ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Piataci si na hodinách techniky vyskúšali drotárske umenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZŠ J. A. Komenského Sereď / Kedysi bežné poctivé podomové remeslo našich predkov…korene siahajú až do 17. storočia.

Prví drotári začínali s opravou rôznych nádob a džbánov. Postupne opletali iné, nové nádoby, s účelom predchádzať ich poškodeniu. Časom sa prepracovali až k výrobe úžitkových predmetov: vyrábali pasce na myši či klietky pre zvieratá, praktické veci do domácnosti ako stojan na sviečky, kuchynský riad a rôzne plechové nádoby. Funkčné figuríny z drôtu uľahčovali prácu krajčírom. Drôtené košíky na kvety potešili srdiečko nejednej ženičky. Povinnou výbavou každého drotára boli najskôr kliešte a drôt. Postupne sa paleta pomôcok rozšírila: nožnice, dierovač a dláto, husie brko, pribudla dokonca spájkovačka. Každodenným chlebíčkom drotárov bolo vandrovanie za prácou z miesta na miesto.

Drotári si získali povesť šikovných, no chudobných putovníkov – vandrovníkov. Svoju drotársku dielňu si niesli priamo na svojom chrbte. Nocovali v skromných priestoroch v šope alebo v maštali. Mnohí z nich priamo pod holým nebom. Na jednom mieste zotrvali dovtedy, kým bolo čo opravovať a komu predávať. Často pochádzali z tých najchudobnejších oblastí našej vlasti, a preto putovali do ďalekých miest až za hranice dnešného Slovenska. Pochodili Poľsko, Moravu aj Čechy, tiež vzdialené oblasti ako Balkán, Litvu či Moskvu. Rokmi sa mnoho drotárov dostalo na miesta, o ktorých našinec tej doby mohol len snívať.

Koncom 19. storočia mohol slovenský drotár navštíviť všetky kontinenty! Vďaka rozvoju v doprave mohli poctivé drotárske umenie obdivovať ľudia v Indii, Austrálii, aj Číne. Drotárstvo sa dostalo do Afriky, juhoamerických krajín a USA. Mnohí z drotárov sa vracali po dlhom vandrovaní k svojim rodinám domov na Slovensko. Iní sa úspešne uchytili vo svete. Niet divu, že v roku 2019 bolo drotárstvo a jeho tradícia zapísané na reprezentatívny Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Svoje drotárske prvotinky si na hodinách techniky vyskúšali vlastnoručne vyrobiť aj naši šikovní žiaci z 5.A triedy.

Mgr. Z.Grycová

zdroj: ZŠ Jana Amosa Komenského Sereď Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img