ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Tak ako, bola chodkyňa zrazená na priechode, alebo v jeho blízkosti?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď /  Minimálne v posledných šiestich rokoch prinášame sústavne správy o tragických dopravných nehodách v Seredi, ku ktorým dochádza – a to je zvláštne, až veľmi často na priechodoch pre chodcov.  Určite si spomíname na nehody neďaleko Kauflandu, na svetelnej križovatke a na nehodu, ku ktorej došlo v piatok minulý týždeň rovnako na Cukrovarskej ulici.

O nehode sme písali tu:

Ranná nehoda v Seredi na priechode pre chodcov

Stanovisko PZ SR ku kolízii osobného auta s chodkyňou je nasledovné:

„Seredská polícia bola dnes ráno privolaná k zrážke osobného auta a chodkyne. 78 ročná chodkyňa mala prechádzať cez cestu v blízkosti priechodu pre chodcov, keď ju autom zachytil 79 ročný vodič.

Staršia pani bola preventívne privolanými záchranármi prevezená na vyšetrenie do nemocnice. Našťastie však pri zrážke neutrpela zranenia a bola jednorazovo ošetrená. Policajti alkohol u účastníkov nehody nezistili. Polícia vec eviduje ako škodovú udalosť„.

Videozáznam bezpečnostnej kamery ukazuje toto:

Každý rodič, starí rodičia, či učitelia prirodzene deťom od útleho detstva vštepujú, že cez cestu je potrebné prechádzať cez priechod pre chodcov. A tak sme kľudní, že naše deti idúce do a zo školy, na krúžky, či za kamarátmi, sú pri prechádzaní po priechode pre chodcov v bezpečí.

Nemýlime sa a nežijeme vo falošnej viere v bezpečnosť chodcov na priechodoch pre chodcov?

Len udalosti v meste za dva dni hovoria o inom. V piatok zrazil vodič priamo na priechode (?) pre chodcov chodkyňu, zo soboty na nedeľu v noci iný vodič predbiehal iné idúce auto v protismere a to priamo na priechode pre chodcov ešte aj okolo ostrovčeka. Následne svojou bezohľadnou jazdou priamo ohrozil osádku auta idúceho v protismere. V tomto prípade čelnej zrážke a tak fatálnym následkom zabránilo vlastne len venovanie sa jazde a duchaprítomnosť na živote ohrozenej vodičky vezúcej vedľa seba dieťa.

O arogantnej jazde vodiča cez centrum mesta sme písali tu:

To, že jazdíte opatrne, neznamená, že vás uprostred mesta nemôže zabiť arogantný tvor presvedčený o svojej nesmrteľnosti – VIDEO

Dokedy budeme riešiť „len“ následky takýchto nehôd a dokedy sa budeme musieť báť chodiť už aj po priechodoch pre chodcov v centre mesta? A vidiac následky havárií dokonca aj po chodníkoch?

Nezlyháva predsa len prevencia a v konkrétnych prípadoch aj polícia, resp. konkrétni policajti následne vyšetrujúci konkrétne udalosti na cestách?

Verejná výzva vodičom: jazdite tak, aby ste pre ušetrené sekundy nemuseli po zbytok života ľutovať svojho konania hľadiac na hroby vašich obetí, alebo na ľudí, ktorých ste bezohľadnou jazdou na celý život zmrzačili !

Verejná výzva chodcom: uvedomte si, že aj v prípade kedy máte prednosť, auto idúce určitou rýchlosťou, na zastavenie potrebuje určitú dráhu a teda čas. Vstupujte na vozovku až v momente, kedy ste si istí, že vás vodič registruje že pri prechádzaní budete v bezpečí !

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Výborná práca novín a ja som si už myslel,že pán Majko nadŕža policajtom.Čo bol ten policajt slepí?Tá chuderka babička išla pekne po prechode a je podľa neho asi za vinnú?

  2. Tu je krásne vidieť, prečo by starší ľudia, vodiči mali povinne, okrem lekárskej prehliadky, absolvovať aj psychotesty..
    Mal neuveriteľne spomalený redakčný čas.
    Ešte keby na to aj šlapol, stihol by ju obísť, keď ju nejakým zázrakom nevidel. Inak, vzhľadom na pomalú chôdzu babky mal fúru času ju vidieť a bez toho, aby vôbec zastavoval, mohol len pribrzdiť.

  3. 79 rocny dedo za volantom minimalne 33-rocneho crepu. Ani jedno ani druhe nema co hladat v normalnej premavke. A tipujem ze policajt sa ulutostil nad deduskom aby ho nemusel hnat pred prokuratora tak mu dal, ze to bolo mimo prechodu, vsak babke sa nic nestalo…
    Slovensko.

  4. Chodci si koleduju o zrazenie 🌧️

    Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

    Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú.

    Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo.
    Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.

    Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

    Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým najmä za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku; to neplatí pre osoby, ktoré sa pohybujú po krajnici alebo po okraji vozovky na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, ktoré sa môžu pohybovať len v rade za sebou. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

  5. Ja prechadzam cez cestu tak, ze cakam az prejdu vsetky auta, potom dlho nacuvam, ci sa nejake auto neblizi a ked je vzduch cisty, prebehujem cez cestu tak rychlo ako sa len da. Potom sa v bezpeci vydychavam.

  6. A keby mám ako 78 ročný elektromobil a zrazím dáku nánu na prechode tak je to ok?

    Jednoznačná pravda je že vodiči v pokročilom veku by mali povinne chodiť lekárovi a keď mu dá lekár povolenie zodpovedný by mal byť on do obdobia aspoň 3 mes po lekárskej prehliadke… nuž pravdepodobne ale pade do vačku a papier znesie

  7. Chodec, ktorý chce prejsť cez cestu po prechode pre chodcov, podľa Lenky musí čakať na ďalších, aby vytvorili skupinu. Sám prejsť nesmie. Uznávam, že ako chodci, tak aj vodiči sa mnohí správajú nezodpovedne. Prečo, keď chce niekam prísť na nejaký určený čas, prepáčte, nezdvihne zadok a nejde o niekoľko minút skôr? Potom sa ponáhľajú a letia ako zmyslov zbavení, nehľadiac na to, čo môžu spôsobiť. Moje heslo je: že radšej neskoro, ako nikdy.

  8. Lenka pozri si ešte raz video…
    Tá babička bola na prechode , keď ten dedko ešte ani nebol na kamere…zrazil ju na druhej strane prechodu,tá babička išla pomaly,musel ju vidieť,dobré ďaleko,ak by dával pozor

  9. Keby mal dedko elektromobil tak ten by zabrzdil sám aj bez dedka. Čím ale nespochybňujem že dedko by už nemal šoférovať lebo na to proste nemá…

  10. Ale na fotke he vidno že dedko sa snažil a brzdové svetlá svietili ako svetlomety na štadióne… nána na prechode mohla pridať zatiaľ čo dedko sa snažil brzdiť…

    Na zalver pre elektromobilistu- myslíš že elektromobil by zabrzdil v zimnom počasí aj sám? Už máme dosť tých vašich vychytávok ládi hrušky, ten dedko jazdí podctivé železo ktoré sa dá opraviť šrobovákom a blickami nepotrebuje pc a harward…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img