ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Umelá inteligencia predstavuje bezpečnostný problém

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Policajný zbor zaznamenal vzrastajúci záujem verejnosti o umelú inteligenciu pri vytváraní realisticky pôsobiacich obrázkov. V kontexte súčasnosti môže tento moderný technologický nástroj predstavovať bezpečnostný problém. Polícia preto občanov vyzýva na obozretnosť.

Moderné technológie prinášajú množstvo výhod, ale aj bezpečnostných rizík, o čom sa verejnosť mohla presvedčiť predovšetkým pri zneužívaní sociálnych sietí ohľadom dezinformácií o pandémii koronavírusu. Polícia v súčasnosti zaznamenáva trend zvýšeného používania umelej inteligencie – či už vo forme vygenerovaného textu alebo obrázkov. Princíp v oboch prípadoch spočíva v zadaní “príkazu” umelej inteligencii, ktorá na základe vstupnej informácie vytvorí finálny produkt “ušitý na mieru” používateľa.

OČAKÁVANÉ TÉMY NA DEZINFORMOVANIE

Keďže tvorcovia dezinformácií, ktorí svojim konaním sledujú predovšetkým vytváranie a udržiavanie chaosu v spoločnosti, Policajný zbor očakáva, že aj táto časť umelej inteligencie bude z nich strany zneužívaná. Vďaka modernému nástroju budú mať príležitosť manipulovať realitu, vytvárať si obrázky zo situácií, ktoré sa nikdy nestali. V kontexte aktuálnej situácie v Slovenskej republike, napríklad v súvislosti s prebiehajúcej vojnou Ruskej federácie proti Ukrajine alebo voľbami do Národnej rady SR, môžeme očakávať nárast tohto trendu.

Polícia schopnosť uvedeného nástroja vyskúšala pri vytvorení fotografií z masových protestov policajtov a vojakov, pričom zábery pôsobili realisticky. Prominentní tvorcovia dezinformácií sa môžu pokúšať do vymyslených obrázkov zapracovať kontext témy sfalšovaných volieb. To, že pôjde o jeden z hlavných naratívov roka 2023 predpovedal Policajný zbor vo svojej výročnej správe už začiatkom februára.

PREDPOKLADANÝ ÚSPECH DEZINFORMÁCIÍ

S ohľadom na výsledky Eurobarometra, podľa ktorých občania SR patria k najnáchylnejším veriť dezinfomáciám v Európskej únii môžeme predpokladať úspech obrázkov z vymyslených situácií. Média upozornili na konkrétny príklad, keď poukázali na fotografiu pápeža Františka v luxusnej zminej bunde. Išlo pritom o vygeneranový obrázok, ktorý pôsobil vierohodne.

Policajný zbor bude tieto prejavy naďalej monitorovať a v závislosti od situácie podnikne adekvátne proaktívne alebo reaktívne opatrenia.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ďalšia “ múdrosť “ od našich statočných zelených mužíkov ktorí nekompromisne bojujú proti kriminalite len s použitím myšky a klávesnice. Možno keby sa lepšie učili možno by im dali aj strelnú zbraň a mohli aj reálne vonku pomáhať ľuďom.

  2. A kdo nás ochrany pred umelou inteligenciou vo vláde Tam je ich plno Treba to začať zaviesť ale rad radom a hneď Lebo ty najviac ubližujú slovenskému národu

  3. My komunisti nepotrebujeme tuto umelú inteligenciu, nám stačí na tá naša obmedzená ozajstná na môj veru ozaj. Umelé máme zuby, kľby, rožky a macíkov. To nám stačí tak čo. Aké obrázky, čo za obrázky, mečiara sme už vymenili teraz máme fica v rámiku, načo ďalšie obrázky. A texty tiež nepotrebujeme, čítať ich nevieme tak čo. My veríme, čo predseda povie a keď nechápeme ukáže nám on obrázok. Toto nás veľmo srdco bolí, že nás frustrátov takto urážate na môj veru ozaj.

  4. ..myslím, že nás pripravujú na niečo čo už majú dávno nachystané, aby mohli manipulovať verejnosťou. A preto vymysleli nejaký umelý výmysel aby sa bolo ľahko vyhovoriť…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img