ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Hodina Zeme 2023: Ikonické pamiatky pohltí tma, prvé riečne chránené územie vyhlásené obcou čaká veľké upratovanie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
  • V sobotu 25. marca 2023 presne o 20.30 hod. sa ponoria do tmy najikonickejšie dominanty celého sveta, vrátane tých slovenských.
  • Okrem symbolického zhasnutia pamätihodností WWF (Svetový fond na ochranu prírody) vyzýva ľudí, aby vypli aj oni samotní a oddýchli si od každodennej rutiny tým, že aspoň 60 minút svojho dňa venujú činnosti prospešnej pre planétu Zem.
  • Tím WWF Slovensko bude v tento deň od 8.30 hod. v teréne, v Hronskom Beňadiku, aby vyznačil vôbec prvé riečne obecné chránené územie na Slovensku. V rámci Hodiny Zeme slovenská WWF pomôže aj pri čistení takmer
    5-kilometrového prírodného úseku pri rieke
  • K iniciatíve sa pripájajú jednotlivci, školy, organizácie, obce aj mestá po celom Slovensku.

BRATISLAVA / HRONSKÝ BEŇADIK – Už túto sobotu 25. marca 2023 si celý svet opäť pripomenie, že environmentálne hrozby sa nás bezprostredne týkajú. Tím WWF Slovensko sa
v rámci Hodiny Zeme chystá do obce Hronský Beňadik (okr. Žarnovica), kde sa v teréne bude spolupodieľať na vyznačovaní prvého riečneho chráneného územia vyhláseného obcou. Takmer päťkilometrový úsek bude tiež čistiť od naplaveného odpadu.

Do celosvetovej iniciatívy sa Slovensko zapája už od roku 2011. „Tento rok sme poňali Hodinu Zeme inak a radi by sme pozvali ľudí do prírody, aby tam strávili príjemný čas a zároveň prispeli k jej zveľadeniu. Náš tím pôjde do Hronského Beňadiku, kde budeme spolu so zástupcami obce  a miestnou komunitou, ochranármi, rybármi, vodákmi a ďalšími dobrovoľníkmi čistiť brehy rieky Hron. Sladkovodné ekosystémy a živočíchy patria k najohrozenejším na Slovensku, preto sme si vybrali práve túto lokalitu,” uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

 

Vyhlásenie prvého obecného chráneného územia na Slovensku zastavilo plány na výstavbu malej vodnej elektrárne

Obecné územie, ktoré by chránilo priamo rieku pred prehradením či inými stavebnými zásahmi, doteraz na Slovensku chýbalo. Pribudlo až v roku 2023 práve v Hronskom Beňadiku.  „Teší nás, že namiesto plánovanej škodlivej regulácie rieky a výstavby malej vodnej elektrárne plne prehradzujúcej Hron, je tu dnes obecné chránené územie. Nadväzuje na už vyhlásené územie európskeho významu Stredný tok Hrona a predmetom ochrany sú tu pôvodné druhy rýb ako napríklad mrena karpatská a severná, podustva, hrúz Keslerov a bieloplutvý, ďalej viaceré druhy obojživelníkov, vtákov a aj vlastné vodné biotopy rieky Hron a brehové porasty. Práve za priestor pre život týchto cenných riečnych spoločenstiev bojovali ochranári z iniciatívy Za živé rieky, WWF Slovensko a miestni ľudia osem rokov. Ich aktivity proti zničeniu ďalšieho úseku Hrona boli úspešné vďaka rozhodnutiu súdov v roku 2021. Úspešnou bodkou za týmto príbehom je vyhlásenie Obecného chráneného územia Beňadické alúvium Hrona, ktoré dáva slobodu rieke Hron na 5 km úseku,”  vysvetlila Martina Paulíková, manažérka pre ochranu vôd WWF Slovensko.

Beňadické alúvium Hrona vyhlásilo Obecné zastupiteľstvo v Hronskom Beňadiku všeobecne záväzným nariadením č. 1/2023. Súhlasné stanovisko dal tak správca vodného toku Slovenský vodohospodársky podnik š.p., ako aj Štátna ochrana prírody SR a Slovenský rybársky zväz. Takýto typ chráneného územia môže vyhlásiť obec všeobecne záväzným nariadením vo svojom katastrálnom území na pozemku vo vlastníctve obce alebo na inom pozemku po dohode s jeho vlastníkom. Zaujímavosťou je, že takéto územia nemajú klasické stupne ochrany, ako ich poznáme napr. z rezervácií či národných parkov. To, čo bude vo vyhlásenom území zakázané, si určuje obec, ako vyhlasovateľ, samozrejme po dohode so všetkými zainteresovanými.

 

K Hodine Zeme sa postupne pridáva celé Slovensko

V rámci Hodiny Zeme každý rok symbolicky vypínajú osvetlenie hrady, zámky, mestá i obce, ale aj reklamné pútače súkromných spoločností. Toto gesto sa šíri svetom a ani Slovensko nezaostáva. Tento rok už potvrdili účasť na iniciatíve mnohé mestá a obce vrátane Trnavy, Zvolena, Dolného Kubína, Prešova či Michaloviec. Osvetlenie sa vypne na Bratislavskom hrade aj na Prezidentskom paláci, do tmy sa zahalí Kolonádový most v Piešťanoch, Hodinová veža
v Banskej Bystrici, Zvolenský zámok a mnohé ďalšie dominanty. Pripájajú sa aj vzdelávacie inštitúcie – Žiaci základnej školy s VJM v Komárne skrášlia areál školy, Gymnázium Ľ. Štúra
v Michalovciach zas v piatok zorganizuje odvoz do školy bez áut, sadenie stromčeka či čistenie brehu rieky Laborec. Pripojiť sa k výzve WWF Slovensko formou užitočných brigád sa
v najbližšom období zaviazali viaceré organizácie ako Živá Klanečnica, Združenie Slatinka, Save Nature by Čivas o. z., ale napríklad aj mestá Liptovský Mikuláš a Banská Bystrica. Zoznam sa ďalej rozširuje, aktuálny prehľad subjektov prihlásených do kampane možno sledovať na webe Hodiny Zeme.

Hodina Zeme vznikla z iniciatívy WWF v roku 2007 v Austrálii a upozorňovala na dôsledky zmeny klímy. Postupne sa podujatie rozšírilo do viac ako 190 krajín. Od roku 2011 sa koná aj na Slovensku, a to z impulzu Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov. Spočiatku Hodina Zeme u nás upriamovala pozornosť na svetelné znečistenie, ktoré astronómov limituje v pozorovaniach. Od roku 2016 sa k organizovaniu podujatia pridalo WWF Slovensko a kampaň zamerala pozornosť na dôsledky klimatickej krízy, poškodzovanie prírody, vymieranie druhov rastlín a zvierat.

 

O WWF
WWF (Svetový fond na ochranu prírody) je najväčšou nezávislou organizáciou na ochranu prírody na svete. WWF sa systematicky venuje ochrane prírody a udržateľnému rozvoju, pracuje na ochrane voľne žijúcich živočíchov, lesov, oceánov a sladkovodných ekosystémov
a sústredí sa na hlavné príčiny straty biodiverzity, vrátane spôsobu výroby energie a potravín, potrebu transformácie ekonomiky, ozelenenia investícií a udržateľného využitia prírodných zdrojov. WWF aktívne pôsobí v takmer 100 krajinách sveta na 6 kontinentoch. Na Slovensku pôsobí organizácia od roku 2014 a ako samostatná pobočka od roku 2019. Tím WWF Slovensko sa prioritne sústreďuje na tri oblasti – ochranu lesov, vôd a voľne žijúcich živočíchov. Poslaním WWF je tvoriť budúcnosť, kde ľudia žijú v harmónii s prírodou.

zdroj: WWF Slovensko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img