back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Odpad po osobách v karanténe by iných ohroziť nemal. Obec zverejnila korešpondenciu s úradmi vo veci štátnej karantény.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Váhovce/ Po úvodnom článku zaoberajúcom sa samotnou karanténou a neinformovaním obyvateľov a občanov Obecným úradom a následne materiálom popisujúcim rokovanie Obecného zastupiteľstva zo včerajška prinášame ďalšie postrehy a podnety obyvateľov obce Váhovce.

Dnes predpoludním nás kontaktovali vystrašení obyvatelia, ktorí vyjadrili vážne obavy z vriec plných odpadu vyložených pred nehnuteľnosťou – rodinným domom,  v ktorom je na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva štátna karanténa. Obyvatelia boli vystrašení s tým, že odpad tvorený osobami nachádzajúcimi sa v karanténe môže byť a s najväčšou pravdepodobnosťou aj je kontaminovaný vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19.

Na základe obáv obyvateľov sme sa snažili analyzovať, z akého odpadu by mohla byť nákaza šírená. Toto by malo byť podľa doposiaľ známych faktov možné napr. z obalov, balených potravín (saláma, jogurty, mäso a pod.) a tiež z plastových fliaš. Všetky tieto obaly logicky každý z nás chytá do rúk a osoba pozitívna na koronavírus môže na nich vírus zanechať, nakoľko asi ťažko dúfať, že obaly pred ich likvidáciou každý užívateľ dezinfikuje. Čo sa týka plastových fliaš, nielenže sú bežne chytané do rúk ( do čoho by ich aj bežne človek chytal), ale v mnohých prípadoch ľudia pijú priamo z fľašky, čím by mohlo byť riziko podstatne zvýšené. Na základe tvrdení a fotodokumentácie zaslanej vystrašenými občanmi, všetok tento odpad tvorený osobami v karanténe je likvidovaný úplne štandardne, ako odpad ostatných občanov a v autách ako aj na skládke je zmiešaný s ostatným odpadom. Najmä u separovaného odpadu – PET fliaš a skla je možné predpokladať ďalšie dotrieďovanie tohto odpadu kde sa nedá vylúčiť manipulácia ďalších osôb s odpadom priamo na zbernom dvore, prípadne u odoberateľa tohto separovaného odpadu.

Zdroj fotografií a videozáznamu: obyvateľ obce Váhovce

Keďže obavy občanov potvrdili už spomenuté fotografie, ktoré nám už do redakcie zaslali, spýtali sme sa na názor riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Dr. Šulekovej. V telefonickom rozhovore nám Dr. Šuleková nevyvrátila možnosť kontaminácie tohto odpadu, zároveň však upozornila na fakt, že pokiaľ je odpad vyložený na ulicu v igelitových vreciach alebo v odpadových nádobách  a nikto s ním nemanipuluje (kto a prečo by s ním na ulici manipulovať mal), nemalo by prísť k riziku pre občanov. Obsluhujúci personál smetiarskeho vozidla by mal pri práci používať ochranné pomôcky, teda rukavice a rúško a rovnako sa predpokladá, že ochrannými pomôckami je vybavený aj personál na zbernom dvore, prípadne v triediarni separovaného  odpadu a pod. Vírusov a baktérií je okolo nás veľa a tak je úplne pochopiteľné, že pracovníci takýchto prevádzok sa musia sústavne chrániť pred možnou nákazou napr. žltačkou a inými nákazlivými chorobami, ktoré môžu byť úplne bežne v odpade kontaminovanými vecami šírené.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Telefonický rozhovor s Okresnou hygieničkou nás teda môže upokojiť. Opätovne to je o dodržiavaní hygieny a predpísaných procesov pri likvidácii odpadu.

Tak ako sme sľúbili v prechádzajúcom článku resp. jeho aktualizácii z dnešného dňa 10:04 hod. prinášame teraz v prílohách korešpondenciu, ktorú  obyvateľom a občanom na základe našej žiadosti v súlade so zákonom 211/200 Z.z. promptne zaslal Obecný úrad ako osoba povinná. V prílohe tohto článku nájdete všetky súbory, ktoré nám boli dnes predpoludním Obecným úradom zaslané.

Opätovne pre maximálne objektívne poskytnutie informácie čitateľom a verejnosti pripomíname, že Obecný úrad vo Váhovciach  si povinnosť vyplývajúcu mu z predmetného zákona splnil prakticky okamžite a nečakal na naplnenie lehoty 8 pracovných dní, tak ako mu to umožňoval zákon. Je treba považovať za pozitívne, že Obecný úrad takto dal najavo snahu obyvateľov a občanov prostredníctvom média bezodkladne informovať.

Prípadne ďalšie podnety, postrehy a pod. vrátane prípadnej dokumentácie môžu obyvatelia a občania zasielať na e-mail: seredonline@seredonline.sk.

– – –

Od: <info@vahovce.sk>
Date: št 30. 7. 2020 o 9:58
Subject: Dokumenty
To: <majko@majko.sk>

Dobrý deň,

na základe Vašej ústnej žiadosti podanej dňa 29.07.2020 na zasadnutí OZ vo Váhovciach Vám zasielam Vami požadované dokumenty – hlásenia v obecnom rozhlase 22.-24.7.2020, žiadosti o poskytnutí informácií RÚVZ Galanta, Nitra, Vanek D., žiadosť poslancov o zvolanie OZ.

S pozdravom Erika Caková OÚ Váhovce

- Článok pokračuje pod reklamou -

SCAN_20200730_092301723

SCAN_20200730_092921305

SCAN_20200730_093032097

SCAN_20200730_093149068

SCAN_20200730_094252307

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Výborne dúfajme že deti susedstve sa nehrabali v tých odpadkoch nakoľko boli vyložené pol dňa

  2. a ked sa vam deti hraju vonku na ulici, dvore ci na pieskovisku kde behaju psy a macky, ktore su tiez nositelmi roznych chorob, to vam tak nevadi?
    Odpad v igelitovom vreci je pre vas az taky nebezpecny?
    Prepacte, mam pocit, ze mnohym uz z informacnej kampane zacina totalne yebať!

  3. Ste ako covid19,pandémia! Šírite tu paniku.Na konci dediny je mačacie hovno,zavojajte si pána Majka,nech o tom napíše článok,zavolajte aj na úrady,podajte trestné oznámenie.

  4. Ešte to nezabudnite zdielať,nieže niekto sa toho hovna dotkne.Aby vedeli všetci!

  5. Regionálny úrad verejného zdravotníctva V Nitre NEINFORMOVAL v liste, kedy boli umiestnení pozitívne testované osoby v ubytovacom zriadení vo Váhovciach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Galante dostala informáciu ráno 22.7. Takže prečo nikto nepovie, odkedy sú tam!!! Nakoniec obec sa zobudila a žiadosti odoslala až 27.7, keď poslanci OZ doručili žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze kvôli zlej informovanosti občanov,
    Skratka amaterizmus a kocúrkovo

  6. Ak RUVZ v Galante bol informovaný až 22.7., tak potom zlyhal RUVZ Nitra ak nakazené osoby boli presunuté skôr. Váhovský samosprávny miestny folklór predčil moje očakávania.

  7. Je to neuveriteľné, ale odpad po osobách pozitívnych na COVID sa likviduje štandardne. Ale keď sa ozvali vystrašení občania… Sorry, ale ak je odpad zabalený v igelitových vreciach, tak nie je žiadny dôvod byť vystrašený. Od marca, kedy to u nás prepuklo, bolo zverejnených veľa informácií o možnom prenose COVIDu. Ale že ešte na konci júla dokáže byť niekto vystrašený z takejto veci, to už s niečím hraničí… Ľudia majú „vzácny dar“ robiť paniku a samozrejme ak vidia vrecia odpadu, kontaktujú médiá. Nabudúce odporúčam kontaktovať doktora Chocholouška, ten by vedel pomôcť. Médiá totiž „iba“ informujú.

  8. Nehnevajte sa ale zaujimalo by ma ci nemali smetiari pouzit aspon extra jednorazove rukavice ? Ved tie smetiaky vytiahli na ulicu prave ludia z domu!!! Na videu je vidiet ze maju iba obycajne pracovne rukavice s ktorymi potom chytili dalsie a dalsie smetiaky. To naozaj nexistuje na toto nejaka smernica ako postupovat ?

  9. PRE MŇA STÁLE NEZODPOVEDANÉ OTÁZKY

    -Regionálny úrad verejného zdravotníctva NITRA píše že pozitívne cestované osoby boli umiestnené v UBYTOVACOM ZARIADENÍ! –
    Rozlišujú sa tieto hlavné kategórie ubytovacích zariadení: hotel, botel, penzión, apartmánový dom, turistická ubytovňa, chatová osada, kemping, táborisko, ubytovanie v súkromí (izba, objekt, prázdninový byt)

    -Pán Vanek Dano píše že to nie je UBYTOVŇA ale 3 RODINNÉ DOMY ???

    AKO TO TEDA JE ?

    -Regionálny úrad verejného zdravotníctva NITRA neodpovedá na najdôležitejšiu otázku obce Váhovce! ( najmä čo sa týka DÁTUMU umiestnenia v našej obci ).

    AKÝ JE DOVOD ? A KEDY BOLI NAOZAJ PRIVEZENÝ ?

    -Poslanci navrhovali v programe zasadnutia aj bod 06.DISKUSIA

    PREČO PÁN STAROSTA TENTO BOD NA POZVÁNKE VYNECHAL ?

  10. Ja teraz nechápem pán Eugen Sz. Tu vikrikovalze tu máme Covid 19 ale sobotnú akciu na ihrisku sa môžu usporiadať aj keď obec to neodporúča.

  11. Anonym,ale o dva tyzdne gulasku a den obce bude odporucat cez obecny rozhlas vehementne..co odporuca obec co on sam neorganizuje? nic,a vykona vsetko mozne aby sa to neuskutocnilo..

  12. Anonym 17:17 – Zmenilo sa niečo v nariadeniach RUVZ Galanta že sa nemôžu usporadúvať podujatia? Alebo zas len rýpete. Určite bubú dodržané všetky hygienické nariadenia a odporúčania, nie ako minulý Piatok v strede dediny

  13. Dopredu sa vedelo, že starosta so svojou úderkou budú rýpať do sobotňajšej akcie od zasadania OZ zvlášť. Správate sa ako malé deti na pieskovisku, keď vám zoberú kýbliček. Táto akcia je pre všetky rodiny, rozumiete – všetky bez výnimky. Agitujete aj proti vlastným deťom…

  14. Ja už nebyvam vo Váhovciach ale poznám aj starostu aj evzena a viem čo je on zac .Keď ešte bol pri moci a zneužíval starostu a všetko mal za obecné peniaze tak do vtedy bolo všetko pohode ale keď dostal kopačku tak začal zúriť lebo mu začali chýbať peniažky.Tu teraz nejde o obec ale on chce byť starostom .Keď pozrieme len on jediný vyskakuje .

  15. Starosta už konečne pover niekoho kto za teba bude písať lebo tie tvoje chyby čo píšeš už poznáme

  16. Čo ti poznáš ani nevieš kto píše ale možno medzi tvojimi so veľmi veľký gangster ale ináč si velke hovno.

  17. Pre anonym 22:45 – podľa ťeba starosta je pán a E.Sz homos. Aj toto svedčí, ku komu patríš, úbožiak

  18. Pán starosta, nechaj už anonymné vypisovanie… postav sa čelom k problémov, starostovanie nie je o tom, že ti každý bude pritakávať a písať o tebe ódy na facebooku.

  19. Anonym 31.07 , 23:09 aj my chceme vedieť čo všetko mal Evzen za obecné peniaze, keď hovoríš “ a “ tak povedz aj ,“b“. Nielen pl’acat hlúposti a dookola stále to isté. No tak do toho ,poinformuj nás.

  20. Anonym 23:09 , ja vôbec nechápem, ako to myslíš, že vyskakuje, však sa celkom slušne obhajuje, nikoho neuráža na rozdiel od vás ktorí píšete v mene pána starostu. A keby si prelistoval tie príspevky, tak by si zistil, že jedine prívrženci starostu osocuju , druhá strana sa usiluje len brániť.

  21. Eugen ma plnu hlavu komplexov. Mysli si ze ked machruje na diskoteke tak moze vsade. Len zneuziva politicky lebo uz nevie ako by mutil vodu. Nema co taky clovek hladat medzi obecnymi poslancami a uz vobec nie aby sa vyjadroval k veci!!!

  22. Obcan to neni argumentacia ani ospravedlnenie. Tu zjavne niekto rozsiril poplasnu spravu.
    Ak by niekto nieco zanedbal voci obcanom, po medializacii okrem SOL ale aj v TV by boli vyvedene dosledky. K ziadnemu pochybeniu nedoslo ani zo strany ruvz nr ani ruvz ga, dokonca ani s ou vahovce. Opakujem niekto rozsiril poplasnu spravu aby vytvoril v obci senzaciu.
    Minimalne ludia, ktori tu na SOL pisali o pozitivnych na covid v obchode a verejnom podujati bez akychkolvek podlozenych faktov!

    Legálna definícia: Kto úmyselne spôsobí nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta tým, že rozširuje poplašnú správu, ktorá je nepravdivá, alebo sa dopustí iného obdobného konania spôsobilého vyvolať také nebezpečenstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

    Poplašnou správou sa rozumie taká správa, ktorá je svojím obsahom spôsobilá vyvolať obavy a znepokojenie z nejakých, hoci aj neurčitých budúcich udalostí. Vždy však musí byť spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo následkov uvedených v zákone.

  23. V ruke som držal včerajšie noviny Plus1deň a grcal som.Až po vygrcaní sa som zbadal ako veľmi dobre urobil pán Majko články o Váhovciach tunak v novinách.Vidím že on robil články pre nás občanov Váhoviec aby sme boli informavaný.Kto urobil pre nás ľudí viac ako Majko?Starosta zlyhal aj s úradom a iné noviny robia jedine senzáciu.Len tunak je kopa stanovísk úradov a naozajsné fakty.Ďakujem aj za rodinu

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované