ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Sereď bude regulovať populáciu mestských holubov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské holuby sú viazané na prostredie človeka. Problém je ak sa premnožia, čo je v posledných rokoch situácia aj v Seredi. Ich populácia žije v kŕdľoch so 70-100 jedincami a niektoré dosahujú počet aj 1000 kusov.

Znečisťovanie aj prenos chorôb

Nástrahy vo forme akustických plašičov, umelých dravcov alebo rôznych zábran sa ukázali ako neúčinné. Keďže sa mestský holub nesmie odstreliť ani inak zabiť, ich populácia v mestách môže narastať a viesť k rôznym problémom. Jedným z nich je znečisťovanie verejných priestranstiev, budov, ulíc či pamiatok ich trusom. Okrem toho môžu holuby šíriť aj choroby, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí. Mestský holub môže mať za rok až šesť znášok, v každom sú v priemere dve vajíčka. Z jedného páru sa tak môže očakávať približne 14 holubov. Daniel Haraba z OZ Divé krídla vysvetľuje, že jeden holub vyprodukuje priemerne 2,5 kg trusu za 1 rok, čo pri jednom kŕdli predstavuje obrovské množstvo, ktoré sa na určitom mieste môže hromadiť roky.

Problém sa týka aj Serede

Nie všetky lokality v meste pociťujú premnoženie holubov. No sú ulice, kde majú občania hniezda priamo na balkónoch, robia doslova nálety a ich trus nielen znečisťuje okolie ale je zdrojom mikróbov či parazitov. Zástupca Domovej správy s.r.o., Trnava pod ktorú spadá 259 bytových jednotiek v Seredi sa v mene nájomníkov obrátil na samosprávu mesta o riešenie situácie s premnoženými holubmi. Hovorkyňa mesta Zuzana Slahučková uviedla: „Obyvatelia mesta sa na možnosti odchytov holubov v Seredi informovali už aj v minulosti. V apríli tohto roka preto zabezpečíme prostredníctvom odborne spôsobilého subjektu odchyty holubov v nami vytipovaných lokalitách mesta. OZ Divé krídla vykoná monitoring výskytu holubov, na základe ktorého určí presné miesta pre nainštalovanie štyroch živolovných pascí. Odborníci budú holuby v pascách kontrolovať, odoberať ulovené kusy a v prípade potreby budú poskytovať aj veterinárne služby. Odchyt holubov bude mesto stáť 4097 eur.“

Časový horizont

Daniel Haraba zo združenia pre Seredské novinky povedal, že odchyt holubov sa dá realizovať celoročne, ale najúčinnejšie sú jarné a jesenné mesiace a to z dôvodu, že na jar sa im rozbehne trávenie kvôli novým znáškam a trvá to až do jesene, keď v klimatický teplejších oblastiach majú posledné znášky v novembri. „V meste Sereď začneme s odchytom holubov v prvej polovici apríla a odchyt potrvá min. do júla,“ uviedol. Pasce budú umiestnené po dobu troch mesiacov na ulici Novomestská, Garbiarska, Námestie Slobody a Vinárska – Perlovka.

Princíp odchytu

Živolovné pasce sú vlastne voliéry rozmerov 2x2x1m, ktoré umožňujú holubom do nich vojsť ale už neumožňujú z nich vyjsť. Do pasce sa umiestni dostatok potravy, vody a hlavne vábiace holuby, ktoré plnia dôležitú úlohu a to prelomenie nedôvery voči samotnej pasci. Takto správne osadené a nastavené pasce sa v pravidelných časových intervaloch kontrolujú a odchytené holuby sa odoberajú a odvážajú.

Daniel Haraba vysvetľuje: „Odchyt je založený na tom, že holuby dobrovoľne vlezú do odchytových pascí za potravou, ktorá sa tam nachádza, my používame najčastejšie kukuricu a to v množstve cca 15 kg na jednu pascu naraz. Počet holubov ktorý sa podarí odchytiť je rôzny a závisí od rôznych vplyvov ako je dôvera holubov, klimatické podmienky, veľkosť krta ale najčastejšie sa jedná o cca 20 – 60 holubov na jednu pascu a potom sa musí potrava a voda znova doplniť. Umiestňuje sa viac klietok, aby sa populáciu holubov podarilo znížiť rýchlejšie. Hrubý odhad na počet odchytených holubov v meste Sereď je tak 300 kusov a viac.“

Odchytové voliéry sa budú kontrolovať v pravidelne každých cca 10 až 14 dní. Interval je zvolený tak, aby sa holuby nebáli, lebo musia získať dôveru voči odchodovým klietkam. Pri kontrole sa odchytené holuby odoberú, odvezú na lokalitu cca 150 km ďaleko a tam sa vypustia. „Nemusíte sa báť, že sa holuby vrátia, lebo to nedokážu. Vrátiť sa vedia iba poštové holuby. Tie čo žijú v mestách sú rôzne krížence, ktoré stratili pud vracať sa. Po odobratí holubov sa doplní znova potrava a voda na pokračovanie odchytu,“ doplnil Haraba.

Populácia sa zníži ale úplne neodstráni

Keďže sa jedná o neuzavretý priestor, odchyt všetkých holubov sa v meste nedá uskutočniť, z dôvodu príletu nových holubov odinakiaľ. Daniel Haraba ale vysvetľuje: „Predpoklad zníženia populácie, ktorá je problémová na danej lokalite je cca 80 %. Ako ste spomínali, nikdy sa nedá zabrániť príletu ďalších holubov z iných lokalít a miest, časom sa populácia teda znova zvýši, ale pri správnom manažmente odchytu sa dá počet holubov na danej lokalite kde sa vykonáva pravidelný odchyt udržať na prijateľnej výške.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img