ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Rok vojny Ruska proti Ukrajine – prínosy mimovládnych organizácií od začiatku vojenskej agresie Ruska na území Ukrajiny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Udalosti zo začiatku roku 2022 spôsobené vojenskou agresiou Ruska voči Ukrajine v mnohých smeroch preverili schopnosti štátu spolupracovať s mimovládnymi neziskovými a dobrovoľníckymi organizáciami. Práve táto kríza otvorila dvere novému dialógu a konkrétnym krokom v spolupráci štátu a neziskového sektora.

„Napriek nedostatkom, ktoré sme v začiatkoch museli prekonať by som sa rád opäť poďakoval všetkým zložkám štátu, od polície cez zamestnancov okresných úradov, hasičov,  horských záchranárov, pracovníkom Sekcie krízového riadenia, všetkým dobrovoľníkom, všetkým občanom Slovenskej republiky, ktorí prispeli k veľkej vlne solidarity s krajinou, ktorá sa stala obeťou bezprecentného aktu agresie zo strany Ruska,” uviedol minister vnútra Roman Mikulec. 

Na prípravu Kontingenčného plánu v súvislosti s príchodom odídencov z Ukrajiny nadviazalo koncom roka 2022 podpísanie memoranda o spolupráci, ktoré sa následne rozšírilo aj na zvládanie kríz typu sekundárnej migrácie. Memorandum vymedzuje kompetencie jednotlivých strán. Podporu dobrovoľníckych organizácií umožnila aj novelizácia zákona o dobrovoľníctve, ktorá prináša prelomové zmeny nevyhnutné pre komplexné „upratanie“ dlhé roky neriešeného systému, pričom im bude umožnený inštitucionálny rozvoj a realizáciu dlhodobých dobrovoľníckych programov, ktoré zabezpečia kontinuitu poskytovaných dobrovoľníckych činností. 

„Okrem týchto krokov v súčasnosti prebieha na úrovni Sekcie krízového riadenia s pomocou Úradu splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti a, samozrejme, neziskovými organizáciami nastavovanie mechanizmov spolupráce aj pre krízy iného typu, napríklad aj na prírodné katastrofy. Už teraz môžem povedať, že sme pripravení lepšie, než kedykoľvek predtým”  vysvetľuje minister vnútra Roman Mikulec. 

Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti mapoval prínos mimovládnych neziskových organizácií v čase riešenia krízy spôsobenej vojnou Ruska na Ukrajine v oblastiach humanitárnej pomoci, dobrovoľníckej činnosti, integrácie a finančných zbierok. 

„V roku 2022 sme oslovili viac než 104 mimovládnych neziskových organizácií. Súčasne budú dáta slúžiť pre lepšie nastavenie finančného rámca a pôdorysu oprávnených činností pre program EÚ CARE,” zdôrazňuje Filip Vagač, splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. 

Finančné zbierky organizované dobrovoľníckými organizáciami za účelom pomoci Ukrajine, resp. odídencom od marca 2022 do konca roka prestavovali sumu v objeme 16 762 338,80 EUR. 

“V otázkach týkajúcich sa objemu zaslanej humanitárnej pomoci zo strany MNO sa ukázala obrovská aktivita ku koncu roka 2022, kedy sa organizáciám dokázalo nahromadiť z 327 ton zaslanej pomoci v novembri až 1187 ton pomoci v decembri. Rovnaký decembrový nárast evidujeme aj v prípade materiálnej pomoci, teda šatstva, diek, hygienických pomôcok a podobne,” dodáva Filip Vagač, splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Ďalšou z aktivít Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je výzva v objeme 5 mil. eur na vybavenie umožňujúce rozvoj potravinovej pomoci. Tá od 1. marca 2023 umožní neziskovým organizáciám pomáhajúcim najmä vo vidieckych oblastiach distribuovať potraviny predovšetkým najzraniteľnejším skupinám. 

Foto: MV SR/Vladimír Benko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Konska tvar hovori len to, co mu putler nakaze. A ta svina solovjev to zadupluje aj s divadlom. Ale uz sa buria aj narody v rf . 5 regionov uz vypisuju referenda na vydtupenie z federacie. Uz nechcu krmit mockbu

  2. Podľa môjho názoru: ROK VOJNY ZA NAMI, MY POSIELAME NA Ukrajinu zbrane, aby zabíjanie trvalo čo najdlhšie …. Čím bude mať Ukrajina viac zbraní, tým tam zomrie viacej ľudí … Já som len zvedavý, kto pôjde skapínať ak sa minú Ukrajinci ….

  3. Tymto stylom sa minu ruski naborovci a to bude pre nas vyznamne znizinie bezpecnostneho rizika. Ochranujeme spolu so spojencami demokraticke principy.

    Vraj dezolati hovoria ze je to boj nato voci Rusku. No tak sme dobre efektivni ked sme sa nedostavili na bojisko a sibirske opice padaju ako na beziacom pase.

  4. 17. februára 2023, 20:28
    Tvoji kamosi z jusej si najdu zase nepriatelov, aby odobrili vydavky. A prikazu ne-suverennym politikom z EU aby zvysovali vydavky na zbrojenie. Samozrejme na nakupy picovin made in usa. A europski papalasi vzdy skacu ako sa z washingtonu piskne.

  5. Vplyvní rusi v poslednej dobe dosť často nešťastnou náhodou vypadávajú z okien.

    Rusom na fronte sa prestáva chcieť hrdinsky kapať za cieľe oligarchu v Kremli.

    Bielorusov nie a nie ani za ten svet poslať na front.

    Wagnerovci už bojujú proti Rusom.

    Ukrajinci už o chvíľu za pomoci novej techniky vyhrnú tu zgerbu naspäť za čiaru a bude pokoj. Žiadna dohoda, ktora by akceptovala zabratie cudzich uzemi ruskom nie je akceptovatelna.

  6. A to si este pockame ako zareaguje otec naroda don kadyrov.
    A ako dopadnu pokusy piatich regionov rf o odtrhnutie. Predrbat 90 mlrd dolacov a ziaden chosejn, to uz nasiera aj beznych muzikov.

  7. hlavne by ludia uz neumierali, keby sa rusi vratili do ruska, ale tu je to jedno pisat, pretoze kremel toci 8 argumentov, preco su prave oni to jasne svetlo v temnej dobe a hlupaci tieto myslienky preberaju a dalej vykrikuju 🙂

  8. Strasne sa mi lubi logika miestnych slavianskych dezole, to je logía ktoru neojebes. Proste neposielajt tam zbrane, aby nebola vojna. Ale to, ze ten russky skrcek je troxhu mimo svojich hranic, to je OK. Btw. Sellaci, keby tam bojuje nato s usa proti tej sebranke opitych muzikov so zbranami z 80 – tych rokov, tak uz je davno po vojne. Keby ta krajina, kde je uz dnes lepsie ako zajtra nemala atomovky, tak len polaci by ich zahnali za Ural, len tak. Nato a ani UsA tam neposiela ani moderne zbrane, zdaleka nie tie najmodernejsie. To by boli trochu ine fofry. Cauki dezole, na plaz!

  9. vram 20. februára 2023, 0:24 – este jedna nadavka, alebo vulgarne osocovanie protidiskutujuceho – kohokolvek a v diskusii ste skoncil.

    Dufam, ze som to napisal dostatocne zrozumitelne, ake nie, nechajte si to vysvetlit pricetnej osobe z Vasho okolia, ak tam ovsem nejaku najdete.

  10. To čo napísal vram je akože nadávka ? A hneď vyhrážanie ! Toto je tá demokracia ? Ale keď tu všetci probruselskí neoliberáli útočia a urážajú všetkých naokolo,tak to je akože v poriadku ? Miloš je mi z teba na vracanie ! Nie že svet sa v prdel obracia ale tvoje zmýšľanie sa už obrátilo !

  11. Anonym 20. februára 2023, 1:53 – mne je na zvracanie z Teba. Znovu konstatovanie bez POZNANIA faktov.
    Mas na mna tel a nestalo sa, ze by som Ti nedvihol ani v noci. Ked nechces byt za obecneho debila, pytaj sa.

    Okrem toho, odkaz je urceny autorovi, ktory z poslednych asi troch desiatok prispevkov priamo vulgarnu, vyslovene oplzlu nadavku NEpouzil iba v dvoch.

    Si smutny traged a svet v prdel obracaju ludia, ako Ty.

  12. V Bieorusku a Rusku vicina vrah. Vihadzuje ludi s okna a nuty ich k samovrazde!!!!

    Zas USA zasahuje do politiki inich kajin!!!
    Pitam sa dokedi?!!!

    Podme na pochod za mier!!!

  13. Anonym 20. februára 2023, 11:24 hlupáčik a vieš vôbec kde je ten fašizmus ??? 14 000 mŕtvych rusky hovoriacich detí a žien na Donbase (od roku 2014)- to je fašizmus …. hákovými krížmi potetovaný zajatci z Azovstalu – to sú fašisti ….

  14. Rus zabíja ruskojazyčné deti, ženy, starcov na Donbase, Luhansku, ničí ich majetok, rus úplne rozstrielal domy, nemocnice a školy ruzkojazyčného obyvateľstva na Donbase a Luhansku, rus vyhnal ruzkojazyčné obyvateľstvo zo svojích domov na Donbase a v Luhansku a zničil ich životy.

  15. Prezident Biden privítal do Kyjeva vyjadriť podporu a prisľúbiť pomoc ukrajinskému ľudu. A fašistu v Kremli a jeho prisluhovačov na Slovensku môže aj rozdrapiť.

  16. On dokazy neda. Ide podla manualu ruskej propagandy.

    Aj Harabina sa pytali ze kde je tolko utecencov na Slovensku a odpoved klamaea bola : chodte si ich najist a spocitat

  17. Lubo 19. februára 2023, 22:58
    To si píš že Poliaci by im radi všetko zrátali. Aj Katyň, aj zostrelenie lietadla s ich politikmi v Smolensku v r. 2010.

  18. Anonym 20. februára 2023, 12:04
    Nedá ti žiadne dôkazy a pritom je tu k tomu vyzývaný denne. Ešte ti dá otázku, že ktorý štát zabil viac civilov po II. svetovej vojne.

  19. Chlapče, ak chceš vedieť pravdu čo sa vlastne na Ukrajine deje, tak musíš zmeniť médiá, v tých našich prostitútskych médiách sa dozvieš iba pravdu takú ako si želá ujo soroš …..

  20. Anonym 20. februára 2023, 12:26 hlupáčik daj si v Googli: Vojnové zločiny USA, Zločiny USA a podobne ….. A iba debil neuvidí tie milióny vyvraždených ľudí po celom obvode zemegule …. Len v Severnej Amerike od radosti zomrelo 80 000 000 – 120 000 000 indiánov, keď vítali nových američanov ….

  21. Minule som tam tam cital clanok na infovojne kde sa o ruskych vojakoch vyjadrovali priamo v textoch ako „naši vojaci postupuju dopredu…“ . Normalne to tam ti kreteni takto pisu.

    A potom ze Brat za Brata, LSNS niesu vlastizradcovia

  22. Aktuálne tu máme trolujúcich starých komunistov, ačohentizmus, nejaký soroš, stále to isté, lacné,jednoduché.
    RuSSká rozviedka na ambasáde teraz sleduje oblohu nad Lublinom aj s Blahom. Možno ho tam aj pošlú na vyhliadkový let aj s doktorom Ficom.

  23. LSNS niesu vlastizradcovia, LSNS su tupi nebetycni choboti.
    aj tu bol (je?) jeden dement co ich volil a ked sa ho pytali ci pozna ich program, tak ze nie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img