ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

MLČAŤ NEMÔŽEME

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
MLČAŤ NEMÔŽEME
Keď sa pred pár rokmi konal piaty ročník pochodu Vrba-Wetzler, ktorým si jeho účastníci pripomínajú ich útek z koncentračného tábora Osvienčim, Fedor Gál pri tejto príležitosti povedal aj toto: „Svedectvá z koncentračných táborov tlmočili tí, ktorí – slovami Prima Levyho – nedovideli až k samotnému dnu. Niet svedkov, ktorí by vyšli živí z plynových komôr. Nepoznáme ich posledné myšlienky, nemôžeme porozumieť. Mlčať však tiež nemôžeme.“
Nie, mlčať nemôžeme. Nemôžeme mlčať o zle. Nemôžeme pomlčať o tom, že vojnový Slovenský štát aktívne spolupracoval s nacistami na vyhladení desiatok tisíc svojich občanov. Nemôžeme pomlčať o tom, že mnohí sa následne snažili tieto zverstvá zľahčovať. Nemôžeme pomlčať o tom, že niektorí to beztrestne robia dodnes. Nemôžeme mlčať o zle.
Je tu však aj dobro, o ktorom tiež mlčať nemôžeme. Nemôžeme, našťastie, pomlčať o tom, že sa na Slovensku našli stovky ľudí, ktorí napriek zlu s nasadením vlastného života chránili životy iných. Aj vďaka nim, Spravodlivým medzi národmi, dobro nad zlom nakoniec zvíťazilo. Víťazstvo však nie je definitívne naše, buďme preto na pozore.
Mlčať nemôžeme. Avšak, na znak úcty k obetiam, pripomeňme si ich chvíľkou ticha.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To je ten, ktorý prezlieka kabáty, keď potrebuje dostať dobre platený flek v parlamente. A nikdy nemlčal.
    Komunistické Nové slovo 38/22. 9. 1988, str. 14.:
    Ondrej Dostál píše: …Význam socialistického zväzu mládeže v našej spoločnosti je nepopierateľný. Mnohí vstupujú do SZM bez rozmýšľania, bez stotožnenia sa s ideálmi, bez záujmu o činnosť. Už v pionieroch sa otupuje cit pre otvorenosť, aktivitu, samostatnosť a nahrádza sa preudoiniciatívou na príkaz zhora, podobnou drezúre. Aký zväzák bude z pioniera, ktorý je zvyknutý, že ho vedú za ruku, že nemusí o ničom rozhodovať, iba sa podriaďovať. A keď ani vo zväzákovi nedokážeme prebudiť záujem o činnosť (nielen politickú) ako sa bude správať v dospelosti?…
    A pán Dostál je medzitým už dospelý. A v šatníku má veľa kabátov, ktoré prezlieka podľa potreby.

  2. Niečo ako Kiska. Funkcionár SZM, synáčik funkcionára KSČ. Nemá to hanby. A takých je tu aj na SOL. Ešte len odovzdali červenú knižku a už sú demokrati. Keby radšej pokapali.

  3. Hm, já mám taký pocit, že niekto zo západu chce z holokaustu obviniť Slovákov …. Hm, nemali by to byť Nemci (POTOMKOVIA VRAHOV z II. Svetovej vojny) kto by s a mal cele hodiny, dni, týždne mesiace a roky pozerať ako ich predkovia vraždili ľudí v koncentrákoch …. ?

  4. Aka podstata, vycita lavicovy pisalek byvalemu szmakovi antibolsevizmus. A co si od bolsevika cakal? Ty si zverejnil slova sopliaka z minulosti. Dalsi vycita prezliekanie kabatov. A pritom vymenil len DS za svoju Oks. A to ho ja skutocne nemusim.

  5. Vies, ja som sl. rozhlas moc nepocuval, takze Motycku nepoznam. Ale ty si zopakoval prispevok iba s inym komunistom. Takze znova byvaly clen kss a nasledne smeru vycita Dostalovi hriechy z jeho 17 rocnej hluposti.

  6. To je pravda. Nebolo by bezdomvcov, neboli by úrady práce, polovica populácie by nebola na hranici chudoby. Nebol by nedostatok bežných liekov, Kilo cukru by stálo rovnako v Bratislave, Košiciach aj v Trenčíne. Lekárov a sestier v aktívnej službe by bolo dvakrát toľko ako dnes, Každá nemocnica by poskytovala služby podľa svojich možností.
    Energetika by bola v rukách štátu, vodné zdroje by nečerpali zahraničné spoločnosti, Kaufland, Billa, Lidl a OBI by neodvádzali zisk do svojich materskýh krajín. Neboli by sme nádenníkmi v krajine, ktorú sme do roku 1989 mohli oprávnene vnímať ako svoju vlastnú.

  7. Myslím tak ako v krajinách, ktoré zadlžujú svojich obyvateľov na niekoľko generácií dopredu a obrovskú krízu budú riešiť celosvetovou vojnou.

  8. Zle si napísal oni to nepreżrali, oni to minuli a míňajú na zbrane a týmito zbraňami potom rozosievajú tvz. demokraciu po celom svete. Lebo čo ťa vie viac presvedčiť o demokracii ako americká humanitárna bomba.

  9. Vyznávači amerického dlhu v tom majú jasno. Treba udržiavať vojnové konflikty čo najdlhšie. Dôvodom je zadlžená ekonomika. Ani sa tým netaja. Ostatní čo to kritizujú sú dezoláti.

  10. Dezole vyznas sa v ekonomike?
    Mozem ta zosmiesnit aj na tuto temu…
    Preco teda najzadlzenejsie ekonomiky prosperuju . Ako USA a Cina kokote? 🙂

  11. Byt zadarmo by si chcel ?
    Vysvetli mi ten ekonomicky paradox ako moze byt byvanie zadarmo v stavbe ktora stoji peniaze

  12. Za komousov ano , najvacsia lupez tisicrocia ked ukradli majetok podnikatelom a inteligencii a dali to robotnickej cvarge ako si ty.

  13. Stop fasizmu a komunizmu 28. januára 2023, 23:15 – to uz je za hranicami bolsevickeho chapania, on dostal byt “zadarmo”, ale ze ti bolsevici dostali stat z poprednych priecok ekonomik na uplny chvost to uz nevie pochopit.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img