ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Zomrel zvukár Ján Červenka, rodák zo Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

„Jano Červenka bol vynikajúci odborník, zvukár, technik a okrem toho aj odborník. Veľmi nám pomáhal svojou činnosťou a je nám strašne ľúto za to, čo sa stalo“ vyjadril sa pre médiá Jožo Ráž.

Ján Červenka veľmi úzko spolupracoval so skupinami Elán, Metalinda, Robom Kazíkom, Marcelou Laiferovou, Lacom Lučeničom a ďalšími.

Česť jeho pamiatke.

– – –

Kto bol Ján Červenka?

Ján Červenka (* 22. júl 1957, Sereď, Trnavský kraj, Slovensko –  † 17. marec 2023, Boskovice – Juhomoravský kraj, Česko) bol slovenský zvukový majster a audiovizuálny technik, bývalý basgitarista starej zostavy kapely Ventil RG a taktiež účinkoval v kapele Knock-out spoločne s Petrom Hečkom a Júliou Hečkovou. Nahral viac ako 100 platní, postavil základy hudobnej produkcie a zvukového inžinierstva na Slovensku a v Česku v 20. a 21. storočí. Ján Červenka spolupracoval na albumoch skupiny Elán, ale aj Metalindy, Roba Kazíka, Marcely Laiferovej, Laca Lučeniča a mnohých ďalších.

Život

Ján Červenka sa narodil v Seredi do hudobnej rodiny. Jeho otec a jeho strýko Jaroslav Červenka boli kapelníci v známej jazzovej kapele Ali Jazz Band. Ján Červenka vyštudoval Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú na ulici Zochova 9 v Bratislave a počas štúdia začal svoje prvé kroky v hudobnom priemysle. Po štúdiu pracoval ako zvukový inžinier v Slovenskej televízii. V roku 1995 založil jednu z najúspešnejších firiem v Česku a na Slovensku zameriavajúcu sa na predaj a distribúciu produktov od SPL a RME, Sound Service. Spolupracoval s úspešnými labelmi ako napríklad: BMG Ariola, Sony Music, Universal Music, Opus, Forza Music, Production Plus, Sui Generis, Popron Music, Music Meta a ďalšie.

Ján Červenka má dve deti, staršieho syna Jána Williama Červenku (* 2004) a mladšieho syna Lea Ludwiga Červenku (* 2008). Vychoval ich v Bratislavskej mestkej časti Devínska Nová Ves

Smrť

Ján Červenka nečakane umrel dňa 17.3.2023. Jeho starší syn Ján William Červenka ho našiel ležať ráno v posteli. ,,Ráno som sa zobudil, vypil som kávu. Prišlo mi podozrivé že nepočujem žiadné dýchanie zo spánku. Podišiel som k tatinovi. Mal studené ruky a studenú tvár. Následne som zavolal linku záchrannej služby – 155. Na mieste boli do piatich minút. Lekár spoločne s výjazdom po vykonaní potrebných úkonov, potvrdili že tatino zomrel,“ opisuje.

zdroj: wikipedia.org

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img