ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Odjeli jsme na frontu na jižní okraj Bachmutu, kde to dunělo pořád jako na střelnici, ale naštěstí do nás nic nepřiletělo.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Dneska jsme měli trochu složitý den. Ze začátku jsme pořád na něco čekali, jako vždycky. Člověk si říká, je 12, to je ještě dost času, jenže tady je po čtvrtý tma jako v hrobě, nikde nic nesvítí a člověk už nic nezařídí. Odjeli jsme na frontu na jižní okraj Bachmutu, kde to dunělo pořád jako na střelnici, ale naštěstí do nás nic nepřiletělo. Vesnice jsou strašně depresivní. Rozbité domy, mráz, nikde nikde, jen toulaví psi a vojáci. A tanky, BTRka, BVPéčka a podobné záležitosti. A AGS, to tam dnes střílelo pořád. Potkala jsem tu ukrajinského vojáka Artema Stupaka z Buči, který studoval 8 let v Česku a mluví skoro plynně česky. Šla jsem vesnicí, něco říkala česky Váňovi, míjíme dva vojáky, kteří šli zrovna nařezat dřevo, jeden zvedne hlavu a říká: „Odkud jste?“ Za půlhodiny po našem rozhovoru vyjížděl zase na pozice střílet. Tím, že jsme byli až do tmy na pozicích, rozdělovali jsme cukroví skoro potmě. Na základně nedaleko Bachmutu, kde má zázemí 28. brigáda. Z Petrova vozíčku jsme vykládali i další humanitárku a především vaše #cukrovinafrontu. Přenesli jsme krabičky pečlivě do sklepa, kde chlapci spí, když nejsou na pozicích, kde je ale téměř úplná tma. Nemají světlo, teplo je tam tzv. čuť čuť a podmínky zkrátka válečné. Všichni ale na každou otázku, zda nechtějí nebo nepotřebují to či ono, říkali: „Vezměte to chlapcům na Bachmut, tam to budou potřebovat víc.“
Jenže se nám to trochu zkomplikovalo. Máme už několik dnů probitá dvě kola a pořád je dofukujeme (teda já ne, to kluci) jakýmsi kompresorem s takovým šlaufkem. A ten se dneska definitivně odporoučel do věčných lovišť. Bylo pět večer, tma jako v Kramatorsku, šinomontáž nikde, všude liduprázdno, zavřeno. Akce Bachmut byla ohrožena. I nabídla jsem Fantomovi Євро Автоцентр, že když ty podělaný kola dá do kupy, může si vzít jeden úlek. Za chvíli jsme už stavěli v maringotce, v níž byl otevřený servis, vedle manželka servismana prodávala čaj a šawarmu. Kola jsou snad spravená, takže nebylo zbytí, musela jsem Fantomovi najít příslušnou bednu s úlky a dovolit mu jeden zmoroďorit! Ale zaslouží si to, zítra bude muset do Bachmutu i s tím obřím vozíčkem, protože původní plán transportovat to po částech v autě, se ukázal jako neproveditelný. No, tak snad to přežijeme:-)
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Daniel, môžeš sa vydať na tú opačnú stranu a podať nám informácie ako sa rusáci majú. Určite ťa radi privítajú (aj toho nad tebou).

  2. Ja žijem tuto v Seredi,nepotrebujem sa otŕčať kdesi na východe. Len súcitím s ruskými vojakmi. Skôr ma trápi ako je v neoliberálnych zapredaných médiách vrátane SOL tichučko o referende. Taký ako Ratafak a jemu podobní sa určite toho krásneho aktu nezúčastnia. Im totiž tento zločinecký „demokratický“ systém vyhovuje. Momentálne sa schovávajú za počítače. Ale veľmi sa budem smiať keď im zapredanec Naď pošle povolávacie rozkazy na ich milovanú Ukrajinu. Kam sa schovajú potom ???

  3. Už ani vojna nie je to čo bývala. Vybrať sa na front a rozdávať tam sladkosti, popritom pobeháš priestory kde spia vojaci, dofúkajú ti kolesá, pofotíš sa s vojakmi a všetko to zavesíš na internet.

  4. Daniel 15. januára 2023, 18:26
    Vysvetlis mi po laicky vyznam referendovej otazky a co sa vlastne zmeni, ak bude nahodou referendum uspesne? Lebo ja fakt nechapem vyznam. Prosim bez invektiv alebo narazok na IQ, atd. Ved vies.

  5. Daniel 15. januára 2023, 18:26
    Preco treba skracovat volebne obdobie Narodnej rade SR, kde su zastupene vsetky strany a nie Vlade SR, ktora je tak nenavidena?

  6. Zda sa, ze neskutocne mnozstvo ludi nema ani najzakladnejsie znalosti o systeme fungovania verejnej moci. Evidentne na hodinach Obcianskej nauky na ZS pozorne nepocuvali pani ucitelku.
    V kazdom pripade to je skoda, pretoze nasledne si ludia nespravne interpretuju uz aj pravomoci zakonodarneho zboru a vykonnej moci.

    Skolstvo si skutocne vyzaduje vyraznu reformu.

  7. Dobré ráno !
    Ešte sa len zobudím a už vidím že ste tu viacerí čo sa referenda nezúčastnia. A presne kvôli takým to tu aj tak vyzerá… celé zle ! Načo vám čosi vysvetľovať ? Vy ste už o svojej pravde presvedčení…
    pekný deň prajem !

  8. KAM SME TO DOSLI? Nacek, kotlebov volic ide vycitat to, ako to tu vyzera.
    ale odpoved na otazku z 15. januára 2023, 20:26 neda.

  9. Bezmozgový chruňo sa ozval… nič iné som ani od neho nečakal len chrapúnske vyjadrovania. Keď ty napíšeš konečne niečo zmysluplné,tak odpoviem

  10. od teba ty bulo to sedi. staci nazvat prezidentku americkou ….., vyhovorit sa na „nosatych“ a uz to bude v poriadku?
    a ty ides hovorit o zmysluplnosti.

  11. Anonym,15.januara 20:26.Ja Ti teda vysvetlím tak „laicky“ o čo vlastne v referende ide !Ide hlavne o to,aby ktorákoľvek z vlád,terajšia aj budúca,sa zodpovedala občanom za to,čo pácha,alebo nepacha.Lebo teraz si môžu robit 4.roky čo chcú,a národ ich nemôže odvolať.Aj keď ich odvolajú parlament ako teraz)tak si vládnu veselo ďalej,lebo nemôžu byť predčasné voľby.Nie je to vlastne to,čo malo Olano vo svojom volebnom programe?,nemyslíš si,že by si politici viacej vážili dôveru,ktorú im národ dal?Na nové voľby by stačila podľa referenda len vätsina v parlamente,a nie ústavná vätsina,ktorá sa len tak ľahko nenájde.Poznas lepšiu demokratickú metódu zbaviť sa už odvolanéj vlády?

  12. Naspäť k téme článku!
    Fakt je taký, že ozbrojený konflikt začalo Rusko. Je však potrebné brať do úvahy aj to, čo ho k tomu viedlo.

  13. Pre Anonym 10:01
    Presne toto k tomu viedlo: Ukrajina sa chcela stať členom EÚ a videla že orientovať sa na Rusko je cesta do záhuby (už sme to zažili za komoušov). Rusákom by sa začala za pár rokov ekonomicky vzďalovať čo by ohrozilo Putinov skvelý režim kedže by aj tupí rusi videli že asi sa maju v tej EU fakt lepšie a veľký cár by mohol krajinu začať viesť trošku inak.

  14. Bohužial áno kedže v tv ich masírujú že tu žereme škrečky a mrzneme, je ich tam 17 % zo 43 milionov obyvatelov Ukrajiny, alebo bolo…

  15. Všetko je inak. Vojna je v prvom rade pokus USA premeniť Ukrajinu na ozbrojený protiruský tábor. Dokonca aj tí, ktorí odmietajú tento názor, budú súhlasiť, že Spojené štáty sa stali ústredným hráčom konfliktu. Amerika uplatňuje trojbodovú stratégiu na porážku Ruska všetkými prostriedkami okrem vstupu do vojny. To samozrejme zvyšuje riziko, že Spojené štáty do vojny vstúpia. Jedným z bodov (prong) sú moderné zbrane, ktoré dodáva Ukrajine. Od júna tisícky počítačom riadených delostreleckých rakiet spôsobujú spúšť za ruskými líniami. Druhým bodom sú sankcie. S pomocou západnej Európy Washington využil svoju kontrolu na škrtenie globálneho trhu na ochudobnenie Rusov v nádeji, že tým potrestajú Rusko. Napokon USA sa snažia zoskupiť svetové národy do kultúrnej vojny proti nepriateľovi, ktorého tradicionalizmus, aj keď nepredstavuje celé jeho zlo, je aspoň jeho symbolom. Zaujímavé je, že odhalenie likvidátora plynovodu Nord Stream nikoho v Európe netrápi.

  16. Na začiatku vojny tu zopár dezorientovaných vyhlasovalo, že USA s konfliktom Rusko – Ukrajina nemá nič spoločné. A ešte k Nordstreamu. Keby to mali na svedomí Rusi, písalo by sa o tom dodnes.

  17. Aha takže USA za pomoci Ukrajiny vtrhli znovu na územiu suverenneho štátu a snažili sa ich celých obsadiť, keď to nevyšlo tak aspoň zničiť čo sa dá. Ukrajina a USA sa snaží zničiť Rusko, nie naopak Rusko sa snaží zničiť Ukrajinu. Nuž zaujímavý pohľad na dianie 😀 najmä keď Rusko mohlo tomuto konfliktu predísť lenže im nestačil Donetsk, Luhansk a Krym chceli celú Ukrajinu len sa troška prepočítal cár Putin a nečakal, že týmto krokom vlastne Ukrajinu iba zjednotil a postoj EÚ a civilizovaného sveta voči Rusku tiež. Takže na protiruský tábor premenil Ukrajinu a celú Európu vlastne sám cár Putin. Ale určite za nitky ťahá USA… a keby už aj ťahali tak ktorú stranu si vyberiem keby musím nie je o čom…

  18. Daniel – uz si nam tu predpovedal, ze “opichanci” budu padat jak holuby, teraz zas bluznis o tom ze nas Nad posle rukovat na Ukrajinu.
    Chlape, neprehanas to s tou medicinou (vodka+bromhexin)?

  19. Ale opichanci predsa padajú ! Každý deň skončí nejaký mladý športovec a to nikdy predtým nebolo ! Nesleduješ mapu !
    A len tak medzi nami : vodku a borovičku by som nedal do seba ani keby mi za to zaplatili ! Keď ma nepoznáš a nevidíš mi do bytu,tak načo tu vypisuješ hovadiny ? Vakcíny ti zatemnili rozum ? Jáj,počkaj,ty si liberál a tí predsa nemajú mozog.
    Daj si nejakú tabletečku !

  20. Rozbity Irak,Rozbita Libia.neexistujuci Libanon,Somalsko,krvave prevraty v Afrike, Azii,v juznej Amerike,vojenske zakladne po celom svete,krvava vojna v Syrii,Neskutocne utrpenie ludi uz aj tak v chudobnom Jemene,a neviem ,co som vsetko este zabudol.To je tvar nasej sucasnosti.k tomu este pribudla uz skoro rozbita Ukrajina,ktora zije len z pomoci a dlhov,co myslite ,ako sa to vsetko skonci.?Co je na tom tak nebezpecne pre Europu a hlavne pre nas? Ze sme sa nechali zatiahnut do nebezpecnej,priam existecnej hry,ktoru my nemame moznost nijako ovplyvnovat.Mnichov nas nijako nepoücil,Tento konflikt Ruska a Ukrajiny.nebude mat vitazov,vitazmi budu svetove banky a hlavne zbrojarsky priemysel.Tu ide len o absolutne prioriority USA,Oslabit ekonomicky Rusko vyradit ho nacas zo svetoveho denia asustredit sa plne na Cinu.Nase deti a vnuci to budu mat este ovela tazsie ,ako my.

  21. akože sa pýtaš v čom je nebezpené ak si vačší štát začne podmaňovať, rabovať a ničiť menšie okolité štáty?..to vážne treba vysvetlovať?..naozaj nie je problém ak by sme s takýmto štátom susedili?….tak sa spýtaj okrem tých ukrajincov napríklad aj gruzincov, moldavcov v čom to može byť nebezpečné….

  22. Len tu Ukrajinu si zabudol napísať že rozbilo Rusko a mnoho ďalších krajín, neviem aké sračky musí čítať táto úderka vysokej školy života čo sa tu objavuje, keď si myslí že na vine je USA. To aj za druhú svetovú vojnu môže USA však? Nie Hitler napadol ČSR, Poľsko, následne skoro celú Európu ale USA 😀 Frustráti za vaše zúbožené životy nemôže USA a už vôbec by ich Rusko nespasilo, tak trošku otvorte oči a nečítajte tie rusofilné sračky, veď z Ruska ešte nič dobré nikdy neprišlo a tak skoro nepríde.

  23. Keď si už spomenul Hitlera, zisti si niečo o spoločnosti Thule ako mu dopomohli k tomu kam až zašiel. Ani Hitler sa ráno len tak nezobudil a povedal si, že niekoho napadne.

  24. Ale pán Majko, to Stalin predsa chcel len ochrániť Litvu, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko, Rumunsko atď. od nacistického Nemecka ktoré sa spolčilo zo sionisticko-americkými organizáciami, ktoré potrebovali rozvrátiť Európu ;)…. Aj takýto výplod tipujem, že nejaký hladač praudy je schopný napísať, ktorý chýbal na hodinách dejepisu.

  25. Zaujímavé je vyjadrenie poradcu ukrajinského prezidenta Arestoviča,ktorý 14.jan.2023 sa vyjadril,že na obytný domv Dnepropetrovsku dopadla ruská raketa,ktorú zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany a vybuchla pri páde, zaujímavá je aj správa na ukrajinskom telegrame,kde je písané,že koncom roku 2022 Slovensko dodalo Ukrajine ďalšie Migy 29,ale Ukrajina to oficiálne oznámi bud v januári,alebo februári

  26. Anonym 17. januára 2023, 18:42 – preco tu úmyselne klames? mozes uviest zdroj? Lebo ja som cital od neho vyjadrenie, ze ani len nedisponuju technikou na zostrelenie Ch-22.

  27. Anonym 18:42 a 19:07 vy ste sa vyfarbili, samozrejme,že to nepísali v topkách,ktoré asi máte predplatené a tiež je pravda,že podal demisiu,pravda sa v dnešnej dobe nenosí..

  28. Ospravedlnil sa, že je to hoax – pre 19:24, takže keď napíšeš A napíš aj B, ale od takých ako ty to ťažko čakať. Vy máte radi odstrihnuté správy.

  29. t/me/rezident_ua
    15.januar..je tam aj video ..ktoré zaznamenalo 2 svetelné záblesky pred dopadom ruskej rakety, na základe toho dostal Arestovič správu,že raketa bola zostrelená, takisto je tam članok,že Arestovičov odchod,je kvôli tomu,že zakladá novú politickú stranu..to píšu ukrajinské média..a sú tam aj iné informácie o korupcii,ako napr.že lieky a antibiotiká,ktoré dodáva západ,sú pre Ukrajincov často nedostupné,lebo sa predávajú na nete a tak dalej

  30. Samozrejme ze demokraticky pristup. Aj slaboduchí maju predsa pravo vyjadrit svoj nazor v referende.

    Dovnutra nepojdem ale tie krcmove xichty chcem vidiet aspon z dialky

  31. S určitosťou viem že nijaký proamerický a probruselský troll k referendu nepôjde. Im táto zločinecká vláda vyhovuje. A presne kvôli takým to tu aj tak vyzerá !

  32. Anonym 18. januára 2023, 1:29 – netusim ako Tebe, no mne NEvyhovuje ziadna VLADA.

    Viem ale, kto krajinu jednoznacne a bez najmensich pochyb dvanast rokov viedol a doviedol do bezpravia, anarchie a stavu, kedy krajinu a jej vykonne zlozky neovladali voleni zastupcovia ludi, ale oligarchovia a zlocinci.

    Viem tiez, kto este nedavna dupal v kanadach pod bratislavskym hradom a kto je pravoplatne odsudeny za nebezpecnu trestnu cinnost.

    Viem aj, kto sa z hoho snazi reinkarnovat a tvarit sa, ze sa tu vyskytol len teraz v snahe netrapit sa svojou minulostou.

    Viem teda, kto nie je prijatelny ani v buducnosti.
    Povedane inak, nie je podstatne koho by som chcem a kto by mi vyhovoval – mam totiz len jeden hlas na ovplyvnovanie buducnosti – ale koho urcite odmietam.

  33. Pre:
    Miloš Majko 18. januára 2023, 1:10
    „Vladolf 17. januára 2023, 21:15 – tak toto je fakt vystizne.“
    Mysleli ste výstižná pravda alebo výstižná somarina?

  34. Podľa moderných liberálov je dezolát každý, kto využije inštitút plebiscitu. Také krásne demokratické. Len im nedošlo, že ten kto sa zúčastní, má možnosť hlasovať nielen „za“, ale aj proti. Podľa Vladolfa je slaboduchí každý, kto vyjadrí svoj názor v referende. Jeho nezaujíma či bude za alebo proti, automaticky účasťou v referende je slaboduchý. Tým len ukázal svoju jednoduchosť. A niekto mu ešte aj fandí.

  35. Tebe toho nedochadza viac.

    Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda

    Staci takto?

  36. Správne. A preto nebudem všetkých zúčastnených ľudí na referende považovať za dezolátov. Či unikla ti podstata? Pretože presne tak to napísal Vladolf.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img