ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Kanoista roka 2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Miroslav Košírer / Bratislava /  Rýchlostná kanoistka Bianka Sidová a vodný slalomár Alexander Slafkovský sú najlepší športovci Slovenskej kanoistiky za rok 2022.

Výsledky ankety slávnostne vyhlásili 31.1.20221 v priestoroch Vodárenského múzea  na Devínskej ceste. Bianka Sidová k titulu juniorskej majsterky sveta na kilometrovej trati si pridala striebro na 500 m a spolu s Rékou Bugárovou získala kov rovnakého lesku aj na 200 m. Slafkovský v uplynulej sezóne triumfoval na podujatí Svetového pohára v slovinskom Tacene. Skvelú formu zužitkoval aj na MS v nemeckom Augsburgu, kde získal striebro v individuálnej aj tímovej súťaži. Slafkovský si zároveň prevzal ocenenie pre Kanoistu roka 2022.  Kajakárom roka na hladkej vode sa stal Denis Myšák, ktorý spoločne sa Samuelom Balážom, Csabom Zalkom a Adamom Botekom vybojoval striebro v K4 na 500 m na multišportových ME v Mníchove. Na MS v kanadskom Dartmouthe skončila slovenská K4 na štvrtom mieste. Kajakárkou roka je Lisa Maria Gamsjägerová, ktorá získala bronz v K1 na 500 m na ME do 23 rokov v Belehrade.

Kajakárom roka na divokej vode je Jakub Grigar, Kajakárkou roka Eliška Mintálová – zlatá medailistka z ME v Liptovskom Mikuláši i MS do 23 rokov v talianskej Ivrei. Titul najlepšieho kanoistu na hladkej vode patrí Matejovi Rusnákovi a Laure Öriovej. Kanoistkou roka medzi slalomárkami je Zuzana Paňková – členka zlatej hliadky 3xC1 z MS v Liptovskom Mikuláši. Za Juniorov roka vyhlásili Sidovú a Paňkovú. Tréneri roka sú rovnako ako vlani Stanislav Gejdoš (slalom) a Andrej Wiebauer (rýchlosť). Za najlepších trénerov mládeže vyhlásili Petra Murcka a Eugena Hontiho. Za Výkon roka medzi slalomármi označili štyri medaily Paňkovej z MSJ v Ivrei. Medzi rýchlostnými kanoistami získal toto ocenenie strieborný štvorkajak na 500 m z ME v Mníchove v zložení Baláž, Myšák, Zalka, Botek. Rozhodcami roka sú Lucia Záhorská (slalom) a Martin Bielik (rýchlosť). Najlepším športovcom v neolympijských disciplínach je Katarína Kopúnová (C1), ktorá vo vodnom zjazde nenašla premožiteľku na podujatí Svetového pohára v Celje.

Do Siene slávy vstúpili Attila Szabó a Vojtech Potočný. Szabó je jeden z najúspešnejších pretekárov v histórii slovenskej i česko-slovenskej rýchlostnej kanoistiky. Na MS vybojoval štyri medaily, prvé cenné kovy priviezol z MS 1987 v nemeckom Duisburgu. V roku 1989 v bulharskom Plovdive získal titul majstra sveta na 10 km. V tom istom roku ho vyhlásili za najlepšieho športovca Československa. Szabó získal prvú medailu pre slovenskú kanoistiku v ére samostatnosti. Ceny za celoživotný prínos udelili Istvánovi Székelymu a in memoriam Ľuborovi Štarkovi.

 

Foto: Miroslav Košírer

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img