back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Monika Kunová zo Serede je MAJSTERKA ĽUDOVEJ UMELECKEJ VÝROBY ZA ROK 2023

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ústredie ľudovej umeleckej výroby udeľuje spoločne s Ministerstvom kultúry SR čestný titul majster/majsterka ľudovej umeleckej výroby jednotlivcom za umelecký prínos a dosiahnuté výnimočné výsledky pri rozvíjaní konkrétneho výrobného postupu ľudovej umeleckej výroby a tradičných remesiel už od roku 1959.

O udelení titulu rozhoduje komisia zložená z výtvarníkov, etnológov, dizajnérov a ďalších odborníkov. Nominantov každoročne navrhujú predovšetkým pracovníci úseku odborných činností ÚĽUV-u, ktorí s nimi konzultujú aj kolekciu výrobkov predkladaných na posúdenie.

„Tento rok boli ocenení piati výrobcovia, ktorí svojou prácou majstrovsky uchovávajú a autorsky rozvíjajú jedinečné prvky nášho kultúrneho dedičstva pre budúce generácie, uvádza ÚĽUV.  Z rúk ministerky kultúry SR Silvie Hroncovej a generálnej riaditeľky ÚĽUV-u Evy Ševčíkovej si ocenenia prevzali: ALŽBETA GREGOROVÁ v oblasti čipkárstva, FRANTIŠEK HUBEK v oblasti výroby keramiky, LUKÁŠ JURČO v oblasti kožušníctva a MARIAN PLAVEC v oblasti výroby hudobných nástrojov. Čestný titul MAJSTERKA ĽUDOVEJ UMELECKEJ VÝROBY ZA ROK 2023 v oblasti výšivkárstvo obdržala aj Monika Kunová zo Serede.

“Udelené ocenenie si veľmi vážim. Nikdy by som si nepomyslela, že sa z mojej skromnej záľuby z mladosti, časom stane láska na celý život. Je mi cťou, že sa i prostredníctvom mňa o kráse ručných prác dozvedá aj mladšia generácia. Je nesmierne dôležité, aby sa poctivému výšivkárskemu remeslu učili aj dnešní mladí ľudia, aby raz našim odchodom z tohto sveta neodišlo aj toto krásne remeslo, “ povedala pre naše noviny pani Kunová.

V mladosti obdivovala práce svojej starej mamy. Zrejme tu sa u nej zrodila láska k výšivkárskemu remeslu a k ručným prácam vôbec. Ako ÚĽUV o pani Kunovej v charakteristike uvádza, publikácie o slovenskom tradičnom odeve i rozhovory s pamätníkmi ju priviedli neskôr k vyšívaniu krojov z rôznych regiónov Slovenska. Najradšej vyšíva plným plochým stehom na ľanovom alebo bavlnenom plátne napnutom na ráme podľa vopred predkreslených línií vzory najmä z oblasti Čataja, ktorý sa vyznačuje hustou kontúrovanou výšivkou. Ovláda však aj krížikovú a dierkovú výšivku, ktorou zdobí mužské krojové košele, rukávce, zástery a iné súčiastky tradičného odevu z rôznych regiónov. Venuje sa aj tvorbe vlastných vyšívaných prikrývok a obrúskov, na ktorých kombinuje rôzne vzory i farebnosť.  V súčasnosti je už v dôchodkovom veku a má dostatok času a chuti venovať sa aj naďalej remeselnej činnosti.

Zo získaného ocenenia bola pani Kunová veľmi šťastná a nečakala, že sa jej raz dostane takejto pocty. Jej dcéra Eva Náhliková nám prezradila: „Za dlhé roky, ktoré mamička venuje tomuto koníčku si to právom zaslúži. Vyšila veľmi veľa výšivok, okrem krojov aj alby pre kňazov, plachty na oltáre do kostola, vyšíva košieľky ku krstu a veľa iného. Svojimi výšivkami začína a končí deň. Kamkoľvek ideme na dovolenku, bavlnky, výšivky a lampa ide s nami . Okrem toho aj rada háčkuje, najviac ju baví týmto spôsobom vyrábať hračky.“

- Článok pokračuje pod reklamou -
Týmto ocenením dostala pani Kunová zaslúžené miesto vo svete umenia. Pod jej rukami totiž vznikajú unikátne výrobky, čím prenáša klasické remeslo do moderného sveta. Aj preto by veľmi rada odovzdala svoje skúsenosti ďalej a to cez svoje vnučky, aby sa táto záľuba preniesla na ďalšiu generáciu.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované