ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

„TOTO JE TERAZ CENA ZA MLČANIE V RUSKU“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
„TOTO JE TERAZ CENA ZA MLČANIE V RUSKU“
Posledné slovo Vladimíra Kara-Murzu, ktorý má stráviť vo väzení 25 rokov.
Ruský politik Vladimir Kara-Murza predniesol svoju záverečnú reč na moskovskom mestskom súde.
Text zverejnil na svojich sociálnych sieťach.
Prokurátor žiada pre Kara-Murzu 25 rokov väzenia za celý rad obvinení ,od „falzifikátov“ o armáde až po zradu.
Kara-Murza je vo väzbe od apríla 2022, za rok podľa jeho právnika schudol 22 kilogramov.
Obhajoba už skôr informovala, že Kara-Murzovi, ktorý prežil dve otravy, diagnostikovali polyneuropatiu dolných končatín, ktorá je prekážkou vo výkone trestu:
„Občania sudcovia!
Bol som si istý, že po dvoch desaťročiach v ruskej politike; po tom všetkom, čo som videl a zažil, ma už nemôže nič prekvapiť. Musím priznať, že som sa mýlil. Bol som však prekvapený, že z hľadiska miery násilia a diskriminácie z hľadiska práva na obhajobu môj proces v roku 2023 predčil „procesy“ so sovietskymi disidentmi v 60. a 70. rokoch.
Nehovoriac o používaných výrazoch a slovných označeniach o „nepriateľovi“: toto nie sú ani 70. roky – toto sú 30. roky 20. storočia. Pre mňa ako historika je to príležitosť na zamyslenie.
V štádiu ‚výpovede obžalovaného‘ mi predseda senátu pripomenul, že jednou z poľahčujúcich okolností je „ľútosť nad tým, čo urobil“. A hoci je teraz máločo zábavné naokolo, nemohol som sa ubrániť úsmevu.
Zločinci musia oľutovať svoje skutky. Ja som vo väzení za svoje politické názory. Za vystúpenie proti vojne na Ukrajine. Za dlhé roky boja proti Putinovej diktatúre. Za uľahčenie prijatia osobných medzinárodných sankcií podľa Magnitského zákona proti porušovateľom ľudských práv. Nielenže nič z toho neľutujem, ale som na to hrdý. Som hrdý na to, že ma Boris Nemcov priviedol do politiky. A dúfam, že sa za mňa nebude hanbiť. Súhlasím s každým slovom, ktoré som povedal a ktoré sú mi pripísované v tomto obvinení. A vyčítam si len jednu vec: že za roky svojej politickej činnosti som nedokázal dostatočne presvedčiť mojich krajanov a politikov demokratických krajín o nebezpečenstve, ktoré súčasný režim v Kremli predstavuje pre Rusko a pre svet. Dnes je to každému zrejmé, ale za hroznú cenu – cenu vojny.
V poslednom slove sa väčšinou žiada o oslobodenie spod obžaloby. Pre človeka, ktorý sa trestných činov nedopustil, by bolo jediným právoplatným rozsudkom oslobodenie. Ale ja od tohto súdu nič nežiadam. Poznám svoj verdikt. Spoznal som ho pred rokom, keď som v zrkadle videl ľudí v čiernych uniformách a čiernych maskách behať za mojím autom.
Taká je teraz cena za mlčanie v Rusku.
Ale viem aj to, že príde deň, keď sa temnota nad našou krajinou rozplynie. Keď sa čierna nazve čiernou a biela bielou; keď sa na oficiálnej úrovni uzná, že dva krát dva sú stále štyri; keď sa vojna bude nazývať vojnou a uzurpátor uzurpátorom; a keď tí, ktorí rozpútali túto vojnu, a nie tí, ktorí sa ju pokúsili zastaviť, budú uznaní za zločincov.
Tento deň príde tak nevyhnutne, ako prichádza jar, aby vystriedala aj tú najmrazivejšiu zimu. A potom naša spoločnosť otvorí oči a bude zdesená, aké hrozné zločiny boli spáchané v jej mene. Z tohto uvedomenia, z tejto reflexie sa začne dlhá, náročná, ale pre nás všetkých taká dôležitá cesta obnovy Ruska, jeho návratu do spoločenstva civilizovaných krajín.
Dokonca aj dnes, dokonca aj v tme, ktorá nás obklopuje, aj keď sedím v tejto klietke, milujem svoju krajinu a verím v našich ľudí. Verím, že touto cestou budeme kráčať.“
Kara-Murza V.V.
10. apríla 2023
Zdroj:FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Miloš a cítiš sa celkom v poriadku ? Deň čo deň štvavý článok proti Rusku… Napíš pravdu o Ukrajine ! Dva roky si tu šikanoval,terorizoval a rozoštvával ľudí s kovidom. Teraz toto.
    Je celkom jasné že ktosi ti za to platí,tak isto ako sú zaplatené a ovplyvňované všetky médiá u nás

  2. Anonym 14. apríla 2023, 8:52
    Aká je pravda o Ukrajine? Daj, teda ak to nie je prísne tajné a len pre vyvolených samozrejme.

  3. Zrovna tebe je úplne zbytočné čosi vysvetľovať ! Už z toho čo píšeš je jasné že máš v hlave modro-žlté hovno namiesto mozgu…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img