ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Prírodu chránime, alebo o tom len hovoríme?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Už sme si zvykli prakticky denne asi od všetkých politikov počúvať, ako dôležité je netvoriť odpady, ak ich už vytvoríme, tak separovať a recyklovať.

Niekto skutočne rozumný dokonca vymyslel aj heslo. Niečo ako: „najlepšie je odpad netvoriť“. Jasné, dobre sa to počúva a to vrátane šetrenia stromov, energií a obmedzenia tvorby odpadov vlastne úplne všade. Hlavne tam, kde niečo vznikajúce zo zákona prakticky (takmer) automaticky končí v odpadkoch.

Každý z nás nepochybne denne nakupuje tovar v obchodoch, no málo ľudí potrebuje doklad o jeho zakúpení, ak si odmyslíme nevyhnutnosť odloženia dokladu z dôvodu záruky, alebo zaúčtovania do nákladov v prípade podnikateľských subjektov.

Každý z nás zároveň určite chápe potrebu daňové doklady z registračnej pokladne predajcom vyhotoviť a kupujúcemu odovzdať, no aj doklad by mal byť vyhotovený s rozumom.

O nezmyselnej dĺžke daňových dokladov sme už v minulosti písali tu:

http://archiv.majko.sk/clanky/30-cm-dlhy-ucet-z-registracnej-pokladne-na-jednu-polozku/index.html

Napriek verejnej kritike sa úplne nič nezmenilo. Teda, až úplne tak to zase nie je. Povinne separujeme, zálohujeme a stojíme v radoch v daždi pri kontajneroch umiestnených na parkoviskách a rozčuľujeme sa pri veľakrát nefunkčných či zle fungujúcich automatoch na vykupovanie zálohovaných obalov. Napriek tomu stotisíce ton PET fliaš a plechovičiek sú stále v prírode. Nemá ich kto vyzberať, lebo my nedokážeme ani len už vymyslené a inde odskúšané a funkčné aspoň odpozerať a správne aplikovať do praxe.

Obce voči občanom pritvrdzujú, zvyšujú poplatky za vývoz odpadu a dane. Šetriť máme na kúrení, pri svietení a brikety na kúrenie v krbe odvtedy zdraželi minimálne o   200 % !

Iba nedávno sme nakupovali jednu knihu a doklad z registračnej pokladne na jednu jedinú knihu nás prekvapil svojou dĺžkou – výrazne presahoval zakúpenú knihu. Preto sme sa rozhodli vyskúšať, či ide o náhodu, alebo štandard a tak sme si zakúpili minerálnu vodu. Iná pokladňa, no účet čo do jeho formy vyhotovenia a dĺžky použitého papiera rovnaký. Takmer štyridsať centimetrov použitého papiera na jednu jedinú položku !!

Čo všetko ešte budú musieť obchodníci na vydávané doklady uvádzať? Je normálne v dobe digitalizácie, kedy vlastne vydaný blok z registračnej kasy takmer online vychádza daňovému úradníkovi na stole, takéto siahodlhé kusy papiera v kilometrových rozmeroch denne v tisíckach obchodov vytláčať?

A nakoniec výzva adresovaná kompetentným – predstavte občanom intelektuála schopného navrhnúť takmer štyridsať centimetrov dlhý  účet z registračnej kasy na jednu položku.

Ďakujeme.

A prosíme, vymeňte tohto „génia“ za niekoho príčetnejšieho, aby výzvy na separáciu odpadov pre občanov vyznievali aspoň trošku uveritelne.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Keby si platil v hotovosti tak to máš o polovicu kratšie.
    Na tom bloku máš doklady DVA, jeden je blok z nákupu a druhý je potvrdenie pre teba o platbe kartou cez terminál.

  2. Keď sa tu hovorí o vytváraní odpadu, nie je to len o bločkoch z pokladne, ale koľko odpadu je z potravín? Bolo by potrebné sa zamyslieť, či je potrebné, aby sa predávali „prané“ zemiaky, mrkva…, čo hnije, chlieb, ktorý za dva – tri dni splesnivie…? My si nevieme umyť mrvu, zemiaky…? Ale to je obchodný trik, že spolu s potravinami sa predáva aj voda, ktorá je tam nasiaknutá. Tak isto aj v mäse, koľko je vody? Kupujeme veľmi drahú vodu vo forme potravín a aj v iných výrobkoch, ako napr. v krémoch. Načo sú letáky, koľko papiera sa na to minie? Idú na to naše lesy?

  3. Anonym 16. januára 2023, 7:17 – je to danovy doklad k nakupu. Jasne ze je aj s potvrdenim z terminalu.

    A ano, keby som nekupoval a neplatil nic, nebol by vytlaceny ziaden ucet ani doklad.

    Kritika smeruje k dlzke a velkosti v dobe, kedy danovych poplatnikov stala elektronizacia v state uz snad tri miliardy Eur.

  4. Pritom by stačilo nepísať na bločky kraviny typu „Na vašom názore nám záleží. Hodinu po nákupe nás ohodnoťte na…“. Zvyšné povinné údaje sa dajú viac vtesnať, je tam viac voľného miesta na tom papieri ako zapísaného. A hneď by bol bloček o polovicu kratší.

  5. Odpísané.
    Ministrovi Budajovi zjavne neprekáža, že namiesto hliníka z ekologickej výroby sem budeme dovážať drahý a vysoko neekologický hliník z Číny s nesmiernou ekologickou stopou. Radšej bude navrhovať nové obmedzenia, poplatky, transformáciu priemyslu, ale to čo sme mali doma ochrániť nevie, alebo nechce. Je to cynické a farizejské.
    Všetky tieto fakty len potvrdzujú naše tvrdenia, že minister (podobne však ako celá táto vláda) už dávno presluhuje.

  6. Máte možnosť nakupovať aj v obchodoch kde vám vedia blok poslať mailom elektronicky. Legislatíva to povoľuje. Takže nabudúce namiesto Panta Rhei zvoľte takého predajcu, je to jednoduché, ked obchodníkovi date vedieť že vás to série a nebude unho kvôli tomu nakupovať (a bude takých ľudí kritické množstvo) tak to zmenia. Inak s elektronizáciu štátnej správy to má samozrejme pre spoločné….

  7. V niektorých bločkoch vyznať sa je úplná veda. Pomaly bude treba k tomu vysokú školu. Lež si ho skontrolujete, stratíte mnoho času. Preto niekto ho ani nekontroluje, ale uteká s nákupom preč.

  8. Ja 16. januára 2023, 17:32 – clanok NEpojednava o materiali pouzitom na tlac blockov – keby boli aj na lopuchoch – ale o tom, ci je nutne mat styridsat cm dle ucty na kazdy (aj jeden) tovar. Rovnaky ucet by tozit bol pri kupe jedinej krabicky zapaliek, alebo akehokolvek tovaru, aj toho cenovo najlacnejsieho.

  9. Nekupuj elektrické auto,pomôžeš nielen svojej peňaženke,ale hlavne prírode,zistíte si koľko drahých kovov je používané na výrobu autobatérii a aká uhlíková stopa je pri výrobe týchto batérií,takisto aj bio zložka do palív,je to tzv.pseudoekológia..

  10. Chránit prírodu? Polka východoslovenských dedín nemá kanalizáciu,to by bolo najviac potrebné,nie chrániť medveďov( aj keď je len bylinozravec😂),Čo môžte od takých odbornikov čakať.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img