back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Mýty o socializme – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Stále častejšie počúvame debaty o tzv. „starých dobrých časoch“. O sociálnych istotách, o tom, ako sme sa mali dobre.

Je to pravda, alebo len tzv. „spomienkový optimizmus“?

Ďalšie výborne spracované video, tentokrát dokonca s grafikami. Snáď zaujme aj ľudí pozerajúcich radšej obrázky, ako čítajúcich text…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Zažil som socializmus demokracia je lepšia. Socializmus ovládali hovädá a demokraciu tiež ešte väčšie hovädá.

  2. Celé Nemecko je upchaté,všade sa protestuje,ale médiá mlčia ! A SOL tak isto. Presne podľa predpisu. Majkovi vadí socializmus lebo vtedy musel chodiť do roboty…
    Ale ak sa v Rusku prestane kúriť v zopár činžakoch,to sa médiá idú potrhať aby to všetci vedeli.

    1
  3. Všetko má svoje fázy vývoja,nejaké porovnávanie používajú hlavne primitívni ludia,ktorí majú čiernobiele myslenie a myslia si,že vo svojej hlave majú všetko,lebo si to ich hlava tak umanula.Skala vedomosti,je obrovská,je pestrofarebna a vatsinou nikdy konečná.Idealne by bolo,keby sa tieto dva spomínané spoločenské zriadenia boli byvali skĺbili,a prevzali len to dobré aj z jedného,ako aj z druhého.Samozrejme,že sme túto príležitosť premrhali,a v konečnom dôsledku nejaké porovnávanie je absolútna blbosť.

    1
  4. Žila som 32 rokov v socializme , samozrejme , že sa mi to nepáčilo. Ale kde tieto dve ťapy nabrali toľko sprostosti , nechápem. Dnes nieje o nič lepšie v konečnom dôsledku . Niečo sa zlepšilo , ale mnohonásobne viac pohoršilo. A s tou demokraciou sme tiež ktovie čo nezískali.

    2
  5. p. Majko vypisuje voloviny, za socíku žil asi 10 max. 15 rokov…a aký je to antikomuništa! Je to aj vidieť na jeho kritike našich demokraticky zvolených primátorov! :-))))

  6. Ohladom spominania veci, ktore sa diali pred viac nez pol storocim a ktorych relevancia pre dnesny svet je nulova sa celkom zaujimavo vyjadril byvaly cesky prezident Vaclav Klaus. Oznacil to za „srabáctvo“.

  7. Mal som na strednej spolužiaka, pred r. 1989 zanietený pioniersky vedúci, po prevrate horlivý kresťan, po maturite vyštudoval dokonca za kňaza, pôsobil ako duchovný v armáde, neskôr odsúdený za sexuálne zneužívanie vojakov v kasárňach, vyhodili ho a dnes… Dnes je pomerne známy a vyhľadávaný odborník vo svojom fachu, školenia, prednášky, poradenstvo, stačí zadať do Googlu jeho meno a vyhodí vám stovky článkov. Ľudia to samozrejme nevedia, ale on veľmi dobre vie, čo my niektorí na neho vieme. A ešte má drzosť aj kandidovať za poslanca.

  8. Stále mi je čudné, prečo konečne sa nezačne porovnávať obdobie do roku 1914 a teraz? Prečo, prečo, prečo? „A komu tím prospějete?!“ <3 Pelíšky

  9. Toto bolo dobré. Dve soplave pipky idú kecat o bývalom režime, ktorí poznajú jediné z rozprávania. Ak vôbec. A toto má byť akože to objektívne a hodnoverné spravodajstvo a dokumentarizmus? Miloš fakt? Prečo nedostal priestor aj skutočný pamätník tej doby? Mám pocit, že je to čoraz horšie. Dvadsaťroční odborníci nás budú poúčať ako sa žilo kedysi. Choré. Ešte zavolajte Kňažka alebo Mikloška aby nám povedali ako za bývaleho režimu trpeli a komédia bude dokonalá.

    1
  10. Rozmyslam co za pamatnika ucil Vlada v skole dejepis . Hlavne ked preberali starovek.
    A toto vypustaju nase skoly.
    Asi volic SNS.

  11. Anonym 15. januára 2024, 9:39 Pri
    Nebavíme sa o staroveku ale dobe, ktorá skončila pred 35 rokmi. Ľudí, ktorí pamätajú pozitíva aj negatíva tej doby je reálne dosť. Len o nej počúvame stále od sopliakov, ktorí si bez googlu nevedia ani riť vytireť. A na rozdiel od teba som do nejakej školy chodil.

    1
  12. Nebudem ohajovat socializmus,ale neznesem ked niekto skresluje veci. Vymudrovana slecinka pri priemernych mzdach mala povedat ze ano,zarabalo sa nominalne menej,ale z tej mesacnej sumy clovek neplatil tu najvacsiu polozku co sa dnes plati a to je HYPOTEKA ! Vtedy sa pridelovali tie ,,hnusne,, byty,ano aj panelaky,v ktorych ziju ludia dodnes a aj kopa takych sleciniek. Dnes ked odratame s tych 1200 eur tak 400-600 za hypo,tak uz by jej take prepocty nevychadzali. A neviem preco tam ukazuje priemernu mzdu z 80-tych rokov,ale na videu je politicky proces z 50-tych rokov a tak by sa dalo pokracovat. Nebolo vtedy vsetko dobre,nieje ani dnes,ale nech porovnava porovnatelne.

  13. Vlado 15. januára 2024, 9:21 Pri – vychadzajuc z Tvojej logiky, mame to teda chapat tak, ze o stredoveku, alebo prvotnopospolnej spolocnosti sa nemoze vyjadrovat nik, dokonca ani vedci, ci tvorcovia dokumentov o danej dobe, kedze v nej nezili?

    Vlado, uz vlastne na 2. svetovu, nehovoriac o 1. svetovej vojne, realnych pamatnikov niet.

    Vazne chces, aby ludia vnimali historiu od datumu svojho narodenia?

  14. S co este ten pruser, ked jakobin blaha napise pojednanie o che gevovi.
    Kua, jak si to ta kuwa dovolil?

  15. Porovnávať výšky platu spred vyše 30 rokov s dnešnými platmi nemá žiadnu logiku. Toto môže robiť len diletant. Výpovedná hodnota takýchto čísiel je na bode mrazu.

  16. Milos, najsmutnejsie na tom je to, ze aj ked sa ta parta mladych ludi snazi veci vysvetlovat polopatisticky, tak aby to pochopil kazdy, aj tak sa najde dement, ktory to nepoberie.
    Tych 30% asi bolo hodne podhodnotenych.

  17. Vlado 15. januára 2024, 9:21 Pri má pravdu. Pravdu v tom, že ak je tu snaha o protirečenia onej doby 1948 až 1989 a po 1989 mali sa tu , ale aj inde vždy hodnotiť v ukazovateľoch, ktoré sú výpovedné. A predsa každý z nás má iný pohľad na život ako taký. Odporúčam čitateľom si všimnúť, že ako hlavný porovnávací argument je matéria. Teda skúmanie možnosti nákupu toho, či onoho, alebo dosiahnutia iného materiálneho. V kapitalizme predsa o toto predovšetkým ide a dnes to všetci aj vedia.
    Odporúčam pre budúcnosť, ako tvrdí oný prispievateľ Vlado 15. januára 2024, 9:21 Pri aby pipky nevyjadrovali verejne niečo, ak autor chce dosiahnuť vyváženosť objektivity. Potom to robí iba zlú krv v národe. A neodpustím si pripomenúť, že tento prúd teda – rozdávanie dosiahnutého z minulosti a neváženie si našej histórie je dnes základ progresívnych nevyskákaných sopliakov. Ak je tu otázka, prečo sa tak vyjadrujem? Tak je tu aj moja odpoveď – dokázali za pár rokov rozvrátiť celú spoločnosť, rodiny, priateľov. Hlupáci.

  18. Pokial tvoju rodinu a znamych dokazali rozvratit nejaki sopliaci, tak ta rodina stala za teply prd. Mily hlupak.

  19. 15. januára 2024, 15:11 Pri
    O histórii by sa mali vyjadrovať najmä odborníci. O staroveku, dobe kamennej, či druhohorách existuje toho málo a vedci vychádzajú z dohadov. Ale tuná sa bavíme o dobe spred 35 rokov. Miloš, objektívny dokument by mal byť založený na faktoch a nestrannosti. Vidíš tu niečo také? Alebo vám fanúšikom doby demokraticko liberálnej stačia zaujaté žvásty, ktoré povedia len to čo je „ľúbivé a správne orientované“? Všetko má svoje pre aj proti. Aj bývalý režim bol taký. Spýtaj sa 100 ľudí, ktorí vtedy žili, študovali, pracovali a zakladali rodiny. Ale to by zrejme neodznelo, to čo ľuďom vnucujete. Že bolo všetko iba zlé. No smola, nebolo.

  20. Vlado 15. januára 2024, 23:24 Pri – tak som dufal, ze budes vecny a Ty znovu:

    “ Alebo vám fanúšikom doby demokraticko liberálnej stačia zaujaté žvásty, ktoré povedia len to čo je „ľúbivé a správne orientované“?“

    Hovoris o odbornosti a zaujatosti. Snad by malo stacit, aby si si po sebe cital texty…

    1
  21. 16. januára 2024, 1:02 Pri
    Áno čítam. A natom čo som napísal by som nemenil ani bodku. So zaujatými žvástami ľudí nepresvedčí nikto.

  22. Vlado ja som vtedy žil, daj ma medzi tých tvojich 100 a odpoviem ti, áno, všetko bolo vtedy zlé a závidím dnešným mladým, mojim deťom, aké majú možnosti.

  23. 16. januára 2024, 12:24 Pri
    Napr.? Splácať 30 rokov hypotéku nenažraným bankám za byt, ktorý ste vtedy nafasoval za 10 ročné podpísanie sa podniku? Hmm, fakt výhoda. Môže sa cestovať, študovať – počet vyštudovaných politológov a iných humanitných odborov, ktoré sú krajine na 2 veci sú toho dôkazom, môžete si kúpiť auťák od škodovky po rolls royce, ak nato máte. Ale to čo nemáte, je či budete mať z čoho svoj život a rodinu financovať. A to vážený pane, ste v dobe minulej mali.

  24. Pokial si sa v skole neskriabal na gulach, ale daval pozor a ucil sa. Pokial nepreslopes tu davku co dostavas dnes zadarmo.
    Pokiaľ nie si lempl… Tak na to mas aj dnes.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované