domacej klientele, ale aj zahranicnej. Dovtedy uzatvorenemu Ceskoslovensku ohradenemu Zeleznou oponou sa prave vtedy otvorili netusene moznosti, novy so socikom neporovnatelny trh – len spravne uchopit a nemat zaujem byt milionarom hned.

    Podnikanie nie je o tom lacno kupit a rozpredat, ale postupne zveladovat a rozvijat firmu. Platilo, plati a bude to platit obecne a aj pri kempingu.

    1
  13. Článok M. Majka Minimálne v socialistickom Československu medzi turistami dobre známy seredský autokemping, po revolúcii rozpredali a zlikvidovali je typickou ukážkou jeho novinárskeho „umenia“. Čo ste sa z článku dozvedeli? Že niekto po revolúcii rozpredal sprivatizovaný majetok štátneho vlastníka. Citujem: „My, čo si na túto dobu pamätáme vieme, že nový majiteľ nový lukratívny biznis v Seredi nadlho nerozbehol. Asi po piatych rokoch činnosť postupne utlmil až ukončil a charakteristické chatky boli na predaj. Koniec koncov dodnes ich je možné vidieť v mnohých súkromných záhradkách v okolí. Ostatné priestory rýchlo schátrali, až z nich zostali v podstate len základy.“
    Prečo keď „novinár“ tvrdí, že vieme, že nový majiteľ nový lukratívny biznis v Seredi nadlho nerozbehol, jeho meno nespomenul? Lebo by od neho schytal po papuli? O čo teda Majkovi išlo? Vyvolať emócie a hlavne nech sa to len číta. Starému kempingu to život nenavráti, no v tejto uhorkovej sezóne, keď už sme vlastnou vládou otrávení a ukrajinskou tlačenkou prežraní, sú dobré aj tridsaťročné vykopávky privatizácie.
    Jediný triezvy pohľad na vec vyslovil v diskusii Zodpovedný občan 21. augusta 2022 o 15:32. Faktom je, že seredský kemping už po roku 1990 nemal čo turistom ponúknuť. Privatizéri vyťažili zo získaného majetku, čo sa dalo. Teda nie „nenažratosť, pažravosť, arogancia a nulový vzťah k slušnému podnikaniu“ ako tvrdí Miloš Majko. Iba reálne zhodnotenie možností podnikať v danej oblasti s desiatkami ošumelých chatiek, starou reštauráciou a celým technickým vybavením určeným pre kemping, keď možnosti cestovania k moru boli odrazu neobmedzené. Pridajte úverové zaťaženie pri potrebnej rekonštrukcii a možnosti splácania v záplavovom území rieky Váh. Podnikať po roku 1990 v seredskom kempingu mohol skutočne iba sebevrah.
    Keď M. Majko vie, že „Kemping si vyzadoval priebeznu modernizaciu, investicie do chatiek, restauracie a marketing smerom nielen k domacej klientele, ale aj zahranicnej“ prečo sa nechytil príležitosti a neuchopil správne ten neporovnateľný trh? Uvažujem nad tým, kedy M. Majko na SOL nejaký miestny subjekt pochválil. Teda okrem skladu starých vecí, ktorý nazval Múzeom totality.
    A teraz ma môžu anonymní priaznivci z jeho svorky križovať. Pripomínam, že už som bol označený ako komunistická stará štruktúra a niekoľkokrát odprevádzaný na smetisko dejín. Vymyslite niečo nové, nech s pobavím.

    0
  14. dovolím si oponovať názoru,že v areáli autocampingu by podnikal iba samovrah.Myslím,že v campingu sa podniká aj v súčastnosti,bývajú tam aj hudobné a športové akcie a veľa ľudí si rado zájde k Váhu.
    A napadá ma ešte jedna vec a to je šintavská Lodenica.Skúste si zajednať priestory na svadbu alebo stretávku – termíny majú vybukované na rok dopredu!!!Takže ide to,len nesmie byť podnikateľ nenásytný a hneď zarábať milióny…

    0
  15. Oponovať môžete. Pokúsim sa vysvetliť. Lodenica je zariadenie vhodné na svadby plesy a zábavy. Miestni záujemcovia o jednorázové akcie však s turistikou nemajú nič spoločné. Lodenicu s kapacitou 35 lôžok ťažko možno porovnávať s kempingom , ktorý mal tých lôžok a chatiek oveľa viac. Výkon ubytovacieho zariadenia je merateľný počtom lôžkodní. Obsadenosť môžete vyjadriť počtom predaných lôžok alebo v percentách. Vyťaženosť ubytovacej kapacity Vám potom povie niečo o ekonomike prevádzky. Dnes prevádzkovaná reštaurácia pri bývalom kempingu má kapacitu 10 lôžok. Ani tam ubytovaní, nemajú s turistikou nič spoločné.

  16. pre Veselického 9,03 pán Veselický vy ste teda riadny zakompleksovaný mamrd čo závidí výbornú myšlienku.V Seredi sa hýbem do roboty každý deň a tak vidím prečo závidíte.Vy ste všetko len začali a neviete ani asfalt rovno na chodník rozliať.Majko urobil múzeum len tak lebo chcel.Bol som v ňom s deťmi.Veselický to je prvé múzeum kde sa mi páčilo.Deti také ešte nevideli.Veselický Majko to dokáže ale vy len trepete.

  17. Ej, ale ste mu pekne naložili. Verím, že susedova pripomienka inšpiruje ďalších zberačov a založia ešte jedno múzeum totality. Deti majú radi neporiadok, tak nech sa potešia. Trepal nech si trepe, čo chce.

  18. Ľubomír Veselický 24. augusta 2022, 9:03 – Lubos, vidis? Uz nestojis za reakciu ani Tvojmu „fan klubu“. Si nezaujimavy, na svojej ceste strateny a pomyleny jedinec, ktory pre moc opustil aj zakladne principy demokracie, prava a spravodlivosti, ktore si Ty OSOBNE popisal tu: https://www.archiv2.seredonline.sk/o-nas/

    Ako velmi som hrdy na to, ze SOL z tejto narocnej cesty nezislo ani po v podstate 15 rokoch…

    Ozaj, vratil si uz vsetky NEZAKONNE TI VYPLATENE ODMENY za asi 8 rokov? Alebo si vratil len nieco a ostatne si Ty „charakterny“ aparatcik neriesil, lebo su premlcane?

    A teraz k Tvojmu prispevku:

    – „keď už sme vlastnou vládou otrávení a ukrajinskou tlačenkou prežraní“ – Lubos, napis obcanom, co si TY OSOBNE a z vlastnych penazi urobil pre zeny a deti utekajuce pred vojnou a bombardovanim ICH KRAJIONY.

    Napis, kde si bol ako obcanmi PLATENY VICEPRIMATOR strceny v case, ked mnozstvo dobrovolnikov den a noc pomahalo hladnym a uzimenym detom utekajucim z Rusmi bombardovanej Ukarjiny – svojich domov a panelakov tam, kde to je bezpecne?

    – „prečo sa nechytil príležitosti a neuchopil správne ten neporovnateľný trh?“ – Lubo, to len Meciar a Fico (inak si za jeho stranu kandidoval do funkcie) ma hlavu „na vsetko“. 😉

    Ja som zacal podnikat a tvorit hodnoty za svoje a vo svojom pred 30 rokmi. Tolko nie som na krku statu a danovym poplatnikom ja, ani moja rodina.

    Vzdy som robil, robim (a verim ze to tak aj zostane) to, co ma bavi a co viem robit dobre.

    Reklama a marketing, organizovanie expedicii po svete (aj ked posledne 2 roky zrovna nic moc…) a – moj zaujem TOTALITA vo vsetkych podobach. Aj bolsevik – ozaj, nebol si nahodou v strane? 😉 (ja se len pytam…)

    Ako si na tom Ty? No ze sa pochval…

    Lubo, patris medzi ludi, ktori vo svojej jednoduchosti kludne napisu – „nepis o tom a urob to.“ Cervenova chce aby som vytrhal zelinu v meste, iny, aby som ju vytrhal v tom hanebnom a predrazenom strkovom napise Sered. Dalsi napise, ze mam zametat vajgle po prasatach ktore nielenze mi otravuju vzduch, ale svoj odpad bez hanby hodia na zem.

    Ty Lubo pises, ze som mal robit kemping. NIE! Ja sa Lubo tesim na chvilu, kedy Ti poviem v niecom zaujimavom, ze si beriem radu Tvoju a radu ludi ako Ty k srdcu – nebudem pisat, ale postavim sa medzi lekarov, ktori Ta budu operovat. Alebo Tvoje vnuca. Konecne sa chopim nie pera, ale napr. skalpelu… Ked na Teba pred ucinkami narkozy zmurknem spoza ruska? – Co Ty na to?

    Chapes uz, ako neskutocne si trapny, nepouzitelny uz ani na prispevky do diskusie a ako neskutocne za tie roky Tvojho vystupovania na urade ako „podrztaska“ a „rohozka na vsetku spinu“ si odtrhnuty od reality?

    A na zaver Lubo – nieco nove? Tak znovu – vratil si uz peniaze obcanom, ktore Ti boli vyplatene NEZAKONNE ??

    Dakujem za reakciu.

  19. ukrajine netreba pomahat,neviem kde je taky zakon alebo nariadenie aby poslanci pomahali ukrajincom,to si len par proamerickych cicin vymyslelo.

  20. veselický pál už do pi.aj tak si len tomčániho hajzelbába.ten tvoj brat na najvyššom kontrolnom úrade je ako zapojený do kontroly čo bola v meste?????jaké máš ty vzťahy zo šípkom?????kto ti robil na dome veselický hlasoval si za garbiarsku pre šípku?????

  21. veselický sa pozri na majkove múzeum.tvoj ementál to už nemôže stráviť.majko netliacha ale robí dobré veci.najlepšia je tá keď napíše pravdu o tebe

  22. V tom príspevku od pána Veselickeho bolo toľko faktov,toľko reality,že autor článku toto nedokáže vypotiť ani za rok.A reakcia? Čistá nenávisť,Bohužiaľ sa s takým stretávame každý deň a neustále.Odbornost,fakty,realita sa strácajú do pozadia,odpoveď na každú jednu rozumnú úvahu,ktorá sa akože nezhoduje s veľkým myslitelom,filozofom a čo ja viem o čom všetkom nás ten človek neomylne poučuje,sú len urážky.Bohuzial ,to je obraz našej doby.Dufam,že sa to zmení.

  23. veselický píše sprostosti lebo mi vieme ako to bolo.szmáčik bito z galanty to neriadil ale predával.oni lacno kúpili aby predali.tak to bolo za mečiara.oni neboli podnikatelia ale zlodeji.lacno kúpil pozemky aj tomčáni a keby mohol tak by kúpil ďalšie

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované