back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pietna spomienka na plk. Štefana Ivana a ďalšie obete leteckej katastrofy v Hejciach

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V pondelok, 22. januára sa na mestskom cintoríne v Seredi konalo pietne stretnutie na uctenie si pamiatky plukovníka Štefana Ivana a ďalších obetí tragédie, ktorá sa pred 18-timi rokmi odohrala nad dedinou Hejce. Havária lietadla AN 24, ktoré 19. januára 2006 prepravovalo slovenských vojakov z mierovej misie KFOR v Kosove späť do vlasti, si vyžiadala životy 42 vojakov. Medzi nimi bol aj plukovník Štefan Ivan zo Serede.

Tragédia, ktorá otriasla celým Slovenskom zostáva navždy zaznamenaná ako čierny deň v dejinách Ozbrojených síl. Rodina, priatelia a kolegovia plk. Štefana Ivana sa každoročne stretávajú na mestskom cintoríne v Seredi, aby vzdali úctu nielen jeho osobe ale aj všetkým obetiam tejto leteckej katastrofy.

Spomienkové stretnutie aj tento rok zorganizovalo občianske združenie UN-Veteran Slovakia v spolupráci so ZV SR klubom Sereď a 91. ženijným plukom Sereď. Okrem rodinných príslušníkov sa stretnutia zúčastnili zástupcovia mesta Sereď, hlavný ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR, veliteľ a príslušníci 91. ženijného pluku Sereď, členovia UN-Veteran Slovakia, členovia ZV SR klubu Sereď a zástupcovia Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Účastníci položili vence k miestu posledného odpočinku zosnulého a poklonili sa na znak úcty. Prezident UN-Veteran Slovakia Štefan Jangl v príhovore mimo iného povedal: „Tento dátum nám pripomína, že vojenská služba je spojená s veľkými obeťami a rizikami. Plk. Štefan Ivan s kolegami položili svoje životy na oltár za mier a bezpečnosť vo svete. Ich odvaha a obetavosť nás inšpirujú a zostanú navždy v našich srdciach.“ Ďalej pokračoval osobnou spomienkou na plk. Štefana Ivana, ktorého si mnohí vážili ako svedomitého vojaka a dobrého priateľa.

Po pietnom akte sa hostia presunuli do kostola sv. Jána Krstiteľa v Seredi, kde sa konala zádušná svätá omša za padlých vojakov v mierových misiách, ktorú celebroval ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky, mons. František Rábek. Ako povedal, spomínanie je pamäťou lásky a všetci, ktorí si každoročne spomínajú na obete leteckej katastrofy tak vyjadrujú to, že zostávajú blízky srdcu. Čas síce plynie, no bolesť a úcta zostávajú trvalými svedkami hrdinstva a obetavosti, ktoré vojaci ako plukovník Štefan Ivan preukázali v službe svojej krajine.

Plukovník Štefan Ivan bol v pracovnej oblasti človek, ktorý sa venoval príprave vojakov. Dlhé roky pôsobil v ženijnom útvare v Seredi a všetci si ho pamätajú ako náročného, ale spravodlivého veliteľa, no aj ako priateľského kolegu, vždy ochotného pomôcť. V roku 1994 bol vyslaný do misie OSN UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, kde pôsobil vo funkcii veliteľa ženijnej roty ženijného práporu Mierových síl OSN. O niekoľko rokov neskôr plnil úlohy v zahraničí v mierovej misii KFOR Kosovo ako vedúci starší dôstojník velenia práporu. Po návrate vykonával rôzne funkcie vo vzťahu k mierovým a misiám, až nakoniec jeho poznatky našli uplatnenie na generálnom štábe, kde pracoval ako zástupca Centra riadenia operácií. S cieľom poradiť a pomôcť išiel aj na cestu do Kosova.Vážil si ľudí a snažil sa, aby sa nezabudlo na to, čo urobili. Aj preto, ešte ako veliteľ nitrianskej základne mierových síl, inicioval výstavbu Pamätníka slovenským vojakom, ktorí zahynuli v zahraničných misiách a nevrátili sa domov. Keď odhaľoval tento pamätník spolu s generálnym vikárom podplukovníkom Michalom Štangom, nemohol tušiť, že raz sa tam ocitnú aj ich mená.

Za svoju prácu a iniciatívu získal počas svojho života mnohé vyznamenania a ocenenia. V roku 2006 mu bola udelená medaila in memoriam za vernosť Ozbrojeným silám SR. V roku 2007 mu mesto Sereď udelilo Čestné občianstvo mesta Sereď in memoriam. Ďalej mu v roku 2014 bola udelená pamätná medaila TTSK – in memoriam. V roku 2016 mu Obecné zastupiteľstvo v Tekovských Lužanoch, kde prežil svoje detstvo, udelilo cenu Čestný občan in memoriam a v roku 2018 ho minister obrany Peter Gajdoš uviedol do siene slávy in memoriam. V roku 2021 mu bol udelený Zlatý rad UN VETERAN Slovakia in memoriam.

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované