ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Prečo v kase obce Šintava chýba skoro 45 000 Eur?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Šintava / Zanedbávanie plnenia si povinností pri správe zvereného majetku volenými funkcionármi v obciach nemá konca kraja.  S verejnými  financiami sa črtá nový problém v Šintave.

Hlavný kontrolór na podnet poslancov OZ vykonal kontrolu plnenia zákona ohľadom tvorby rezervného fondu bytoviek, ktoré má obec vo vlastníctve. Tieto bytovky prenajíma obyvateľom obce za zákonných podmienok. Vykonanou kontrolou kontrolór zistil, že zanedbaním si povinností kompetentnými osobami, v rezervnom fonde chýba necelých  45 000 Euro. Vo veci je zaujímavé, že v minulosti Najvyšší kontrolný úrad pri jednej z bytoviek kontrolu a nezrovnalosti zistil a obci vytkol. V danom čase bol starostom obce Šintava Miroslav Holička. Je viac ako pravdepodobné, že obec NKÚ zaslala list, že vytknuté nedostatky boli odstránené. Teda, že aj výber do fondu opráv bude minimálne od vykonanej kontroly a prijatých opatrení zabezpečený v súlade so zákonom.

Nebol.

Ak by si aspoň od kontroly NKU splnili zákonom stanovené povinnosti kompetentné osoby  vo vzťahu k fondu opráv, obec mohla (a mala mať) k plusu takmer 30 000 Eur.

Poslanci OZ po správe hlavného kontrolóra požiadali o presné vyčíslenie súm, o ktoré nezodpovednosťou kompetentných osôb obec prišla.

Po otázke poslanca OZ adresovanej inak drzej a všetko nemiestne komentujúcej hlavnej ekonómke Tóthovej, zrazu veľmi do reči nebolo. Nuž, keď sa jedná o prúser za tridsať tisíc, je schopná zodpovedná osoba zvaľovať vinu aj na kolegyňu, ktorá na OÚ už nepracuje. Neveríte? Tu je videozáznam odpovede úradníčky Tóthovej:

Myslí si snáď, že sa s kolegyňou Holbíkovou už nestretne?

Okrem chýbajúcich financií na opravy, obyvatelia bývajúci v bytovkách prítomní na rokovaní OZ sa verejne sťažujú aj na „odfláknutie stavby bytovky“. Len pre úplnosť dodávame, že bytovky stavala firma, ktorá podľa NKÚ dostala od obce dokonca viac peňazí, ako si žiadala. Uvedené by sa hodilo ako téma do časopisu Roháč, ktorý žiaľ už nevychádza.

Prečo museli kontrolu navrhovať poslanci OZ a nebola vykonaná starostkou obce Režňákovou? A ako kontroluje a riadi zamestnancov obce starostka, keď nereagovala ani na tak jednoduché vyjadrenie obcou platenej ekonómky? Že by starostka predsa len vedela, že nereagovať je pre ňu „šetrnejšie“?

Obec by pri takto vysokej sume a tak fatálnom zanedbávaní si povinností konkrétnymi volenými funkcionármi a platenými úradníkmi nemala váhať a mala by prípad odovzdať orgánom činným v trestnom konaní. Tam dostane ako ekonómka Tóthová, tak starostka Režňáková a aj exstarosta Holička a asi aj dve bývalé hlavné kontrolórky obce možnosť vysvetľovať príčiny, prečo obec po dlhé roky nedodržiavala zákon !!

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 9. februára 2023, 19:08 – skusim reagovat recou Tvojho kmena – to len aby si porozumel…

    Retard je Tvoja mater a ten, kto Ta splodil. Teda nebud „zufali“ ani Ty sa nelisis.
    Nie je za co.

    A teraz k problematike:

    – nie ja som tentokrat ten sikulka, ale to hlavny kontrolor vo svojej sprave z vykonanej kontroly – aj jeho oznacis za retarda?

    A ta arogantna panicka asi cely zivot zvyknuta robit na urade a pos*ata z vyvodenia zodpovednosti? Neboj sa, zodpovednych za pruser je ich viac. Dalsi za NEodhalenie pruseru a dalsi za NEvykonanie napravy napriek upozorneniu NKU.

    Som zvedavy, ako sa s problemom vysporiadaju poslanci OZ – uz tam jedneho co chcel robit hrube ciary mali a jeho (NE)konanie v pozicii verejneho cinitela este premlcane nie je. Pojdu poslanci v jeho slapajach a „zabudnu“ na zlozeny slub, alebo sa k pruseru postavia tak, ze TO nebude musiet byt rozsirovane aj na NEkonajucich verejnych cinitelov oboznamenych s tym, ze bol poruseny zakon?

  2. Majko za to tie urážky matere by si zaslúžil kvalitne cez tu darmozracsku chrapac, len to by hneď tento dement utekal vyplakavat policajtom.

  3. No, ale ked je tvoja mater retardovana, tak facka Majkovi ju nevylieci. Skus jednu natiahnut jej. Sa hovori, ze blb po rane do hlavy obcas ,,prekukne,,.

  4. Vám tu j*be všetkým… Nadávate si tu na rodiny… Začal hlavný pán redaktor a svorka idiotov sa k nemu hrdo pridala a vyčítate si tu gramatiku… Neprimeraná reakcia pána „redaktora“ je však očividná… Myseľ 10 ročného chlapca ktorý sa nebráni argumentom na osobu ktorá ho urazila ale na jej rodinu… A takýto tu má určovať a presadzovať ľuďom hodnoty ? Ani sa nečudujem že mu už skratovala elektrika v aute pred pár rokmi 🙂 akurát toľko k tomuto…
    SeredOnline – dobrá myšlienka avšak zlý je tu úplne prvý článok skladačky (p. Majko) ale tak isto aj tie všetky ostatné (idioti ktorí sa tu hádajú v komentároch)

  5. Mecenáš 11. februára 2023, 16:56 – moja reakcia je mierna. Cielena, premyslena a evidentne „padla na urodnu podu“.

    Skusim inak – co cakate za reakciu na debila, ktory ma anonymne nazve retardom napriek tomu, ze „len“ citujem z kontroly kontrolora a videozaznamu zo zastupitelstva?

    A to nie je vsetko. Dovetok na uz o necele tri dni. 😉

  6. Pán Majko, vďaka za informovanie o dôležitých veciach v obci. Neviem si predstaviť, ako si účtovníka Tóthová nevšimla, že obci na opravu bytoviek chýba 45.000eur. Nechcem si ani predstaviť, ako potom vyzerajú ostatné veci v účtovníctve obce.

  7. Pani starostka sa právom môže triasť, lebo v tom čase bola poslankyňa a potom už 4 roky starostka. A nekonala ani vtedy, ani teraz. A ešte má na rováši toho viac. Ale príde na psa mráz. Jednoducho ona na post starostu obce nepatrí. Toto je omyl storočia. A tá jej arogancia. Len si Šintavania vypočujte video zo zastupiteľstva z 13.2.2023, stačí tak 35 minút pred koncom. Nás poplatníkov oberá o peniaze. Fuj..

  8. Noo, vypočula som si to zastupiteľstvo, iná majsterka. Ako sa hovorí sláva stúpla Sláve do hlavy. A potom sa čudujme politikom vyššie, má to dobre odkukané.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img