ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Duálne vzdelávanie na seredskej radnici: získavam prehľad o úradníckej práci, hovorí tínedžerka Nikola

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad  /  Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie mesta Sereď  / 18. JAN 2023 /   Systém duálneho vzdelávania je tradičný systém prepájania školy a pracoviska, ktorý si mnohí pamätajú aj z čias minulých. Zručnosti a praktické návyky majú dopomôcť žiakom stredných odborných škôl lepšie sa zorientovať vo svete dospelých, a najmä, získať možnosť lepšie uchytiť na pracovnom trhu. Okrem súkromných spoločností, poskytujú priestor na duálne vzdelávanie aj verejné inštitúcie, napríklad aj Mestský úrad Sereď.

Od školského roka 2020/2021 je seredská radnica pracoviskom duálneho vzdelávania pre študentov Obchodnej akadémie v Seredi. Aktuálne tu praxujú dve študentky. Postupne, počas štyroch rokov štúdia na svojej odbornej škole, naberajú zručnosti pod dohľadom hlavnej inštruktorky praktického vyučovania pre systém duálneho vzdelávania, ktorou je na seredskej radnici Silvia Adamčíková. „Študentky zaškoľujeme pomocnými administratívnymi prácami napríklad v oblasti daní, v oblasti územného plánovania, aj v oblasti životného prostredia. Sú nám zároveň vítanou produktívnou pracovnou silou. Spoluprácu hodnotím ako obojstranne prínosnú,“ zhodnotila Silvia Adamčíková. Študentky po získaní  teoretických vedomostí v škole budú mať neskôr možnosť nahliadnuť a najmä pomáhať napríklad aj v oblasti účtovníctva a financií. Zaujímavosťou je, že zamestnávateľ bude počas ich maturitnej skúšky súčasťou maturitnej komisie.

Svoj duálny program si na úrade v Seredi plní aj 16-ročná Nikola: „Naberám prehľad a skúsenosti v úradníckej práci. Teší ma, že som popri tom získala aj novú perspektívu na zamestnanie úradníka. Najviac sa mi páčilo pomáhať na ekonomickom oddelení, kde ma zamestnankyne úradu prívetivým spôsobom priúčali práci s daňami,“ prezradila sympatická tínedžerka a dodala, že jej spolužiaci sú takto zamestnaní napríklad na obecnom úrade v Dolnej Strede, alebo v rôznych účtovníckych spoločnostiach v Trnave.

Do duálneho vzdelávania sa na Slovensku môže zapojiť len taká spoločnosť a inštitúcia, ktorá na to získala oprávnenie od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Systém je nastavený od školského roka 2015/2016 a jeho cieľom je zvýšiť uplatniteľnosť žiakov stredných odborných škôl na trhu práce. Žiak čerpá z duálneho vzdelávania aj individuálne benefity, finančného a sociálneho charakteru, ktoré sú skôr motiváciou pre žiaka.

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img