ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Polícia má dve nové špeciálne vozidlá, vďaka výbave môžu zachrániť život

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Policajný zbor má  k dispozícii dve nové špeciálne vozidlá. Vďaka ich výbave bude môcť posádka zachrániť život napríklad účastníkom vážnej dopravnej nehody, ak sa na miesto dostane skôr ako záchranári a pôjde o sekundy. Špeciálne automobily dnes policajtom odovzdali minister vnútra Roman Mikulec, štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty a prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Automobily a ich výbava boli koncipované na základe praktickej skúsenosti príslušníkov Policajného zboru z praxe. Slovensko bude mať k dispozícii zatiaľ dve pilotné vozidlá zn. Škoda Kodiaq 2.0 Tsi 4×4 DSG Style, v budúcnosti by sa mohli rozšíriť do každého kraja.

„Uvádzame do praxe pilotný projekt, ktorého zámerom je, aby tieto vozidlá spolu s vyškolenou a skúsenou posádkou policajtov boli využívané počas hliadkovej služby pri preverovaní náročnejších udalostí, kde takéto vozidlo a posádka dokáže poskytnúť potrebnú podporu klasickej policajnej hliadke. Autá budú tiež používané napríklad pri pátracích akciách, ale aj pri vzniku a prvotnom riešení mimoriadnych udalostí či vysokoprofilových incidentov ako je napr. útok aktívneho strelca na mäkké ciele, ale aj pri komplikovaných dopravných nehodách s vyšším počtom zranených, živelných pohromách, haváriách či požiaroch,“ uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec.

Zámerom je súčasne fakt, aby vozidlo obsluhoval určený policajt,  tzv. „veliteľ“, ktorý by na mieste vzniku takýchto udalostí riadil sily a prostriedky príslušného krajského riaditeľstva Policajného zboru, zabezpečoval ich vzájomnú koordináciu a komunikáciu, tiež tok informácií smerom k operačnému stredisku, zároveň by na mieste úzko spolupracoval s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému.

„Vozidlá sú už vo farbách nového dizajnu vozidiel Policajného zboru. Špeciálna úprava auta spočíva najmä vo vybudovaní zástavby a výsuvného systému z batožinového priestoru, opatreného množstvom profesionálneho vybavenia,“ povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty, pod ktorého agenda nákupu nových vozidiel spadá.

 

Vozidlá prepravujú potrebné materiálno-technické vybavenie pre zasahujúcich policajtov, ktorého jednotlivé komponenty sú funkčné a ľahko použiteľné s možnosťou ich obmeny v budúcnosti.

Súčasťou profesionálneho vybavenia sú prostriedky balistickej ochrany zasahujúcich policajtov (balistický štít, vesty, prilby), prostriedky na prekonanie prekážok a uzamykacích mechanizmov (rebrík, baranidlo, sada páčidiel), telekomunikačné sady, zastavovací pás, špeciálne vyhľadávacie svetlosvietidlo na osvetlenie väčšieho priestoru, prostriedky slúžiace na usmerňovanie cestnej premávky (prenosné kužele, magnetické svetlá), prostriedky predlekárskej pomoci (medický vak, defibrilátor, triážna sada), tiež hasiaci prístroj a mnohé iné.

 

„Veliteľ ako aj samotné vozidlo bude farebne odlíšené od ostatných zložiek integrovaného záchranného systému, aby bolo ľahko rozpoznateľné. V testovacej pilotnej fáze sú vybrané Krajské riaditeľstvá PZ v Bratislave a Nitre, kde budú tieto vozidlá už čoskoro nasadené v priamom výkone služby,“ povedal minister Roman Mikulec.

 

Do budúcnosti sa predpokladá s rozšírením počtu takýchto vozidiel a ich nasadenia do výkonu služby, čím sa Policajný zbor snaží zabezpečiť zvýšenie ochrany a bezpečnosti občanov Slovenskej republiky a poskytnúť lepšie materiálno-technické vybavenie policajtom pri zvládaní  situácií a udalostí rôzneho druhu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img