ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

ANKETA: „Len“ zvyšovanie cien energií by domácnosti na kolená nezložilo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

No kombinácia výrazného zvýšenia energií, nákladov na vykurovanie nehnuteľností, výrazne zdražovanie potravín, vysoká cena benzínu a nafty, zvyšovanie cien oblečenia, ale aj poplatkov v školách pre deti, obedov a to aj bežného menu v reštauráciách a vlastne všetkých výdavkov, môže mnohé rodiny dostať do dlhodobo neriešiteľnej situácie.

Následne výrazné zvýšenie úrokových sadzieb na hypotékach ktorými sú mnohé mladé rodiny pravidelnými mesačnými splátkami úverov zaťažené aj na  35 rokov, teda v nie málo prípadoch vlastne do sedemdesiat rokov fyzického veku, zúfalstvo u mnohých rodín s našponovaným rozpočtom naozaj skôr či neskôr môže stáť zdravý rozum. A nemusí pomôcť ani utešovanie sa, že v prípade potreby úverom zaťaženú nehnuteľnosť výhodne predajú. Kríza a nedostatok peňazí medzi občanmi, totiž pomerne zákonite spôsobí zníženie cien nehnuteľností a tak sa kľudne môže stať, že po napríklad piatich rokoch poctivého splácania úveru banke, nehnuteľnosť bude mať trhovú hodnotu nižšiu, ako je zostatok úveru. A to v kombinácii s prípadnou stratou zamestnania, nedajbože úrazom či chorobou niekoho z rodiny a tým vypadnutým príjmom,  môže byť rovno na šľaktrafenie.

Dnes je potrebné povedať na rovinu, že nik síce nevie čo, no každý tuší, že niečo podstatné sa musí stať. A to nie len na Slovensku a v Čechách, ale vlastne v celej Európe, ak nie v celom civilizovanom svete.

Ľudia, rodiny, firmy, mnohé mestá a dediny a vlastne celé štáty sú zadĺžené, na dlh žijú už teraz a žiaľ vedia, že aj v budúcnosti ich nečaká nič iné, ako ďalšie zadlžovanie sa. Dokedy je toto možné?

Keby boli meny štátov kryté ako v minulosti zlatom a inými aktívami národných bánk, niečo takéto by možné v podstate nebolo. Nie zo srandy štáty od takéhoto štandardu ustúpili. Tlačenie peňazí podľa potreby a ich nešetrné míňanie sa stalo štandardom a vlastne jediní kto reálne hodnoty skutočne vytvára, sú pracujúci občania. Ale pozor, skutočne pracujúci a tí sa postupne tak isto míňajú.

Na ľudí sa denne hrnú negatívne informácie – aj toto je vlastne negatívna prognóza do budúcnosti, no písať pozitívne o tejto téme by znamenalo klamať seba aj čitateľov.

Kde je cesta? Radikálne šetrenie štátu, miest a obcí. Okamžité odbúranie dnes nepredstaviteľného množstva byrokracie a drastické zníženie počtu zamestnancov platených z daní občanov. Ale o tom nabudúce.

Miloš Majko

Aj dnes tu máme pre vás ANKETU, v ktorej sa máte možnosť vyjadriť k aktuálnej situácii a tomu, ako to vidíte v najbližšej dobe u nás na Slovensku. Vyjadrite sa hlasovaním, ale aj v diskusii.

Ďakujeme.

[democracy id=“14″]

 

Téme sme sa venovali aj v týchto materiáloch:

Bežní ľudia už v problémoch sú, len to niektorí ešte naplno nepociťujú

Väčšina ľudí už problémy cíti. A to znovu idú hore úrokové sadzby na hypotékach.

Ľudí s tragickými osudmi pribúda. A bude horšie

Štát musí (konečne) začať šetriť

Ľudí s tragickými osudmi pribúda. A bude horšie

Je potrebné konečne konať systematicky. Pomôcť sociálne slabým je dnes už málo.

Máme vážny problém – neistota a obavy z budúcnosti. A stále nám štátom platení ľudia hovoria, kde máme šetriť

Nie na ochranu životného prostredia, ale na spaľovanie všetkého, čo dá teplo sa treba pripraviť

Vašou povinnosťou je služba občanom a štátu

Táto vláda má k dispozícií také obrovské finančné zdroje, ktorými žiadna vláda predtým nedisponovala.

Štát by mal rozdávať až vtedy, keď mu podnikatelia peniaze vyprodukujú

Prázdniny si ľudia ešte ako tak užijú. No jeseň, zima a jar budú náročné

Majú politici vládnej koalície pocit, že riadenie štátu je hrou na škôlkárskom pieskovisku?

Pomáhať najslabším je dnes už málo. Pomoc už potrebuje aj stredná trieda.

“Odkryl sa taký prípad monštróznej korupcie v našom štáte, ktorý nemá obdoby. Toto je megastroj obrovskej korupcie. Neskutočné. Niečo neuveriteľné ako to fungovalo, a to už od roku 2006.”

Boj o nastolenie spravodlivosti, potrestanie vinníkov, ktorí ukradli a sprivatizovali štát, nekončí.

“Ľudovo povedané, ľudia sú v pr*deli, len to ešte nevedia…” No už to začínajú tušiť

Na SŠHR dochádzalo k masívnemu rozkrádaniu majetku a finančných prostriedkov daňových poplatníkov SR.

Ceny pohonných hmôt prudko stúpajú

Ceny dreva a výrobkov stúpajú. Ako je možné, že ešte nie je zakázaný jeho export?

Bohatí teda chudobnejú, stredná trieda sa vytráca a väčšina ľudí začína výrazne šetriť. Podnikatelia idú do kolien…

Bežní ľudia už v problémoch sú, len to niektorí ešte naplno nepociťujú

Nevolil som súčasnú politickú garnitúru preto, aby sviňa štátneho tajomníka občanov stála 4500 Eur !!

Účinnú prevenciu sme premeškali a dobré riešenia sa minuli. Zostali len zlé a ešte horšie.

Netuším dôvody, no vidím následky

Podnikateľský sektor padá na kolená a bude horšie

Úradníci mali umožniť podvod možno až vo výške 24 mil. Eur

Prichádza pre občanov a štát nevyhnutná očista Policajného zboru. Konečne !

Závratné zvyšovanie cien ľudí prinúti maximálne šetriť. Niektorí skončia na ulici.

“Ak policajta nezaplatí štát, rada to urobí mafia” – avizovali policajti na protestoch už 15 rokov dozadu…

Dlhú dobu sme mali akceptovať, že sa “skutok nestal”. Na čo si ešte máme zvykať?

Keď nevymenia noví starých, onedlho vymenia starí nových…

PRAVDA publikovala pravdu. My ju zverejňujeme dávno…

Zdražovanie tovarov po korone dosahuje závratné rozmery

Občianske protesty sa pravdepodobne rozšíria v jesenných mesiacoch

Kto to v NR SR vlastne v mene občanov – voličov hlasuje?

“Vláda má riešiť problémy občanov a nie občania problémy vlády.”

Vyšetrovanie zločinov nezvládajú obvinení, ani štátom vytvorený systém

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. ja sa teda nehanbím priznať že teraz vstávam do roboty a makám celý život.úver máme ešte na osemnásť rokov a keď si zlomím nohu tak asi dôjdeme o byt.je to ako u otrokov.bojím sa čo bude

  2. To si skor neuviedol spravne udaje pri ziadani hypoteky, alebo sa neriadis zakladnymi pravidlami financnej gramotnosti. Ak mas tak vysoke splatky na hypoteke tak zdvihni rit, chod do banky a dohodni sa na znizeni, resp. nejakom rieseni.
    Vacsina ludi je bohuzial na SK totalne nemtavych co sa tyka financii. Cakaju kym dojde k najhorsiemu a az vtedy kontaktuju banku. Ked minas na ucty viac ako polovicu rodinneho prijmu tak treba s tym nieco robit, inak budes cel zivot len v dlhoch a bude sa to zhorsovat. Vacsina slovakov sa totiz nevie zariadit a zije „nad pomery“. Nevieme si spocitat co nas kolko stoji, aka pozicka je na co vyhodna a podobne…

  3. A bude horsie, uroky budu rast, inflacia nadlho vysoka, rast platov nebude kopirovat vysku inflacie, mate sa dlznici na co tesit….ale vsak v novembri sa preda najviac spotrebnych uverov, ach jaj, treba sa ukazat na facebooku s darcekmi na vianoce.

  4. Presne ako píšeš. Ľudia sú hlúpi. Podľa mňa nie je hanba priznať si, že si niečo nemôžem dovoliť. Ale tak dovolenka nasilu pri mori a fotečka pri stromčeku, to musí byť. 😂

  5. Za toto ludia strngali tak nech si to vychutnaju!Zlaty komunisty.Byty zadarmo a postavil kto chcel.Pozry te sa na tie ceny teraz.Vsak mladi odtialto utecu vsetci…

  6. byty „zadarmo“ je najväčšie klamstvo. Upísať sa na 20 rokov jednej fabrike bez nároku na zmenu ak by si nebol spokojný je fakt výhra. Jedina super vec bola že byty boli celkom lacné. Ale inak teraz sa máme určite lepšie.

  7. Hovori sa tomu tzv. „spomienkovy optimizmus“, teda „diagnoza“ bola identifikovana a pomenovana uz davnejsie.

    Nie, nevycitam nikomu prijemne spomienky na socializmus, po urcitej stranke ich mam aj ja. Boli sme mladi, aj zdravie sluzilo a kosti nevrzgali. Na styridsiatnikov sme sa pozerali ako na starcov neveriac, ze nimi budeme aj my. A dnes mame cez patdesiat, kosti zacinaju vrzgat, dobre uz bolo a neistota.

    Ano, zdravioe a neistota ludi desi. Pochopitelne, len dnes je dovod odlisny.

    Ked za sociku sme vlastne nic nemali, nehrozilo, ze o nieco prideme. Dnes ludia obetuju snad cokolvkek, okrem svojho mobilu a internetu. Keby vypli FB tak na tri ci styri dni, asi by niektori jedinci zacali pachat samovrazdy…

    Ale vazne – socializmus mal niekolko „vyhod“, no mam zato, ze vyrazne prevysuju nevyhody.

    Problem nevidim ani tak v kapitalizme ako takom, aj ked uz dlhsie hovorim, ze by sa mal preorientovavat na nejaku verziu levelu „kamitalizmus s ludskou tvarou“, alebo pod., ale v nenazratosti jedincov, ktori nikdy nebudu mat dost. Mnozstvo pozemkov, domov, aut, satov, topanok, dovolenky hlavne tam, kde to zavana luxusom a hlavne denne aspon dve desiatky selficok pri drinku s popisom, kde chuti neopakovatelne. A malou poznamockou o hodnote takeho excesu.

    Niektori ludia uz nevedia nielen co je moralka a etika, ale uz ani co je skromnost a tak to nasledne vyzera. A mnoho ostatnych sa „len“ chce podobat nechapajuc, ze to nejde. Ked ma niekto fakt vela, iny musi mat vazne malo. Ekonomiku neoklameme. Jedine tak virtualnymi peniazmi a dnes uz niektori skutocne len cislami, s ktorymi si nakoniec mozno budu moct tak vytriet zadok.

    No a na zaver – aj tak je dolezite, co clovek vidi, zazije a teda vie, co po nom pre ostatnych zostane, pretoze do hrobu kazdy z nas pojde len v jednom obleku a v topankach na jedno pouzitie…

    Niektorym dobru noc a inym dobre rano a prijemny den.

  8. Mame sa lepsie???ako kto…chodte robit do sedity alebo do niektoreho zo super skladov v Seredi.S tej vyplaty vam nedaju hypoteku!!!Ludia by sa racej upisali jednej firme a dostali byvanie ako zit v neistote ze zajtra som bezdomovec.

  9. Vsak lebo MUSIS vlastnit nehnutelnost, ze? Alebo MUSIS vlastnit nehnutelnost v meste kde robis. Preco nejdes par km mimo Sered a kupis o polovicu lacnejsie? Nechce sa ti dochadzat? Tak si najdi ine mesto, iny kraj….
    Toto milujem na slovakoch, stazuju sa na hladove doliny, ale naco v nich ziju? Stazuju sa ze zarabaju malo, ale chceli by mat robotu za „humnom“, zarabat tisice a platit 150eur na uctoch. Kedy pochopime, ze to takto NEFUNGUJE nikde?

  10. Ved za tych squelych a stedrych komunistov boli tyzdnovky (ak viete co to je) uplne normalne.
    predpokladam, ze viac ako polovica ludi vtedy za pracou cestovala.
    to az teraz, ked nam vladnu „darebaci“, ktori neusli cez nasim hrdinom strazenu ciaru sa nikomu nechce.

  11. spomeniem ešte jeden paradox za komunistov/mládežníci nepochopia:-D
    Dnes každý kto má peniaze a je „v balíku“,má potrebu sa ukazovať-drahé autá,vily,dovolenky…za komunistov určité skupiny ľudí čo prišli k prachom „nekalým spôsobom“mäsiari,pumpári,veksláci vymýšľali spôsoby ako peniaze utajiť,resp.keď už ukázali že ich majú,hľadali spôsob ako k nim prišli-napr.fungovali kšefty s výhernými tiketmi v športke alebo výhernými lósmi,keď zaklopali na dvere súdruhovia z hospodárskej kriminálky,tak pánko ukázal že zrovna mal šťastie a vyhral prvú cenu v športke:-D

  12. Ludkovia.Ja zarabam nadstandart.Ale povec te mi.Naco su nam tu potom tie super firmy ked clovek stej vyplaty nema sancu normalne zit?Ako kazdy nemoze bit manazer ale to neznamena ze ma robit otroka za almuznu!Ale pri vasom zmyslani to tu lepsie nikdy nebude…dochadzat za pracou?Sa pozry co stoja phm.Tu je system nadstaveny len pre oje.avacov

  13. Moj pekny.Za nasich cias ked si nevedel gramatiku tak ti ucitel povedal ze si .ebnuty.Teraz su nato odborne vyrazy disgrafia.Ja mam gramatiku u….v svojej praci ju nepotrebujem.A ano pisal som si ho sam a zobrali ma na zaklade skusenosti a nie gramatiky.A teraz mi ti napis naco su nam tu sklady plne srbov?A platy na zaplakanie…trh vsetko vyriesi len to nejak nefunguje panove

  14. Tie tvoje odpovede🤣 taka matovicova klasika…nemam odpoved tak trepnem sprostost.No daj ti logika.Naco su nam tu sklady ked v nich robia srby?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img