ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Prvá zahraničná cesta Zuzany Čaputovej a Petra Pavla viedla na Ukrajinu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zuzana Čaputová, prezidentka SR /  Spoločná návšteva Ukrajiny s prezidentom Pavlom potvrdzuje novú éru vzťahov medzi slovenskou a českou hlavou štátu. Je to naša prvá spoločná zahraničná cesta a som rada, že smeruje práve na Ukrajinu. Asi niet dvoch bližších národov na svete ako Slováci a Česi.

Naše vzťahy sú hlboké, pevné a posilnené o spoločnú historickú skúsenosť s fašizmom, okupáciou, komunizmom, budovaním demokracie a napokon o pokojné, mierumilovné rozdelenie spoločného štátu. Túto symboliku vzájomného rešpektu, priateľstva a partnerstva dnes spoločne prinášame do Kyjeva.

Naše posolstvo je jasné: s Ukrajinou nás spája nielen hranica a spoločná minulosť, ale aj spoločná budúcnosť.

 

zdroj: Zuzana Čaputová Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. cize, ked to tela dobre chapem -miesto zahranicnej navstevy sa mali prezidenti postarat o tela?
    a potom sa cudujeme, ze polovica naroda voli bolsevicke a nackovske hovada.

  2. Mozno som tela ale ty si intergalaktický mega super ocot… ale k veci miesto toho aby sa riešili problémy obyvatelov ( pre zabrzdených napr. Čakacia doba u lekára špecialistu, ceny energii potravín a podobne, klesajúca demografická krivka….) sa riešia potreby ukrov (nie ich obyvatelov ale ich prehnitého systému)

  3. to, ze ta zeru filcky, ries s doktormi. ty tela, ty si stale myslis, ze prezidentka vyriesi cakacie doby u dr.? alebo to, ze nemas deti?
    ty intergalaktický mega super ocot..

  4. Zopar pravomoci prezidenta SR o ktorych vam Chmelar, Blaha a im podobni nepovedia:

    Právomoci prezidenta SR vo vzťahu k zahraničiu

    Prezident predovšetkým zastupuje SR navonok, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Túto svoju právomoc môže preniesť na vládu resp. s jej súhlasom na jednotlivých členov vlády (a doteraz tak urobili všetci slovenskí prezidenti). Prezident tiež prijíma, poveruje a odvoláva vedúcich diplomatických misií. Ide o realizáciu práva suverénneho štátu na diplomatické styky. Prezident SR udeľuje agrément pre vedúcich misií cudzích štátov prichádzajúcich na Slovensko. Pri vysielaní diplomatov prezident vydá týmto osobám poverovacie listiny pre hlavy cudzích štátov. Tomuto aktu prirodzene predchádza rozhodnutie o menovaní občana do funkcie diplomatického zástupcu.

    Právomoci prezidenta vo vzťahu k NR SR

    Prezident zvoláva ustanovujúcu schôdzu NR SR. Ide o formálnu právomoc vyplývajúcu z jeho reprezentatívneho postavenia. Prezident má právo veta voči zákonom NR SR. V súlade s ústavnou koncepciou ide o právo relatívneho – suspenzívneho veta, ktoré možno prelomiť alebo akceptovať opätovným prerokovaním a schválením nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov. Zákon schválený parlamentom môže byť schválený v pôvodnej podobe bez akejkoľvek akceptácie pripomienok prezidenta, v podobe so zapracovanými pripomienkami alebo nemusí byť schválený vôbec. S právom veta úzko súvisí právo prezidenta podpisovať zákony NR SR. Odmietnutie alebo faktická prekážka podpísania zákona nemôže zabrániť ich vyhláseniu v Zbierke zákonov. Prezident podáva NR SR správy o stave SR a o závažných politických otázkach, toto právo využíva podľa vlastného uváženia a bez viazanosti na určitú pravidelnosť. Prezident má tiež právomoc rozpúšťať parlament, môže, teda nie je povinný tak urobiť v prípadoch: ak NR SR v lehote 6 mesiacov od vymenovania vlády SR neschválila jej programové vyhlásenie, ak sa NR SR do 3 mesiacov neuzniesla o vládnom návrhu zákona, s ktorým vláda spojila hlasovania o vyslovenie dôvery vláde, ak NR SR nebola dlhšie ako 3 mesiace uznášaniaschopná hoci jej zasadanie nebolo prerušené a bola opakovane zvolávaná na schôdzu, ak zasadanie NR SR bolo prerušené na dlhšie obdobie, ako dovoľuje Ústava SR, t. j. na dlhšie ako sú 4 mesiace. Túto právomoc prezident nemôže uplatniť v posledných 6 mesiacoch svojho volebného obdobia, počas vojny, vojnového stavu alebo výnimočného stavu. Prezident obligatórne rozpustí NR SR v prípade, že v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta nebol prezident odvolaný.

    Právomoci prezidenta vo vzťahu k vláde

    Prezident SR vymenúva a odvoláva predsedu vlády, čo je spravidla vedúci predstaviteľ víťaznej resp. najsilnejšej politickej strany z hľadiska počtu získaných mandátov v národnej rade. Vymenúva a odvoláva ostatných členov vlády, pri ich vymenúvaní je viazaný návrhom predsedu vlády, viazanosť platí aj pri ich poverovaní určitým rezortom. Pri odvolaní predsedu alebo ostatných členov vlády musí dôjsť k ústavou predvídaným situáciám – parlament musí vysloviť nedôveru vláde alebo jej členovi, vláda, predseda vlády alebo jej člen musí podať demisiu alebo predseda vlády navrhne odvolanie člena vlády. Prezident má právo vyžadovať od vlády informácie nevyhnutné na plnenie svojich úloh.

    Kreačné právomoci prezidenta

    Kreačné právomoci prezident uskutočňuje spravidla na návrh parlamentu, vlády alebo iného orgánu. Prezident vymenúva a odvoláva vedúcich ústredných orgánov, vyšších štátnych funkcionárov a ďalších funkcionárov, ktorých ustanoví zákon, vymenúva a odvoláva rektorov vysokých škôl, vymenúva vysokoškolských profesorov, vymenúva a povyšuje generálov. Prezident vymenúva a odvoláva sudcov ako aj predsedu a podpredsedov Ústavného súdu a prijíma sľub týchto sudcov. Prezident vymenúva a odvoláva sudcov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu, generálneho prokurátora, prijíma sľub sudcov a generálneho prokurátora, menuje a odvoláva troch členov Súdnej rady. Generálneho prokurátora menuje a odvoláva na návrh NR SR. Sudcov menuje a odvoláva na návrh Súdnej rady.

    Právomoc prezidenta v oblasti obrany a bezpečnosti štátu

    Prezident SR je hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, ako takému mu patrí oprávnenie vydávať rozkazy pre podriadených, rozhodovať o žiadostiach občanov SR vykonávať vojenskú službu v cudzom vojsku, vydávať povolenia cudzincom na dobrovoľné prevzatie brannej povinnosti v ozbrojených silách SR a rozhodovať o ďalších otázkach súvisiacich s výkonom služobného pomeru v ozbrojených silách. Prezident SR vypovedá vojnu na základe rozhodnutia Národnej rady SR, ak je SR napadnutá alebo ak to vyplýva zo záväzkov z medzinárodných zmlúv o spoločnej obrane proti napadnutiu. Prezident má oprávnenie uzatvárať mier. Prezident môže na návrh vlády SR nariadiť mobilizáciu ozbrojených síl, vyhlásiť vojnový stav alebo vyhlásiť výnimočný stav.

    Ostatné právomoci a výsady (prerogatívy) hlavy štátu

    Prezident má právo udeľovať milosť a amnestiu, udeľuje vyznamenania. Prezidentovi SR patria najvyššie triedy všetkých vyznamenaní s výnimkou Radu Bieleho Dvojkríža (ten sa udeľuje iba občanom iných štátov). Prezident SR vyhlasuje referendum ak sa na tom uznesie 3/5 väčšinou NR SR alebo ak o to petíciou požiada najmenej 350 000 občanov SR. Prezident SR má právo predkladať návrhy na začatie konania pred Ústavným súdom SR. Prezident tiež podáva správu o stave krajiny.[4]

  5. Budme radi, že sa nám náhodou podarilo zvoliť taký dobrú prezidentku. Keby tam bol taký Danko, ten by išiel chváliť Putlera až do ruskej štátnej dumy. A taký Dr.Fico, by tiež radšej vymenil pozíciu Bodorovho manažera za funkciu Lukašenka.

  6. Tela pre Anonym 28. apríla 2023, 10:37 28. apríla 2023, 12:52 – ked nemas potuchy o pravomociach prezidenta SR, pochybujem, ze mas sajnu o nejakych mimovladkach.
    A mimo si ty, ked od prezidentky chces aby sa o teba “starala”.
    Mimovladky, sionisti, Seres a dokonca ani prezidentka nemoze zato, ze sa mas na hovno.
    Lenivy si bol uz v skole, lenivy si v praci, ale zato velmi aktivny pri pisani nezmyslov.

  7. Je to symbolické gesto,ktoré nič neznamená,Ukrajina je najviac skorumpovana krajina v Európe,ktorej predstavitelia aj vo vojne,kradnú,čo sa dá, stačí si pozrieť tv Fox News..

  8. Kámo tebe nepomoze uz ani vakcína… stretneme sa v galante v nemocnici potom pocítiš kam táto krajina speje… plienočky ti nechám na prdeli týždeň aby si vedel ako sa šetrí

  9. Aby sme sa nestretli v zákopoch keď Putler bude napĺňať svoje vznešené ciele o usporiadaní európy spred roka 1997…kde si bol keď Paška dodával nemocniciam zdravotnícke zariadenia, napríklad CT? Vtedy si plienky neriešil, ale volil tu oligarchickú sebranku.

  10. Ja budem voliť progresívne 🌈
    Verím ze budes spokojny a ked sa udobrime tak si ta vezmem a adaptujeme si dake deticky … (o tomto snívas)

  11. Na Ukrajinu si nohy láme, ale navštíviť Nováky, či zranených baníkov ju netrkne. Ukrajincom by sme mali poslať aj našich papalášov, vrátane nádhery z Pezinka. Keď tak hlboko cíti a prežíva ich trápenie. Čo sa deje na Slovensku a ako sa trápia desiatky tisíc ľudí tu, ju očividne netrápi.

  12. Vysoká politika je vždy záhadou pre tých, ktorí očakávajú, že ten ich zástupca bude prezentovať jednoznačne záujmy tých, ktorým má slúžiť. Ale terajšia história / teda teraz / jednoznačne prezentuje záujmy na dve strany – východnú a západnú. Kto je kto a kde sú doplňte tesne pred ukončením domáceho politického okienka – ak je.

  13. Anonym 16:46 – aj ten zranený baník je ukrajinec, to by ťa definitívne šlak trafil, keby ho išla navštíviť. Aké desiatky tisíc ľudí sa tu trápia? Keď máš možnosť vypisovať sprostosti na webe, tak až tak zle sa nemáš

  14. Anonym 28. apríla 2023, 16:46

    Drahý frustrát, choď sa pozrieť na cestu koľko aút a akých drahých tam je, choď sa pozrieť do marketu koľko ľudí sa tam tlačí, žijeme si nad pomery. Ľudia sa trápia na ukrajine, tam ich denne zabíja rus, bezdôvodne, ničí ich majetky raketami, zabíja deti, ženy, všetkých. Útočí na sídliská, školy, nemocnice. Môžeš byť rád, že žiješ v krajine, ktorá je v EU a NATO.

  15. Tela pre Anonym 28. apríla 2023, 14:43 28. apríla 2023, 16:10 – uz chapem tvoju frustraciu v komentaroch pod vacsinou clankov. To je z tych sraciek v plienkach. Ale pacienti nemozu za to, ze si to dotiahol az na prebalovaca. Prestan obvinovat cely svet naokolo. Ak by si nebol blb, mohol si vypisovat recepty, miesto prebalovania plienok. A nie mstit sa na pacientoch a vyhovarat sa na stat

  16. Zuza si už ani nepamätá že tam bola , bol to len bod v jej programe . Teraz 15 min. s rizmanom 🙂 a ide sa ďalej podľa manuálu . „Dievča drž voľby boli drahé “ 🙂 .

  17. Títo dvaja čisté marketingové politické produkty. Paríž, Londýn, Rím, účes stále drží !

    Doteraz ani nevedeli, že nejaká Ukrajina existuje. Vôbec ich nezaujímalo v akej chudobe a korupcii žijú Ukrajinci.

    Jediné, čo ich v skutočnosti zaujíma je zapáčiť sa vplyvným na západe, aby si zabezpečili ďalšie postavenie a príjmy a do konca života si žiť ako v bavlnke. Ako môžu ľudia veriť takejto pretvárke?

  18. Hlboka politicka kriza na Slovensku pani prezidentku nezaujima, ona je prezidentkou vsetkych, len nie Slovakov. Miesto toho, aby nasadila uradnicku vladu a tlacina na skore volby ide na Ukrajinu, kde nezmoze a neovplyvni vobec nic, lebo SR je prd vo vesmire.

  19. Nemecky kancelár, Otto von Bismarck, vyriekol pamätné a veľmi poučné slová: Keď bude chcieť niekto poraziť Rusko, musí najprv od neho odtrhnúť Ukrajinu a následne proti nemu poštvať ostatné slovanské národy, pretože iba Slovania predstavujú rasu, ktoré je schopná zničiť samu seba. S ich pomocou bude možné poraziť aj Rusko. Po jeho porážke zostanú tieto slovanské národy bez ochrany…

  20. Nemam obavi pretoze pokrocili system Pathtrioth uspesne znicil vsetky putinovske rakety kingzhal vzajomnym narazom v nulovej vyske.

  21. 20:46 Pathtrioth ešte nevyrobili, ale Patriot v Kyjeve bol zničený, ak sa posnažíš na CNN nájdeš aj video..ale ty s tým..nemám obavi..to ťažko nájdeš

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img