ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Do národného ocenenia ENVIROMESTO sa môžu mestá prihlasovať už len pár dní

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM| Konečným termínom pre podávanie prihlášok do národného ocenenia ENVIROMESTO 2023 je 5. jún. Jeho cieľom je poukázať na potrebu zlepšovania mestského životného prostredia a zároveň oceniť samosprávy, ktoré idú príkladom. Práve táto kampaň je ideálnou príležitosťou predstaviť verejnosti a obyvateľom úsilie, ktoré slovenské mestá vyvíjajú v konkrétnych oblastiach ochrany a tvorby životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia otvorili 4. ročník kampane ENVIROMESTO 2023 začiatkom mája s ambíciou oceniť tie samosprávy, ktoré odzrkadľujú pozitívny, hodnotný a inovatívny prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie. Zapojiť sa môže každá obec so štatútom mesta. Hodnotiaca komisia bude posudzovať aktivity s environmentálnym dopadom na mestské prostredie, ktoré samospráva zrealizovala za posledné dva roky do uzávierky prihlášok. Tie je potrebné poslať elektronicky do 5. júna na adresu enviromesto@sazp.sk.

 

Prihlásené mestá zabojujú o tri ocenenia v týchto oblastiach:

  1. Zelené a obehové hospodárstvo
  2. Ochrana prírody a krajiny
  3. Zdravé mesto

Laureátom národného ocenenia ENVIROMESTO 2023 môže byť len tá samospráva, ktorá sa prihlási do všetkých oblastí a preukáže komplexné výsledky. Počas predchádzajúcich ročníkov boli ocenené samosprávy napríklad za nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom, za aktívny prístup k riešeniu problematiky mobility v meste či za ochranu vtáctva v mestskom prostredí.

V poslednom ročníku ocenenia ENVIROMESTO si prvenstvo v oblasti Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra odnieslo mesto Púchov. „Získať ocenenie bolo pre nás nielen motiváciou neuspokojiť sa s doterajším, ale prichádzať stále s niečím novým a vytvoriť tak krajšie, zelenšie a čistejšie mesto pre všetkých. Príkladom je naša snaha neustále zvyšovať mieru triedenia odpadu v meste či aktuálne zavádzaná novinka elektronickej evidencie odpadu,“ uviedla primátorka Púchova Katarína Heneková.

V oblasti Ochrany ovzdušia bodovalo pred dvoma rokmi mesto Nitra. „Ide o výbornú platformu pre výmenu skúseností medzi samosprávami v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia v mestskom sídle. Súťaž je pre nás motivátorom implementovať overené, dostupné riešenia a zároveň je pre nás „inšpiromatom“, nakoľko vieme nazrieť do „environmentálnej kuchyne“ iných miest,“  ozrejmil Štefan Lančarič z odboru životného prostredia MsÚ v Nitre.

V oblasti Adaptácia a zmierňovanie dopadov zmeny klímy dominovala v ročníku 2021 Skalica, za komplexnosť prístupu v budovaní vodozádržných opatrení. „Avšak to najdôležitejšie je, že táto cena ukazuje obyvateľom nášho mesta, že realizáciou viacerých projektov a aktivít sa snažíme prispieť k ochrane životného prostredia, jeho skvalitňovaniu a k ochrane prostredia pred zmenou klímy.  Zároveň je toto ocenenie odmenou pre všetkých zamestnancov Mesta Skalica, ktorí sa každý deň snažia prispieť svojou prácou ku skvalitňovaniu života v meste aj realizáciou zelených riešení,“ uzavrela primátorka Skalice Oľga Luptáková.

Laureátom ocenenia ENVIROMESTO 2021 bol Trenčín, ktorý presvedčil hodnotiacu komisiu komplexným prístupom k riešeniu problematiky životného prostredia a zároveň ovládol aj súťažnú oblasť Prechod na zelené hospodárstvo.

Všetky potrebné dokumenty, vrátane samotnej prihlášky, sú dostupné na webovom sídle https://www.sazp.sk/enviromesto/.Súčasťou udeľovania titulu ENVIROMESTO 2023 sú odborné organizácie: Združenie miest a obcí Slovenska, Slovenský hydrometeorologický ústav, Ministerstvo zdravotníctva SR, Ministerstvo životného prostredia SR, Ministerstvo dopravy SR, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Asociácia pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru, Mesto Trenčín, Úrad verejného zdravotníctva SR.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img