ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Nová hlava Českej republiky: Petr Pavel

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Česká republika si dnes zvolila nového prezidenta. Stal sa ním Petr Pavel, armádny generál.

Kto je nový český prezident Petr Pavel ?

Arm. gen. v. v. Ing. Petr Pavel, M.A. (* 1. november 1961, Planá) je český vojak, generál Armády Českej republiky vo výslužbe, bývalý predseda vojenského výboru Organizácie Severoatlantickej zmluvy medzi rokmi 20152018 (ako prvý predseda z krajín bývalej Varšavskej zmluvy) a bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky – najvyšší vojenský predstaviteľ Armády Českej republiky medzi rokmi 20122015. V roku 2022 kandiduje na funkciu prezidenta ČR vo voľbách v roku 2023.V roku 2023 Vyhral Prezidentské Volby.

Vzdelanie

Po absolvovaní Vojenského gymnázia Jána Žižku z Trocnova v Opave pokračoval v štúdiu na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškove, ktorú ukončil v roku 1983. Následne sa v rokoch 1988 až 1991 vzdelával na Vojenskej akadémii Antonína Zápotockého v Brne a potom aj na študijných pobytoch na štábnej škole v Camberley, na Kráľovskej akadémii obranných štúdií a na King’s College London, kde vyštudoval medzinárodné vzťahy.[1]

Vojenská kariéra

Po absolutóriu začínal u výsadkového vojska. V roku 1985 vstúpil do Komunistickej strany Československa, ktorej členom zostal až do decembra 1989.[2] V 90. rokoch pracoval v armádnej spravodajskej službe Vojenskom spravodajstve. V januári 1993 sa vyznamenal v mierových misiách UNPROFORu. Jeho jednotka bola vyslaná, aby zachránila odrezaných francúzskych vojakov, ktorí boli vo vojnovej zóne medzi Srbmi a Chorvátmi. Vďaka tejto akcii si Petr Pavel získal rešpekt a uznanie aj vo Francúzsku. V rokoch 2002 – 2007 bol postupne veliteľom špecializovaných síl, zástupcom veliteľa spoločných síl a zástupcom riaditeľa sekcie ministerstva obrany.

Od júla 2011 do júna 2012 bol zástupcom náčelníka generálneho štábu Vlastimila Picka, ktorého 1. júla 2012 vo funkcii vystriedal. Do funkcie bol menovaný prezidentom republiky Václavom Klausom 29. júna 2012.[3]

Zahraničné misie

2010/2011: zástupca na hlavnom veliteľstve spojeneckých vojsk v Európe, Belgicko[1]

 

Vojenské hodnosti

Vyznamenania

  • Rad záslužnej légie (USA) – komandér (2018)
  • Medaila Za službu v ozbrojených silách Českej republiky – I. stupňa – XX[7]
  • Medaila Armády Českej republiky – III. – I. stupňa [8]
  • Záslužný kríž ministra obrany Českej republiky – III. a II. stupňa [9]
  • Medaila ministra obrany ČR Za službu v zahraničí – KUVAJT III. stupňa [10]
  • Medaila ministra obrany ČR Za službu v zahraničí – BOJOVÁ MISIA III. stupňa [11]
  • Čestný pamätný odznak Za službu mieru[12]
  • Medaila Za hrdinstvo (1995)[13]
  • Kríž obrany štátu (2018)[14]
  • Kríž za vojenskú chrabrosť (Francúzsko) – s bronzovou hviezdou (1995)
  • Rad čestnej légie (Francúzsko) – dôstojník (2012) [15]
  • Čestný odznak Ministerstva obrany „Svätý Juraj“ (Bulharsko) – I. stupňa (2017) [16]
  • Rad koruny (Belgicko) – veľkokríž (2018)ň

 

zdroj: wikipedia.org

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Volbi boli urcite smanipilovane.
    To zaz liberari tahaly za nitki.

    Mi co mame 3 roki ucnovki vjeme ze ze nas vtjiahne do vojni viprovokuje nevyneho putina abi cesko denacifikoal

  2. Obcania Ceskej repobliky preukazali 70 % ucastou vo volbach prezidenta ze k svojej zemi maju zodpovedny vztah. Na Slovensku ostava 70% volicov doma. Rozparcelovaniu SR uz nic nebrani!

  3. Proti komu by povolali? Rakusania nas napadnu?
    Ved Rusko je mudre Rusko je Vyspele a Slovan na slovana nezautoci… netreba sa bat a vypisovat vynimky z nabozenskych dovodov

    Dezolati budte v tych fantazmagoriach aspon konzistentní

  4. Vladolf 28. januára 2023, 20:34 – na ria ru som dnes cital ruSSku propagandu, ma teraz v Rusku a na Ukrajine na programe sirit, ze Polsko planuje napadnut Ukrajinu a zabrat uzemie. Zmenili (po 309 krat) narativ dovodu napadnutia Ukrajiny, uz to neni “ochrana” ruskojazycnych Ukrajincov, ani demilitarizacia a denacifikacia, ale ochrana pred napadnutim Polskom.
    Pre dezolatov na SVK nezostal cas na vytvorenie prokremelskeho manualu.

  5. Čo zaspali v Kremli? Už dávno mali byť rozposlané inštrukcie na volby v ČR. Blaha spí? Kde je Chmelár?

  6. komunisticky hulibrk,co rychlo prezliekol kabat,dalsi vojnovy stvac,co sa ide aj s picutovou poklonit pekne podla us not zelenskemu narkomanovi.

  7. Ano tzv „denacifikacia“ na ukrajine…ako ked podla novodobeho Goebelsa : Lavrova idu bojovat proti pluku azov a vramci vymeny zajatcov ich prepustia.

    Takto sa „denacifikacia“ nerobi do psej matere!

  8. Blahozelam! Omnoho lepsi a hlavne slusnejsi kandidat ako Babis – oligarch a populista, dobre ste si zvolili Cesi. A odkaz pre dezolatov, proputtler a antivaxerov, my sme stale hrdi na nasu pani prezidentku.

  9. Voľba bola o menšom zle. Ak sa do druhého kola dostanú bývalý ŠTBák a bývalý komunistický rozviedčik, nie je veľa dôvodov na radosť. Som síce naklonený k Pavlovi tak 55:45 v neprospech Babiša, ale zas také veľký dôvod na eufóriu to nie je, keď majú ľudia vyše 30 rokov po revolúcii vyberať medzi komunistom a komunistom. Je to hanba.

  10. Je zaujimave, ze spolocensky vyvoj za uplynulych 30 rokov v Cesku nevytvoril ziadne osobnosti, ktorym by ludia na poste ceskeho prezidenta verili viac, nez dvom byvalym aktivnym clenom Komunistickej strany Ceskoslovenska. 30 rokov budovania kapitalizmu a prezidentom je prezleceny komunista.

  11. profesionalny vojak, ktory sluzil tak 3 roky pod komancmi a ma pomaly najvyssie previerky nato je isto komunisticky hulibrt, ne ako Babis, co spolupracoval s stb a vysvihol sa privatizaciou 😀

  12. Slovan nezautočil na slovana až na to že ukroši sú len použitý na to aby neboli straty vojakov nato/us a zároveň ich obetovali na záujmy západu na čele s nosatým porno hercom

  13. Info , ako ti mam verit ked nevies ani gramatiku rodneho jazyka…. Si snad rusky agent?

    Takze Rusko nezautocilo na Ukrajinu ale nevinneho Putlera svojou existenciou dohnali k takemuto kroku.

    Ked si vypytam zdroj tvojich tvrdeni, posles mi sracky z infovojny? Alebo mi povies ze si to myslis a mysel dezoláta je neomylna?

  14. Už sa ukazujú charaktery. Akoby zagratulovať inému víťazovi bolo potupné. Politická kultúra na úrovni…

    Pavel je nadšený z Čaputovej
    Podľa jeho slov Čaputová počítala aj s možnosťou, že voľby vyhrá expremiér ČR Andrej Babiš. „V tom prípade by to mala ako taký inkognito výlet do Prahy,“ dodal. Zároveň nepredpokladá, že by v prípade opačného výsledku zamierila do štábu k Babišovi. Týmito slovami tak poprel vyjadrenie dosluhujúceho prezidenta ČR Miloša Zemana. Ten totiž v sobotu povedal, že verí, že by prezidentka SR išla zagratulovať aj Babišovi.

  15. Čaputová by išla gratulovať aj keby sa prezidentom ČR stal Bašta, Janeček, Fischer, Zima, Hilšer, Středula, Březinal, Diviš, Rohanová a Nerudová.

  16. Bratia Česi, ste rovnako „múdry“ako my, ak máte dve varianty vyberiete si tú horšiu …. no nič – úprimnú sústrasť ……

  17. Keďže sa vyberať dalo len z toho čo bolo k dispozícii, asi bude treba počkať, kým generácia komunistov, prezlečených komunistov, eštébákov, komunistických rozviedčikov a iných predstaviteľov spred r. 1989 jednoducho vymrie. Čo už, keď sa národ s nimi nevie vysporiadať inak.

  18. Vladolf 29. januára 2023, 20:24

    Asi si v krčmách tohto razenia častý návštevník, keď to tak poznáš. Len daj pozor, aby sa ti to nevymklo z rúk. V Záluží hádam majú pre ten prípad voľné kapacity.

  19. Vcera som kdesi zachytil ako konspiratori vypisuju, ze tych vitaznych 58% co dostal Pavel, ani tych 58% co mala Caputova a tiez aj Macron co mal 58% vo volbach jednoducho nemoze byt nahoda (+- desatiny) 🙂 Jedna sa vraj o celosvetove sprisahanie, ktore uz ani elita nezakryva a ze my ovce-inak miliony ludi- to ani nevidime, ze dani prezidenti su babky v rukach USA. Toto nevymyslis…to musi byt iny mozog.

  20. Vladolf 30. januára 2023, 20:19

    Máš ty veru ťažký život. Líhaš, vstávaš a v hlave sa ti stále premáva Putin, alebo Puttler (každému ako je po vôli). Tam hrozí prepuknutie ťažkej obsesie. Na to zas možno budú mať voľné kapacity v psychiatrickej nemocnici v Pezinku. Samozrejme ti ako katolík nič zlého neprajem a pomodlím sa za tvoju dušu (za Putinovu nemám dôvod). Ale inak si aj lingvistický ekvilibrista. Ten novotvar ZLOvák nemá chyby. Raz darmo, talent sa nezaprie.

  21. Heeer fuuuurer Merkel, babkojeb Makaron, USA prostitútka Čaptava, teraz chudák Čech,len v Maďarsku to nevislo. Jedna banda sionisticko-sorosovska zgerba.

  22. a poznavacie znamenie tupohlaveho dezolata vÍnymocna znalost materynskeho yazika. a za mater ma „captavu“ a za fotra serešovskeho oného.

  23. mňa dnes zaujal článok o masových protestoch vo Francúzsku:
    Vo Francúzsku prebieha druhý celoštátny štrajk.Protesty proti dôchodkovej reforme ovplyvnili výrobu elektriny, na niektorých školách zrušili vyučovanie a zastavili verejnú dopravu. Vláda plánuje okrem iného zvýšiť vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov.

    No,zhodou okolností u nás vláda zrušila práve ten dôchodkový strop 64 rokov,voči ktorému sa vo Francúzsku tak masívne štrajkuje a protestuje,a rozhodla,že sa vek odchodu do dôchodku bude pre ročníky narodené po 1966 postupne zvyšovať.A čuduj sa svete – ako sa hovorí u susedov v ČR „ticho po pěšine“.A potom sa všetci čudujú,že EÚ si zo Slovenska spravila lacnú pracovnú silu.Radosť vládnuť takému národu…

  24. No ďalšia zvláštnosť či už aj najväčší debilkovia nepriznajú,ale aspoň nech sa zamyslia. Americká prezidentka Slovenska bola v Čechách pri generálovi ešte pomalí ani zvolený nebol a generál na druhý deň volal prezidentke Taiwanu že majú ich podporu načo reagovala Čina veľkým pobúrením. Vsetci vieme okolo ide

  25. Je zaujímavé, že novinárom nevadí komunistická minulosť rozviedčika, pri iných týpkoch by sa išli potrhať. Vraj aj budúca prvá dáma má komunistickú minulosť a študovala za politruka. Po vyše 33 rokoch od revolúcie sa na Pražský hrad nasťahujú figúrky, ktoré mali byť na smetisku dejín.

    https://youtu.be/RwAzxiWhcw8

  26. Anonym 31. januára 2023, 20:21 – minulost v KSC nie je „vyhrou“ pre noveho prezidenta CR, no v jeho pripade ani vyznamnym zaporom.

    Pri objektivnom nazreti do doby spred Novembra ´89 kazdy zisti, ze na urcitych poziciach bolo clenstvo v strane vyzadovane.

    Povedane inak, ak CR nechce mat za prezidenta nejakeho banika alebo dojicku z niektoreho z byvalych JZD ale intelektuala (disidenti intelektuali sa uz minaju) ktory nieco v zivote dosiahol a znamena aj na medzinarodnej urovni, je hodne pravdepodobne, ze jeho minulost bude spojena s KSC.

    V pripade gen. Pavla je dolezity jeho postoj po Novembri ´89 a jeho vo svete mimoriadne pozitivne hodnotene vysledky.

    General Pavel je drzitelom najvyssich vyznamenani CR, ale dokonca aj Francuzskej republiky za zachranu desiatok ludskych zivotov.

    Mrzi ma, ze hocijaky nimand sa do kohokolvek anonymne navaza neuvedomujuc si, ze zhadzuje len seba – no a samozrejme spini diskusiu svojimi zvatkami.

    Odporucam vyborne aj ked trosku satiricky spracovane video:
    https://www.youtube.com/watch?v=M0wopK4SW9k

  27. Vladolf 31. januára 2023, 17:50

    U teba sú všetci s iným názorom (pritom je jedno či je správny, alebo mimi misu) dezoláti, len ty si génius, pán vesmíru. Nezabúdaj pýcha predchádza pádu a pýcha peklom dýcha.

  28. Vladolf 31. januára 2023, 17:50

    U teba sú všetci s iným názorom (pritom je jedno či je správny, alebo mimo misu) dezoláti, len ty si génius, pán vesmíru. Nezabúdaj pýcha predchádza pádu a pýcha peklom dýcha.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img