ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Hasiči a horskí záchranári sa včera vrátili z niekoľkodňovej záchrannej misie v Turecku zasiahnutom zemetrasením

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika v nedeľu 12. februára 2023  popoludní pristál špeciál Leteckého útvaru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktorý dopravil na Slovensko 15 členov záchranného tímu hasičov a horských záchranárov a ich psov Bojana, Ajaxa a Hektora niekoľko dní vyhľadávajúcich v ruinách uväznené osoby.

Lietadlo do Turecka odletelo v nedeľu ráno s nákladom humanitárnej pomoci. Ďalšia by mala byť odoslaná v najbližších dňoch.

Slovenskému tímu sa podarilo nájsť 12 živých osôb. Misia záchranárov bola naplánovaná na 7 dní. „Záchranný modul bol úplne sebestačný so špecializáciou na vyhľadávanie živých osôb. Ďakujem veľmi pekne všetkým za nasadenie a som rád, že sa vrátili v bezpečí domov,” povedal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

Ako povedal šéf záchranárskeho modulu Igor Žiak, najťažšia bola zodpovednosť za 15 ľudí. Situácia v 1,7 miliónovom meste Hatay sa v posledných dňoch zhoršovala z hodiny na hodinu, zúfalí ľudia tlačili záchranárov do nezmyselných akcií. Množia sa konflikty a vzhľadom na humanitárnu katastrofu je nevyhnutná prítomnosť armády. „Náš tím bol zložený z 5 horských záchranárov a 10 hasičov, išli do toho dobrovoľne. Majú skúsenosti s takýmito zásahmi, avšak turecká misia bol krst ohňom. Nič, čo sme sa naučili na cvičisku, na tomto bojisku neplatilo, museli sme zabudnúť na všetky štandardné postupy,“  spresnil Igor Žiak. Doplnil, že v Turecku ľudia čakajú, že z trosiek odkryjú mŕtve telá ich blízkych, nemajú čo jesť, nemajú kde spať, v noci im je zima. Nemocnice sú preplnené, aj keď sa vyslobodení ľudia dostanú do nemocnice, nemajú záruku, že ich zachránia.

„Som nesmierne rád, že sa domov vrátili živí a zdraví, a som nesmierne hrdý, že sa im podarilo nájsť v ruinách zničeného mesta 12 osôb,“  povedal poverený predseda vlády Eduard Heger.

Prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek poďakoval za profesionálny záchranársky výkon a poukázal na to, že hasiči a horskí záchranári sú schopní vynikajúcej tímovej práce.

Riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič dodal, že sú to chlapi na správnom mieste a s každým jedným z nich by bez váhania nastúpil do záchrannej akcie.

Minister vnútra Roman Mikulec pripomenul, že do záchranných prác sa Slovenská republika zapojila medzi prvými: „Klobúk dolu pred vami všetkými. Chcem poďakovať aj zamestnancom sekcie krízového riadenia a leteckého útvaru, ktorý promptne zareagovali na požiadavky Turecka.“

Generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová podotkla, že aj táto tragédia mimoriadnych rozmerov dokazuje, aké dôležité je pripravovať zložky štátu na krízy a aké dôležité je byť členom Európskej únie. „Len na základe výmeny informácií s EÚ sme boli schopní vyslať humanitárnu pomoc, identifikovať, čo turecká strana potrebuje,“ dodala Michaela Kaňová s tým, že záchranári okrem profesionálne odvedenej práce dobre reprezentovali našu krajinu.

Pri doručovaní pomoci v Turecku pomáhali  terénnou prácou naši diplomati v Ankare a Bejrúte.

Foto: MV SR/Vladimír Benko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img