ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Referendum nerozpustí parlament, nevyhlási sa termín predčasných volieb, ba ani sa nerozhodne o tom, že nejaké predčasné voľby budú.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pozrime sa na dnešné referendum od začiatku:

Prezidentka Slovenskej republiky rozhodnutím č. 362/2022 Z. z.,
na základe petície občanov prijatej 24. augusta 2022 vyhlásila
referendum
a určila deň jeho konania

na sobotu 21. januára 2023
Referendum sa koná od 07.00 h do 22.00 h

V referende voliči rozhodnú o otázke:

„Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky tak, že:

– v Čl. 73 ods. 1 sa na konci pripája čiarka a tieto slová: „ak v súlade s touto ústavou nedôjde k predčasnému skončeniu volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky.“;

– v Čl. 81a sa za písmeno a) vkladá nové písmeno b), ktoré znie:

„b) predčasným skončením volebného obdobia,“.

Doterajšie písmená b) až f) sa označujú ako písmená c) až g);

– v Čl. 82 ods. 5 sa za slová „volebného obdobia“ vkladá čiarka a slová „predčasným skončením volebného obdobia“;

– v Čl. 84 ods. 3 sa za slová „s medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 3 a 4“ vkladá čiarka a tieto slová: „na prijatie uznesenia o predčasnom skončení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. n)“;

– v Čl. 86 sa dopĺňa písmeno n), ktoré znie:

„n) uznášať sa na predčasnom skončení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky; prijaté uznesenie je všeobecne záväzné a vyhlasuje sa rovnako ako zákon.“;

– v Čl. 93 ods. 2 sa na konci pripájajú tieto slová: „vrátane predčasného skončenia volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky.“;

– Čl. 98 odsek 2 znie:

„Návrhy prijaté v referende vyhlási predseda Národnej rady Slovenskej republiky ako ústavný zákon.“?“

Zdroj: https://www.minv.sk/?referendum

– – –

 

Otázka v znení, ktorého obsah viac menej pochopí iba človek s právnym vzdelaním. No hlasovať majú bežní občania. Možno by bolo zaujímavé spýtať sa ľudí vychádzajúcich z miestností, o čom hlasovali. Len také drobné vyjadrenie k obsahu otázky s tým, čo očakávanú od výsledku referenda, pokiaľ by bolo úspešné.

Vyjadrenie právničky napísané takpovediac „ľudskou rečou“:

Napísala právnička Eva Kovacechova
„Referendum: nevyžiadané malé interpretačné okienko o čom to je a o čom to nie je.
Pomerne málo v pomere k významu sa hovorí o tom, že toto referendum nezmení prakticky nič na aktuálnom stave a nijako neurýchli predčasné voľby. Referendum nerozpustí parlament, nevyhlási sa termín predčasných volieb, ba ani sa nerozhodne o tom, že nejaké predčasné voľby budú.
Podstatou tohto referenda totiž nie je vyhlásenie predčasných volieb tu a teraz, ale možnosť, aby v budúcnosti bolo možné rozhodnúť o tom, že sa nejaké predčasné voľby uskutočnia, ak
• sa tak rozhodne v referende, alebo
• ak sa tak uznesie národná rada.
Prvá možnosť bude predpokladať, že sa niekde v budúcnosti uskutoční ďalšie referendum a bude platné. Hm.
Druhá možnosť je prakticky totožná s tým, čo na čom sa aktuálne pracuje v parlamente. Aj bez explicitného ukotvenia v ústave. Pretože v každom prípade je potrebné, aby ju niekto v tom parlamente odsúhlasil.
Čo sa týka možnosti, aby voliči mohli rozhodnúť o predčasných voľbách v referende, som skôr odporkyňou. Takáto možnosť by totiž priniesla do našej krehkej demokracie viac neistoty ako pokroku. Predstava, že po každých voľbách by parlamentná menšina mohla usporiadať referendum o predčasných voľbách s nádejou, že takto zvráti ich výsledok, je dosť drahá skúška správnosti.“
Ako vidia referendum niektorí ľudia na sociálnych sieťach?
(Názory občanov prezentované na sociálnych sieťach  a v diskusii nemusia korešpondovať s názormi vydavateľa média, ktorý za obsah príspevkov nemôže niesť zodpovednosť.)

Zdroj: FB a iné sociálne siete – názory občanov SR

Ako ho vidia ľudia, ktorí sa hlasovania s najväčšou pravdepodobnosťou zúčastnili, si nepochybne prečítame v diskusii pod článkom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Prezidentka aj najvyssi ustavni cinitelia sa mali referenda zucastnit. Mali kruzkovat nie, ak chceli ale nie odradzat ludi. Je to ich psia povinnost. Zaco ich platime? Darmozraci. Aj vdaka nim dopadlo referendum ako dopadlo.

  2. Ja by som ich uz teraz tupelami nenazyval.
    Ten kto si necha ficom a spol. 12 rokov srat na hlavu a znova mu skoci na spek v referende si zasluzi pomenovanie – tupy nebetycny …atd.
    Raz ta politik moze osrat, ale piaty, siesty krat?
    To uz o niecom svedci.
    A ano, u Milosa doma vas blbcov skutocne nazyvaju tak nezne, ze tupela.

  3. Zlata nebola dlho na podiu tak jej preskakuje v hlavicke…… a zabrzdene tupelo zo sol si znova nedovidi ani na koniec nosa 🙂 no jeho pani uz ucast urcite zanalizovali.. tomu sa hovori tazke rano!

  4. Presne, ako bolo písané v článku. Jednalo sa o hlasovanie a budúcich vladach a ich možnostiach odvolania, lebo táto vláda už odvolaná je a neexistuje. Bol som hlasovat, lebo občan musí mať páku do budúcna odvolat hocikoho, či je to Fico,Matovič, Kotleba.

    Ľudia sú tupelá, a keď im nikto do huby nepovie že chod a krúžku, tak samy si nevedia o tom naštudovať.

  5. Ma to aj pozitíva! Za 10 mega ale aspon sme mali prvy realny prieskum preferencii za posledne 2 roky.
    Hlas, Smer, Republika, Lsns, dokopy 25,72% hlasov.
    Kde je tych 90% nespokojnych obcanov SR o ktorych bluznil Fico?
    Jaj, podplatili ich Soros, Amerika, “neoliberalne” media, “neschopna” vlada…

  6. Bohužiaľ,pani Kušnírová pri tom svojom veľkom žiali nepochopila,že kto sa po tej hnusnej vražde dostal k moci,komu to prospelo,kto tancoval na ich hroboch a sľuboval lepší zajtrajšok,že nebojte sa dobre bude.Môžete čakať od ľudí,že na referendum príde viac ako polovica voličov,keď ľudia vidia v priamych prenosoch z parlamentu,keď jednaní o dôležitých zákonoch sa poslanci ani nezúčastňujú a k hlasovaniu sa na pokyn svojich vodcov začnú zbiehať ako stádo tupých poslušných oviec,aby si zabezpečili pri ďalších voľbách zvoliteľné miesto na kandidátke.A kto sa teší z neúspešného referenda ? No Matovičove a Hegerove ovce,ktoré nechápu,že týmto sa k ani veľmi dôležitému referendu v budúcnosti nenájde nadpolovičná väčšina,lebo náprotivná skupina to bude vždy považovať za stranícke referendum.A tešíme sa na voľby s Olajnom 1 a Olajnom 2.

  7. 8.15
    Jedine tupelo si tu ty a tebe podobni. Zase su za tvoj neuspech vinni ti druhi.
    Ako sproste ouce ste sa rozbehli k urnam napriek tomu, ze to nemalo vyznam. A ako sproste ouce ste neboli schopni prist v dostatocnom pocte.
    A ked este napises olajno, tak je uplne jasne coho ste hodni.

  8. Keby to preslo, tak po akychkolvek parlamentnych volbach v buducnosti by sa dala dokopy 76ka poslancov a odhlasovala by si dalsie volby. Nie obcania. Kludne aj 5x do roka, ci nie? Ci by ta 76ka bola kupena, alebo aka, to je na polemiku.

  9. Anonym 22. januára 2023, 11:17 – nejde mi do hlavy, ako je to mozne, ved 90% obcanov je nespokojnych s touto vladou! Kde udelali soudruzi z Smer, Hlas, Republika a Lsns chybu?

  10. Niektorí sa stále oháňali 90%, ale boli tu aj takí polnoční prispievatelia, ktorí používali slovné spojenie “celé slovensko”, dokonca s malým “s”. Kde si teraz zalezený, do psej matere?

  11. Práve na TV Markíza, Kollar povedal, Remišova rozumie všetkému mlieku, strojarstvu proste všetkému, Sulik dodal aj babkoherectvu.

  12. ľudia ukázali že sú stádo , stačí jeden pohonič v ruke markizu a jojku a stado ide poslušne kam mu je poručené . na referendum mali isť a povedať jasne „nie“ . bol by to silný mandát pre túto vládu ale to sa nedalo očakávať , politici sa báli a tak to sabotovali . hrozilo fiasko ako hrom preto bolo lepšie to ignorovať a dehonestovať . naša platin blond a predajca vodky získali to čo najviac potrebovali “ čas “ .

  13. BIDEN ml. v.z. 22. januára 2023, 17:30 – kazdy normalny clovek to sabotoval, kedze je to referendum a nie volby. V referende musi byt splnena podmienka 50% ucast a nadpolovicna vacsina za. Vo volbach ak by ucast bola len 27,25% a 26% za Fica a zvysok by nevolil, vyhral by Fico s tym ze by mu pripisali hlasy aj tych co nevolili. Kapis to?

  14. anonym 19:10 ; je to tvoj názor , deliť ľudí na normálnych a nenormálnych pri referende a potom pri voľbách variť gulaš všetkým keď ide o korytá sa mi zdá tiež choré . počul si už politika pred voľbami povedať „nás volia len normálny a nenormálny volia opozíciu “ 🙂 .

  15. anonym 17:30 ; vlastný názor sa získava poznaním , porovnávaním , uvedomením a nie kopírovaním niekoho iného . možno to je dobré pre štatistu ale človek chce by mal chcieť viacej .

  16. Ak sa pozrieme bez zbytočných emócií na výsledky referenda,tak v podstate môžeme konštatovať, že polovica voličov prišla na referendum a chcela zmenu ústavy. Prečo toto tvrdím.? Na to je jednoduchá logika . Na Slovensku sa volieb zúčastňuje cca 60-65 percent voličov. Takže v podstate 35-40 percent ľudí nechodí voliť a určite nejde ani na referendum. Takže zostáva cca 60 percent ktorý chodia k voľbám a v podstate polovica z nich prišla. Takže nikto tvrdiť hlúposti o vyhodených peniazoch a podobne. A môj názor je, že ak by sme si ctili vlastný štát a ústavu ,takbysme tam boli všetci.

  17. A ešte jedna vec. Ak prezidentka tejto krajiny o sebe neprestajne tvrdí,ako jej záleží na demokracii a ako si ctí ústavu ,tak tam mala byť prvá. Bez ohľadu na to,že kto to referendum inicializoval, bez ohľadu na to,či sa jej to ako súkromnej osobe páči alebo nie. V tomto prípade ona ja najvyšší štátny orgán ,ona referendum vyhlásila ako reprezentant tohto štátu sa ho mala aj zúčastniť. To by sa aspoň teda konal každý nezávislý a nadstranícky prezident

  18. Práveže tí, čo neznášajú smer mali na toto referendum ísť, lebo budúcu vládu smeru by mohli referendom odvolať. Takto si Fico spravil prieskum, kampaň a ešte si poistil svoju budúcu vládu s hlasom a republikou.

  19. Velmi zle si vysvetlujete referendum. Neucast na referende je volba nohami, to znamena ze nesuhlasim, tak nedojdem. Nemylte si to s volbami

  20. pre ixkového – odkedy je 25 zo 60až65 polovica? Ono vlastne tých 1200000 je celá opozícia, teda fiko, pela a fašouni spolu a to nemôžu nejako moc vyskakovať s takými počtami, s tým vládu nezostavia.

  21. Nech výsledky diskutujúci komentujú ako chcú,jedno je isté,že tejto vláde už zvoní umieráčik.Dúfam,že po ďalších voľbách sa ku korytu nedostanú také totalitné strany,ako su teraz pri moci.

  22. Ty o com? Ty nie si mlciaca vacsina,ty si len tichy blb.
    Si si nevsimol, ze tato vlada UZ JE odvolana.
    Ved vy, dezolati, bolsevici a nackovia ani netusite o com ste chceli v referende rozhodovat.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img