back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Toto sa nachádzalo v ohrievacom telese z vody dodávanej z verejného vodovodu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sereď /  Ďalším obyvateľom mesta sťažujúcim sa na špinavú vodu dodávanú z verejného vodovodu je Jaroslav Hrušovský ml. Práve pán Hrušovský mal problémy s kúrením a pri výmene kotla prišiel na to, čo likviduje rozvody vody v rodinných domoch, ako aj vykurovacie telesá.

„Toto som našiel pri výmene kotla, no dôležitejšie je, že to aj pijeme, nakoľko inú ako mestskú vodu nepoužívam“ povedal pán Hrušovský.

Napriek tomu, že kvalitu, resp. nekvalitu pitnej vody kritizujú obyvatelia mesta aj na stránkach našich novín už niekoľko rokov, situácia sa výrazným spôsobom nezlepšila. Obyvatelia z verejného vodovodu od dodávateľa veľmi často dostávajú vodu kalnú, hrdzavú a tým nevhodnú na konzumáciu. Skutočne tým trpí nielen ľudský organizmus, ale aj technika.

Pán Jaroslav Hrušovský ďalej povedal: „Mal som aj filter a takto som dopadol. Nevidím dôvod montovať ich na svoje náklady viacej“.

Jednoznačne treba povedať, že k výraznej náprave počas posledných 10 rokov nedošlo, o čom svedčia sťažnosti ľudí hlavne na sociálnych sieťach.

Dokedy budú odberatelia vody z verejného vodovodu platiť za dodávku špinavej a nepoužiteľnej vody a dokonca aj za jej odkanalizovanie?

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Kedysi sa tomuto záhadnému úkazu hovorilo „vodný kameň“ a zabil každú tatramatku pod desiatich rokoch. Možno by pomohlo, keby vodovodom posielali balenú kojeneckú vodu.

  2. Odberáme a platíme si mestskú vodu na rodinnom dome. Každé 3 týždne mením časticový filter na vstupe za hodinami, pretože je hnedý, ako keby som tadiaľ filtroval kávu. No hnus. To čistejšia voda tečie zo studne.

  3. aj my mame v studni cistejsiu vodu plnu dusicnanou ktorymi po odpareni plnime leskle mosadzne nabojnice a

  4. Pre info.., aby sa tomu zamedzilo sa v priemysle pri výrobe teplej vody, či pary do vody pridáva čpavok s hydrazínom, aby sa minimalizoval účinok kyslíka na potrubie a na zmäkčenie fosfáty, aby sa zamedzilo tvorbe vodného kameňa.
    Lenže to už je tým pádom technická nepitná voda.
    Tak sa nečudujte, že vám pri ohreve vody bez chemickej úpravy vznikne niečo takéto. Ohrievať pitnú vodu nie je bez následkov.

  5. Instalater 29. novembra 2021, 19:47 – Co je choreee uz uplnee na tom, ze vlastnik technickeho zariadenia nie je spokojny s tym, ked zo svojho bojlera vyberie za furik bordelu, ktory mu tam bol naplaveny dodavatelom „PITNEJ VODY“?

    Nie je problem len v tom, ze tieto anomalie sa casom jednoducho stali akymsi standardom? Ze sme dopustili, aby sa toto stalo standardom?

    To vyzne si ludia neuvedomuju, ze toto vsetko postupne pijeme, piju nase deti a my sa cudujeme ako opica mladym, ze ludia tu desatrocia zdochynaju na rakovinu ako na beziacom pase?

  6. Ked je podozrenie na nekvalitnu pitnu vodu treba to dat na nezavyslu analyzu vzoriek z viacerych casti mesta aby bola reprezentativna vzorka pokryvajuca cele mesto. Podla vysledkov bude zrejme co je mimo zakonom definovane standardne zlozenie. Jeden z faktorov je aj obsah tuhych castic. Ak vysledky ukazu odchylku dodavatel to bude musiet riesit. Ak nie vzdy sa to da nahlasit na zivotne prostretie alebo hygienu oficialne a donutit ich k tomu. Samozrejme ak je tam korupcia tak to nic neprinesie.

  7. Franco 29. novembra 2021, 22:26 – pisete: „treba to dat“ a „vzdy sa to da“.

    Kto by toto mal urobit?

    Plne suhlasim s: „ak je tam korupcia tak to nic neprinesie.“

  8. Asi preto v kazdej reklame opravar pracky hovori, ze pri prani pouzivajte Calgon, aby sa vodny kamen neusadzal a neznicil pracku,lebo ohrievaná voda produkuje vodný kameň, aj v rychlovarnej kanvici to vidiet. Ujo mal tiez robiť pravidelne údržbu a nemusel sa cudovat co vidi po 18 rokoch zanedbanej údržby. Chudak kotol.

  9. ty vodny kamen,

    Ak má vaša voda z kohútika hnedú, oranžovú, žltú či červenú farbu, tak je to kvôli tomu, že sa do nej dostala hrdza. Voda reaguje so železom a kyslíkom, čím vzniká oxid železitý a železnatý. Tie sa dostanú do vody a zafarbujú ju do rôznych odtieňov v závislosti od ich celkového množstva.

    Zafarbená voda v dôsledku oxidov železa alebo mangánu nie je zdraviu škodlivá, no vo zvýšených množstvách môže zle chutiť, spôsobovať usadeniny v potrubí alebo škvrny na bielizni pri praní. Práve toto sú dôvody, pre ktoré by sa hnedá voda mala odstrániť čo najskôr.

    Podľa legislatívnych vyhlášok je maximálna hodnota železa v pitnej vode 20 mg/l. Prekročenie hranice do 50 mg/l je prípustné len v tom prípade, ak železo vo vode pochádza z geologického podložia a nemení chuť, farbu, zápach či teplotu vody.

  10. vodný kameň zafarbený železom, no bože…kto povedal že voda čo cez to pretečie je nepitná? treba si dať spraviť nezávislú analýzu toho čo tečie až z kohútika a padne vám sánka…slovensko má jednu z najkvalitnejších vôd.

  11. Ano, mame kvalitnu vodu, ale aby sa dostala taka az do pohara, bolo by vhodne mat aj kvalitne potrubia. A tie uz nemame. Mozno boli pred 40-50 rokmi, ale dnes…

  12. Jozef.asi tak. Ja čistím bojler +- raz ročne. Ale druhý ktorý ma suchú špirálu sa tak „neprevára“ dokonca ho zohrievam vodou s kúrenia.obojživelník.

  13. Vyššie uvedené komentáre dokazujú len to, o čom sa tu hovorí a píše najmenej 10 r. Boli tu pokusy o riešenie aj právnou cestou, vzniklo OZ, no všetko zlyhalo. Hlavnú príčinu vidím v tom že ZsVS má monopol na dodávku a odvod vody. Podmienky na reklamáciu sú postavené tak, že to napokon každý poškodený jedinec vzdá. Do tohto rámca zapadá aj Okresný úrad verejného zdravotníctva (bývalá Hygiena) so svojou, pre štátne orgány typickou mľandravosťou až nečinnosťou, len posilňuje postavenie ZsVS a jeho neochotu veci napraviť.
    Časť obyvateľov v Seredi, žijúcich v rodinných domoch má možnosť si vyrobiť kvalitnú úžitkovú vodu z vlastného zdroja – studne. Ako? použitím zmäkčovacej stanice (tzv. katexový filter), filtra na zachytávanie Mn, Fe a Cu (v Seredi je to najmä Mn) a mechanického filtra (ak je v studni málo vody môže sa v nej objaviť piesok). Prevádzkové náklady takto upravenej vody vrátane el. energie činia cca 2,5 €/m3. A máte v celom dome vodu s kvalitou dažďovky. Pračke, vodovodným bateriám a obkladu v sprche, ohrievaču vody predĺžite životnosť min. 5 -7 krát! Áno, takto upravená voda nie je vhodná dlhodobo na pitie (jednorázovo áno). Je to voda demineralizovaná a tá vyplavuje z tela potrebné minerály.
    8 km od Seredi je v Šoporni verejná studňa s VEĽMI kvalitnou vodou. Spotreba vody len na pitie a varenie je cca 2 až 3 l /osoba a deň.
    Horšie sú na tom tí obyvatelia, ktorí sa nemôžu napojiť na vlastnú studňu. Tu je však možnosť predradiť pred zmäkčovacie zariadenie filter, čo trochu navýši cenu a pridá na údržbe. Dva filtre (10 a 5 microm á 3 €/ks) zapojené za sebou postačia na cca 4 m3
    Teraz je treba sa rozhodnúť. Ale to musí urobiť každý sám.

  14. Vyvoj kauzy spinavej vody v meste a okoli, je tu:
    http://archiv.seredonline.sk/kvalita-pitnej-vody/index.html

    V novom redakčnom systeme, teda zhruba po roku 2018 su clanky uz v sucasnom radakcnom systeme.

    Myslim si, ze tych viac ako 150 clankov s fotografiami je dostatocnym podkladom na konanie kompetentnych.

    Alebo spravodlivo nasratych ludi, ktorych deti maju alergie, rodicia rakovinu a biele veci namiesto vycistenia opratim, su uplne znicene.

    Ano, odpoved je sprava – kym su ludia ticho, alebo len nadavaju na nete, dovtedy kompetentni si balia vacky a my pijeme to, co je zadokumentovane na fotografiach.

  15. s.i.n. kde si zobral tú hovadinu že tu je hlavne Mn??? Vymýšľaš si!
    Ani Fe tu nie je v podzemných vodách, to je tak na juhu!

  16. Miloš Majko 30. novembra 2021, 22:35 – takže ak to hovorí hygiena a normy znamená to že celá sereď pije otrávenú vodu a všetci tu masovo umierame, áno?

  17. Anonym 3. decembra 2021, 15:50 – to ste napisal Vy, ja nie.

    Ja nepouzivam jednoduche skratky typu – „ked voda nesplna prislusne normy, je otravena“ – ako to robite Vy.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované